Ankara ile Erivan arasında barış ve işbirliği için atılan adımların hızlanması, Moskova'dan da olumlu tepki aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, çabaları 'memnuniyetle' karşıladığını belirtti ve tarafların atacakları adımların “üçüncü bir tarafa” herhangi bir zarar getirmeyeceği düşüncesi ifade edildi. Böylece Bakü'ye Ankara'nın ardından Moskova'da Yukarı Karabağ konusunda güvence verdi.
YUKARI KARABAĞ GÜVENCESİ
Açıklamada “Ermenistan ile Türkiye bizim açımızdan iki dost ülkedir. Aralarındaki uzlaşma adımlarını uzun zamandan beri beklenen pozitif bir gelişme olarak algılıyoruz. İki ülke arasındaki iç istişareler sürecini onların tamamen iç meselesi sayıyoruz. Türk ve Ermenistan tarafının üzerine düşen yolu kat etmeye hazır olduğu izlenimi ediniliyor. Bu belgeler uyarınca atılması planlanan adımlardan hiçbirinin, herhangi bir şekilde üçüncü taraflara zarar verici olamayacağını da belirtmek isteriz” denildi. Açıklamanın sonunda, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinin, bölgede durumu daha sağlıklı hale getireceği, barış ve güvenliği güçlendireceği vurgulandı.
Başbakan Erdoğan da dün yaptığı açıklamada protokolün Meclis'ten geçme şartı bulunduğunu ve Bakü'nün menfaatlerini sarsacak hiçbir adım atmayacaklarını söylemişti.
Bütün gücümüzle karşıyız
MHP lideri Devlet Bahçeli, hükümetin Ermeni açılımını yazılı açıklama yaparak sert sözlerle eleştirdi. Bahçeli, “Türkiye'nin çıkarlarına aykırı olan bu süreç ile hukuk dışı Ermeni taleplerine boyun eğildi. İç siyaset istişare süreci bir garabettir” dedi; MHP olarak bu açılıma sonuna kadar karşı olduklarını da açıkladı. MHP'den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Paraf edilen protokoller imzalanarak onay için TBMM'nin önüne getirildiği takdirde Milliyetçi Hareket Partisi bütün gücüyle karşı çıkacak, Başbakan ve arkadaşlarının tarih ve millet önündeki vebal ve sorumluluklarını bütün açıklığıyla ortaya koyacaktır.”
Açıklamada MHP lideri Bahçeli Yukarı Karabağ sorununa da değinerek, “Karabağ'daki Ermeni işgali ortadan kalkmadan sınırların açılması düşünülemez” dedi.
Erivan'da referandum tartışması
Ermenistan'daki Miras Partisi, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine dair paraf edilen protokollerin, halk oylamasına sunulmasını talep etti. Miras Partisi milletvekili Artur Martirosyan, protokollerin Ermenistan parlamentosunun onayına sunulmadan önce referandum yapılması gerektiğini söyledi. Martirosyan, halk oylamasının, Ermeni toplumunun, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a olan güvenini de belirlemeye katkı sağlayacağını kaydetti. Martirosyan, referandumun yapılması için Miras Partisi'nin milletvekillerinden imza toplayacağını belirtti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...