TAPDK’nın dün yayımlanan kurul kararına göre tütün mamullerinin üretiminde kullanımına izin verilmeyen girdilere ilişkin listeye mentol kullanımına ilişkin bir madde eklendi. Buna göre, Türkiye’de üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan tütün bitkisinin herhangi bir unsurunun işlemden geçirilmesi suretiyle elde edilen ham maddelerin elde edilme sürecinde mentol olmayacak ve kullanılmayacak.
Mentol sigaraya katkı maddesi olarak da eklenemeyecek. Mentol ayrıca sigara kağıdında, kenar ek yeri yapıştırıcısında, sigara kağıdı üzerinde kullanılan mürekkepte, uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebinde, alüminyum folyoda, piyasaya arz ambalajında da kesinlikle yer almayacak. Mentolün yanısıra tüm mentol türevleri de yasaklandı. Mentollü sigara üretimi 1 Ocak 2019’da, satışı ise 20 Mayıs 2020’de yasaklanacak.
‘Kaçak sigarayı artırır’
Bir sektör temsilcisi mentol yasağı ile ilgili olarak şöyle konuştu:
“Türkiye’deki sigara pazarının yaklaşık yüzde 3.5’ini mentollü sigaralar oluşturmaktadır. Ülkemizde her 5 sigaradan 1 tanesinin Kaçak olduğu ve kaçak sigara ticaretinin ülke ekonomisine zararının yaklaşık 6 milyar TL olduğu bir gerçek. Çok ucuz fiyata satılan kaçak ürünler, gençlerin sigaraya erişimini kolaylaştırıyor. Halihazırda kaçak sigara pazarında birçok mentollü ürüne rastlanmaktadır. Mentol yasağı ile halk sağlığını korumaya ilişkin herhangi bir olumlu adım atılmış olmayacak, bilakis kaçak sigara pazarını artırmaya yönelik olumsuz bir etkisi olacaktır.”
Başlamayı kolaylaştırıyor
Milliyet’in TAPDK yetkililerinden aldığı bilgiye göre mentol, tütün dumanının içe çekilmesini kolaylaştırıyor, acı tadı bastırıyor. Kendisi hakkında toksikolojik bir veri olmayan mentol, sigaraya başlamayı kolaylaştırıyor, bırakmayı ise zorlaştırıyor. Mentol, gençleri sigaraya başlamaya teşvik ediyor. AB direktifleri doğrultusunda alınan yasaklama kararı, mentol katkılı tüm ürünleri kapsıyor. AB’de ‘mentollü sigara’ satışı yasak, katkı serbest. ABD’de ise yaygın şekilde kullanılıyor.
Meyveli nargile yasaklanacak
Yetkililer, meyveli nargile ile ilgili de bir düzenleme yapılacağını, önümüzdeki dönemde meyveli nargilenin yasaklanmasının beklendiğini söyledi. Yetkililer, AB direktiflerine göre öncelikli hedefin, kıyma tütün ürünlerinde AB standartlarına uymak olduğunu kaydetti.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...