1 Nükleer silahsızlanma
2 Barış ve güvenliğe teşvik
3 Gezegenin korunması
4 Herkese fırsat sunan küresel ekonomi
ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dünya liderlerine hitaben yaptığı konuşmada “yeni bir dünya düzeni” çağrısında bulundu ve bu yeni düzenin 4 ilkesini açıkladı. Obama, açıkladığı bu ilkeleri de çok taraflı işbirliği döneminin prensipleri olarak duyurdu. Obama “Ben aslında benim başkanlığıma yönelik dünyadaki beklentilerin farkındayım. Bu beklentiler tamamen benimle ilgili değil, bunlar statükoya olan memnuniyetsizliği de ortaya koyuyor. Benim inancım şu yönde, 2010’da geçmiştekinden daha fazla biçimde insanların çıkarları ortak olacak. Londra’-dan Ankara’ya, İspanya’dan Moskova’ya bir mesaj taşıdım. Bugün de bundan bahsedeceğim. Dünyanın yeni bir yönelim alması için zaman gelmiştir. Yeni dünya için görevimizin başlaması gerekiyor” dedi.
Çaba harcayacağım
ABD Başkanı, dünyanın karşı karşıya bulunduğu tehditlerle mücadele edebilmek için çok taraflı işbirliğinde yeni bir çağ başlatılmasını istedi. Geleceği garanti altına almak için 4 ilkenin izlenmesi gerektiğine inandığını belirten Obama, bunları; nükleer silahsızlanma, barış ve güvenliğe teşvik, gezegenin korunması ve herkese fırsat sunan küresel ekonomi olarak saydı. Obama, bu 4 ilkenin ’uluslararası işbirliğine kılavuzluk etmesi’temennisinde bulundu. Obama özellikle nükleer silahsızlanmaya ağırlık verdiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için çaba harcayacağım. Ortak çıkar ve saygıya dayanan yeni bir dünya düzeni kucaklanmalı. Nükleer silahsızlanma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen ülkelerin bunun sonuçlarına katlanmaları sağlanmalı. Önümüzdeki 12 ayda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması kuvvetlendirilecek. Biz de Moskova yönetimiyle, nükleer silahsızlanma konusunda yeni bir anlaşma arayışına gireceğiz. Aşırıcılıkla her alanda müdahale ettiklerini belirten Obama, “Ulusumun karakterini sorgulayanlar, bizim 9 aylık geçmişimize baksınlar. Aşırıcılıkla mücadele ediyoruz. Afganistan ve Pakistan’da da liderlik yapmamız için birçok grup bize yardım ediyor” dedi.
Birlikte hareket edelim
Ekonomik krizden çıkmak ve küresel ekonomiyi düzene sokmak için ortak çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Obama, “Krizin yayılmaması için çalışıyoruz. Bu sadece bir başlangıç. Bazı faaliyetlerimizin ilerlediğini görüyoruz. Herhangi bir kuşkunuz olmasın, bu yalnızca ABD’nin çabasıyla olmayacaktır. Dünya ile yeni bir ilişki kuruyoruz. Hepimizin sorumluluğunu yerine getirerek, küresel sorunlarla küresel olarak çalışmak gerekiyor. Eğer başarısız olursak aşırı dinciliğin gelebileceğini biliyoruz. Bunlar devam ediyor, şiddet devam ediyor, nükleer silahı olan ülkeler artabilir, yaygın hastalıklar ve fakirlik artabilir. Bunlardan korkmamalıyız ama bunları görmeliyiz. Bu kurum, dünyanın milletlerinin sorunlarını birlikte çözebilmesi için kurulmuştur. Büyük uluslar ya da küçük uluslar bunu yapamaz. Barış, işbirliğine dayanmalı ve bu kelimeler çok da doğru aslında. Ortak olarak refaha inanıyoruz, bunun için de birlikte hareket etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
İyi dünya bırakmalıyız
Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak gibi bir görevleri olduğunu bildiren Obama, “Gelecek nesillere 20’inci yüzyılın düşmanlıklarını 21’inci yüzyıla aktaran nesil olarak ya da öngörülü bir nesil olarak aktarılabiliriz ki bu da kurumun adının hakkını vermek demektir. ABD’nin istediği budur. Ancak tüm ulusların görevlerini sorumluluklarını yerine getirmesi gerekir” dedi.
ERDOĞAN, OBAMA’NIN MASASINDA...
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un BM’de ev sahipliği yaptığı öğle yemeğine katıldı. Erdoğan öğle yemeğinde Genel Sekreter Ban ve ABD Başkanı Barack Obama’nın bulunduğu en öndeki masada oturdu. Yemeğe 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarına katılan 192 ülkenin yüksek düzeyli temsilcileri katıldı. Konukların “BM Ailesi” şerefine kadeh kaldırdığı yemekte konuşan Obama, BM Genel Kurulu toplantılarına katılan tüm liderlere teşekkür etti ve ’Hoşgeldiniz’ dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |