Mısırda hasadın yaklaştığı bugünlerde, yerli mısırın yem sanayinden sonraki en büyük kullanıcısı olan Nişasta sanayi adına bir basın açıklaması yapan Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin hasadın yaklaştığı bu dönemde mısır alım fiyatı açıklamasının, piyasa dinamiklerini alt-üst edebileceğini söyledi.
Akyüz, nişasta üretimlerinde tamamen yerli mısır kullandıklarını ifade ederek, hasat edilen yerli üretim mısırın yüzde 20-22'lik bölümünü her yıl kampanya döneminin başlangıcından itibaren düzenli ve peşin olarak satın aldıklarını bunun da çok düşük destek primleriyle üretim yapan mısır üreticisini rahatlattığını söyledi.
-700 BİN TON ALIM-
NÜD Başkanı Akyüz yaptığı açıklamada; geçen yıl, yaklaşık 90 bin çiftçiden 700 bin ton civarı mısır satın aldıklarını, bu yıl da üretim planları doğrultusunda ve belirlenecek kotaya bağlı olarak bu rakam civarında veya üzerinde bir alım yapmayı planladıklarını ifade ederek, mısır üreten çiftçinin en büyük destekçisi olduklarını, geçen pazarlama yılında (2007-2008) NBŞ kotasındaki artışın yüzde 50 yerine yüzde 35’te kalması neticesinde beklenen üretim gerçekleşmediği için bazı nişasta fabrikalarının elinde geçen pazarlama yılından mısır kaldığını, ancak kalan miktarın yeni mahsul alımlarını etkilememesi için çalışma yaptıklarını belirtti.
-MISIRI KATMA DEĞERİ YÜKSEK BİR HAMMADDEYE ÇEVİRİYORUZ-
Nişasta üreticilerinin üretimleri itibariyle gıda sektörünün bir numaralı hammadde tedarikçisi olduğunu ve yerli mısırı, katma değeri çok yüksek bir gıda ham maddesine dönüştürdüklerinin altını çizen açıklamasında Akyüz, “Mısır üretimi de nişasta sanayinin can damarı ve tek hammaddesidir” dedi.
Sektörde bulunan 934 bin ton glikoz ve izoglikoz üretim kapasitesine rağmen, kotalar nedeniyle fabrikaların yüzde 25-30 gibi çok düşük bir kapasite oranıyla çalıştıklarına dikkat çeken Akyüz, gıda sektörünün kendilerine tanınan kota miktarından daha fazla NBŞ ihtiyacı olduğunu, hatta bu ihtiyacın karşılanması için devletin zaman zaman gümrük vergisini düşürerek ithalata izin vermek zorunda kaldığını da ifade etti.
“Bu durum ise sektör olarak bizi zora soktuğu gibi, mısır çiftçisini de sıkıntıya düşürmektedir” diyen Akyüz, kota kararlarının alınırken bunların da hesap edilmesini istediklerini belirtti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...