Finike'de portakal üreticileri geçen ayın ortalarında hasada başladı. O dönem kalitesine göre en az 80- 90 kuruşa alıcı bulan portakalın fiyatı, uçak krizinin ardından düşüşe geçti. Kalitesine göre Rusya, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere portakal ihraç eden üreticilerin kriz sonrası başlayan endişesi sürüyor.
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, piyasanın durgun olduğunu söyledi. Üreticinin fiyatlardan memnun olmadığını anlatan Sarıçobanoğlu, "Erkenci dediğimiz yerlerin ürünler 80- 90 kuruşa kadar alıcı bulmuştu. Şu günlerde 55- 60 kuruşa kadar inen yerler var. Şu anda çiftçimiz memnun diyemeyiz. Rusya pazarının da ihracata kapanması durumunda devletimizin acil pazar bulması gerekiyor. Sadece iç piyasaya gittiği zaman Allah göstermesin dalında kalma ihtimali olabilir. Rusya krizinin çıkması çiftçilerimizde tedirginlik yaratıyor. İnşallah hükümetimiz yeni pazarlar bularak çiftçimizi mağdur etmez" dedi.
'BEDAVA VERSEN İÇ PİYASADA TÜKENMEZ'
Üretici Fahrettin Çağlayan da Türkiye'de yaklaşık 4.5 milyon ton narenciye üretildiğini belirtirken, "Nadide olan Finike portakalı ise yaklaşık 150 bin ton üretiliyor. Bu ürünlerimiz kalitesine göre Rusya, Almanya, Hollanda'ya gönderiliyordu. Çiftçiler de dönen bu parayla geçimini sürdürüyordu. Şu saatten sonra ne yapacağız? Bu ürünler pazarlanmazsa iç piyasa tıkanacak. Tüketemeyecek. Bedava da versen yiyemeyecek. Halkımıza fazla gelecek. Dolayısıyla bu ürünün dışarıya satılması lazım" diye konuştu.
'EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ'
Yaş sebze ve meyvede Rusya'nın büyük pazar olduğuna değinen Çağlayan, "Bu bir milli servettir. Ağacı yetiştirinceye kadar biz aç kaldık, açıkta kaldık. Seradaki vatandaş da aynı. Naylon çadırda yatıyor, çoluğuyla çocuğuyla. Günah değil mi? Bir değer var ortada. Bu neden pazarlanmıyor? Neden pazarlayamıyoruz? Ürün yetiştirirken harcadığımız maddiyat, emek inanın karşılamaz oldu" dedi.
'HASAT VAKTİNDE YAPILMAZSA AĞAÇ YORULUR'
Çiftçilerin tedirgin olduğunu kaydeden Çağlayan, şöyle dedi: "Hasat olmayınca bahçe bakımı gelecek yarın. Meyve toplanırsa önümüzdeki sezon hazırlığa başlar. Meyveyi toplamadık mı ağaç yorulacaktır. Her ürün öyledir. Günü geldiğinde hasat yapılmazsa ağaç yorulur. Bunu bekletemezsiniz. Ertesi yıla hazırlayamaz ağaç kendini. Dolayısıyla bakım boşa gider."
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...