Uluslararası Af Örgütü, İsrail ile Filistinliler arasında sürekli problem olan su ve suyun paylaşımı konusunda İsrail'i suçladı.
Af Örgütü, yayımladığı raporda, İsrail'in sınırlamalarının Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin yeterli miktarda su alımını engellediğini, İsraillilerin günlük su tüketimi ile Filistinliler arasında büyük fark bulunduğunu ve İsraillilerin 4 kat daha fazla su tükettiğini öne sürdü.
İSRAİL'E 300 LİTRE FİLİSTİN'E 70 LİTRE SU
Af Örgütü'nün raporuna göre, İsrailliler kişi başına günde 300 litre su tüketirken, Filistinlilerde bu miktar Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde günlük ortalama 70 litre olarak ortaya çıkıyor ve Dünya Sağlık Örgütü'nün 100 litre tavsiyesinin altında bulunuyor.
İsrail'de su temininde üç önemli kaynak bulunuyor. Kineret Gölü (Celile Denizi) ile dağ ve kıyılardaki tatlı su kaynakları. Dağlardaki su kaynaklarının büyük bölümü ise Batı Şeria'da bulunuyor. Raporda, bu kaynaklardaki suyun yüzde 80'inin İsrail tarafından alındığı belirtiliyor.
Örgüt İsrail'e, Filistinlilerin yeterli suya erişimini engelleyen mevcut kısıtlamaları kaldırma, Filistinlilere karşı ayırımcı politika ve uygulamalara son verme, su tesislerine yönelik yıkım emirlerini kaldırma çağrısında bulundu.
Raporda, Gazze konusuna da değinilerek, Gazze kıyılarındaki tatlı su kaynaklarının, deniz suyu ve kanalizasyon karışması nedeniyle kirlendiğine dikkat çekildi. Ablukanın kaldırılıp bölgeye inşaat malzemelerinin; su ve arıtma altyapısının tamirinde ve yeniden yapımında kullanılacak ekipmanların girişine izin verilmesi istendi.
İsrail ordusunun yol kapatma uygulamalarının, su taşıyıcılarının yollarını uzattığına ve bunun da su fiyatlarını yükselttiğine işaret edildi.
Uluslararası Af Örgütü'nün İsrail ve Filistin araştırmacısı Donatella Rovera, İsrail'in uygulamalarının Filistinlilerin temel haklarına engel olduğunu belirtti.
İSRAİLLİ BAKAN: GOLDSTONE RAPORU GİBİ
İsrail Su İdaresi ise rapora karşı çıkarak, raporu yanlı ve yanlış olarak nitelendirdi. İsraillilerin doğal kaynaklardan günlük 408 litre su kullandığını, Filistinlilerin günlük kullanımının ise 287 litre olduğunu savunan Su İdaresi, arada fark olduğunu kabul etmekle birlikte, farkın Af Örgütü'nün iddia ettiği kadar büyük olmadığını söyledi.
Su İdaresi, Filistin Yönetimi'ne Oslo Anlaşması'nda belirtildiğinden daha fazla ve rutin olarak su sağlandığını kaydetti. İdare, Filistinlileri kaçak su kuyuları açmak, arıtma yapmamak ve kanalizasyon sularını arıtarak tarımsal alanlarda yeniden kullanmamakla da suçladı.
İsrail Altyapı Bakanı Uzi Landau, Af Örgütü'nün raporunu Goldstone raporuna benzetti.
Landau, İsrail'in Oslo Anlaşması çerçevesindeki anlaşmalara Filistinlilerden daha fazla uyduğunu öne sürerek,Filistinlileri kanalizasyon sularını arıtmayıp, milyonlarca metre küp suyu israf etmekle suçladı.