Gates’in El Cezire Televizyonu’nda yayınlanan açıklamarında “Pentagon’un yeni Ortadoğu yapılanmasının” ipuçları vardı. Gates, “Bizim Arap dostlarımızı karşılıklı işbirliği içinde güçlendireceğiz. Onların güvenlik taleplerini gözden geçireceğiz. İran’ın güvenliğini yazıflatmak değil bu ama İranlılar’a bu yolla güçlü bir sinyal göndereceğiz” dedi.
GÜÇ BİRLİĞİ İTTİFAKI
Batı ülkeleri ve özellikle İsrail’in İran’ın nükleer programıyla ilgili itirazları yeni kurulan “ittifak işbirliği” ile bir sonuca ulaşmış olacağı belirtiliyor. Söz konusu ittifakta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri en ön safta yer alıyor. Gates hala İran’ın diplomatik çözüm için şansının olduğunu belirtirken İran Körfezi’nde İran’a karşı kurulacak güç birliği ittifakının barış adına yapıldığı da iddia etti.
BARADEİ BATI’YI KIZDIRDI
Uluslararası Atom Enerji Ajansı Başkanı Muhammed Baradei’nin “İran’ın nükleer çalışmasının savaşa yönelik ihtimalinin çok az olduğu ve olayın abartıldığına” dair sözleri ise ABD başta olmak üzere Batılı ülkeleri tatmin etmedi. İran ise kendi güvenliğine karşı oluşan yeni askeri ve siyasi oluşum karşışında daha önceki tavrını sürdürüyor. İran nükleer enerjiye sahip olmalarının kendi ülkelerinin en tabi hakkı olduğunu belirterek uluslararası baskılara şimdiye kadar direnme yolunu seçti.
KÖRFEZ’DE SiLAHLANMA YARIŞI HIZ KAZANDI
Dünya silah üretiminde en önemli paya sahip olan ABD’nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere Mısır ve Irak’a yaptığı askeri satışların geçen yıl rekor seviyeye ulaştığı biliniyor. BAE, 9.7 milyar dolarlık silah alımı yaparken Suudi Arabistan’ın 8.6 milyar dolarlık askeri alım yapmasının Gates’in ittifak planının doğrulanması olduğunu belirten siyasal uzmanlar, Ortadoğu’nun yeniden silah deposu haline geldiğini söyledi.