Almanya’da devam eden 46. Münih Güvenlik Konferansında açıklama yapan bakan Manuçehr Muttaki, zenginleştirilmiş uranyumun nükleer yakıt karşılığında yurtdışına gönderilmesi konusunda “uzak olmayan bir gelecekte” anlaşmaya varabileceklerini bildirdi.
Batı sıkıştırıyor
Tahran’a yaptırım uygulanmasına karşı olan Çin, uluslararası toplulukla görüşmelerin “kritik bir aşamaya” girdiğini söylüyor. Batılı bakanlar ise Muttaki’nin açıklamalarına şüpheyle yaklaşıyor. İran, yüzde 20 zenginleştirilmiş nükleer yakıtı alıp, ülkenin en büyük nükleer araştırma reaktöründe kullanmak istiyor. Uzmanlar bu noktada İran’ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumunun tümünü aynı anda yurt dışına göndermesinin önemli olduğunu söylüyor. Zira uzmanlara göre İran’ın bu durumda, nükleer silah geliştirmesi daha da zorlaşacak. Çünkü yüksek düzeyde zenginleştirilen uranyum, silah üretiminde de kullanılabiliyor. İran’ın nükleer silah geliştirdiğinden şüphelenen Amerika Birleşik Devletleri gibi Batılı ülkeler ise Tahran’ın bu teknolojide ustalaşmasından çekiniyor. İran ise suçlamaları reddedip, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu savunuyor.
İran iki yeni füze daha üretecek
İran iki yeni füzenin üretimine başladı. Devlet radyosu, Savunma Bakanı Ahmed Vahidi’nin
“helikoptersavar” Kaim füzesi ile tanksavar füzesi Tufan-5’in üretim hattını açtığını duyurdu. Radyo, Tufan-5’in iki savaş başlığı taşıdığını ve zırhlı personel taşıyıcıları ile tankları imha kapasitesine sahip olduğunu belirtti. İran, aralık ayında da geliştirilmiş uzun menzilli Secil-2 füzesini test etmişti.(yeniçağ)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...