Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75’te sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 20.25’ten yüzde 19.75’e indirdi.
MERKEZ BANKASI GECELİK BORÇLANMA FAİZİNİ SABİT TUTTU
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75’te sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 20.25’ten yüzde 19.75’e indirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, küresel mali krize bağlı olarak piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanırken, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75’te sabit tutarken, borç verme faizini 0.50 puan düşürdü.
Para Politikası Kurulu'nun bugün yaptığı Ekim ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ile diğer Kurul üyeleri Erdem Başçı, Burhan Göklemez, İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada Kurul’un, Banka bünyesindeki Bankalar arası Para Piyasası gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 16.75 düzeyinde sabit tuttuğu, borç verme faiz oranı ise yüzde 20,25’ten yüzde 19,75’e indirdiği bildirildi. Açıklamaya göre, Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı ise yüzde 23,25’ten yüzde 22,75’e çekildi. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19,25’ten yüzde 18,75’e indirildi.
Merkez Bankası açıklamasında son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiği belirtilerek, uluslar arası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi sınırlamaya devam edeceği vurgulandı. Yakın dönemde döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyon üzerinde oluşturduğu etkinin, gıda fiyatlarındaki olumlu görünüm ve petrol fiyatlarında gözlenen keskin düşüş ile telafi edileceği tahmin edilirken, bu çerçevede, gelinen aşamada orta vadeli enflasyon tahminlerinde önemli bir değişiklik öngörülmediği açıklandı.
-BANKA ENFLASYONDA ORTA VADEDE DÜŞÜŞ BEKLİYOR
Enflasyonun Ekim ayında gıda fiyatlarındaki oynaklıktan kaynaklı geçici ve sınırlı bir artış göstermesi, orta vadede ise kademeli olarak düşmeye devam etmesinin beklendiği bildirildi. Bununla birlikte, son dönemde küresel belirsizliklerin artarak devam etmesinin, gerek enflasyon tahminlerinde gerekse para politikası kararlarında temkinli olmayı gerektirdiği vurgulandı.
Bu çerçevede Kurul’un, para politikası açısından temel gösterge olan borçlanma faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmezken, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek potansiyel oynaklığı azaltmak amacıyla borç verme faizlerinin bu aşamada 50 baz puan indirilmesine karar verdiği vurgulandı.
-DÖVİZ İŞLEMLERİNDE LİMİT ARTIRIMI
Açıklamaya göre toplantıda döviz piyasalarındaki gelişmeler de detaylı bir şekilde değerlendirildi. Kurul, bu dönemde döviz likiditesinin sürekliliğinin önemli olduğunu, bu nedenle Merkez Bankası'nın, imkanları ölçüsünde öncelikle bankacılık sisteminin döviz likiditesini destekleyecek önlemlere odaklanması gerektiğini ve bu doğrultuda döviz depo piyasası işlem limitlerinin artırılmasının yararlı olacağını vurguladı. Ayrıca, gerekli görüldüğünde diğer önlemlere de başvurulabileceği konusunda mutabık kalındı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Merkez Bankası, uluslar arası piyasalardaki çalkantının ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Bundan sonraki politika kararları büyük ölçüde küresel piyasalardaki gelişmelere ve bunların yurt içine yansımalarına göre şekillenecektir.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacaktır.”