Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü SoftLab Araştırma Laboratuvarı'nda ve Dr Ayşe Bener'in danışmanlığında doktora çalışmalarını sürdüren Ayşe Tosun, Beş haftalık stajını İngiltere, Cambridge'De bulunan Microsoft Araştırma Merkezi'Da tamamladı.
Microsoft Türkiye Akademik Programlar Yöneticisi Mehmet Tunçkanat, bir Türk doktora öğrencisinin Microsoft Araştırma Merkezi çalışmalarında yer almasını şöyle değerlendirdi:
"Dünyanın en değerli adamı ve mühendislerini bünyesinde toplayan Microsoft Laboratuvarları bilim, bilgisayar endüstrisindeki en oğul teknolojileri hayata geçiriyor. Microsoft Türkiye olarak ilk kez bu yıl bir Türk doktora öğrencisinin bu değerli beyinlerle birlikte çalışması bizim için büyük bir gurur kaynağı oldu. Boğaziçi Üniversitesi'nden Sayın Dr Ayşe Bener'in danışmanlığında çalışmalarını sürdüren Sayın Ayşe Tosun, İngiltere, Cambridge'deki Microsoft Research Center'da bir proje grubuna katılarak önemli bir deneyim kazandı. Microsoft'un yenilikçi ürünleri test ettiği araştırma laboratuvarlarında 800'den fazla Araştırmacı alıyor ve 46 araştırma grubu çeşitli projeler üzerinde çalışıyor farklı görev. Sayın Tosun örneğinde olduğu gibi kendi disiplininde başarılı Türk gençlerini bu tür projelerde daha çok görebilmeyi arzu ediyoruz. Bu alanda ortaya çıkması olası bu tür fırsatları ise yeri geldiğince Türk akademi dünyası ile paylaşabilmek istiyoruz ".
Microsoft Research büyük bir bilgi havuzu
Staj süresince büyük bir deneyim edindiğini belirten Ayşe Tosun ise Microsoft Araştırma izlenimlerini şöyle anlattı:
"Microsoft Research'de yaptığım staj Kişisel gelişimime olduğu kadar doktora çalışmalarıma da büyük katkı sağladı. Farklı ülkelerde eğitim almış veya çalışmış araştırmacıların ve stajyerlerin çoğu zaman ortak projelerde aktif araştırmalar sürdürmeleri sayesinde, kolaylıkla Yeniliklerden haber alma fırsatı buldum. Ayrıca doktora çalışmalarıma faydalı olacak yeni yöntemler ve araçlar hakkında bilgi sahibi oldum. Stajım süresince üzerinde Çalıştığımız Projeyi tamamlamış olmama rağmen, farklı yazılım sistemleri üzerinde Ortak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Analizlerin çıktılarını birlikte Yayınlar yapmak ve ortak çalışmalara devam etmek üzere kullanmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalar sayesinde, hem doktora çalışmalarımda ivme kazanacağımı, hem de kurulan bu işbirliğinin güçleneceğini ve yeni ortaklıklara ışık tutacağını düşünüyorum.
Boğaziçi Üniversitesi doktora öğrencisi Ayşe Tosun'un çalışmalarını gerçekleştirdiği SoftLab bünyesinde, yazılım ölçümleme, yazılımlarda hata ve maliyet tahmini modellemesi, Yazılım Süreçleri ve Yazılım kalitesi konularında çeşitli araştırmalar yapılıyor. Softlab'ın geliştirmiş olduğu yazılım Ölçüt toplama aracı ve yapay zeka tabanlı tahmin modeli, hem Türkiye'de, hem de yurt dışında yazılım şirketleri tarafından kullanılıyor.
Bilime yatırım yaparak büyüyor
Microsoft Araştırma akademiden istisnai araştırmacılar ile Bilgisayar Mühendisliği alanından başarılı ve deneyimli mühendisleri bünyesine alarak entellektüel sermayeye düzenli olarak yatırım yapıyor. Microsoft Araştırma araştırmalarının önemli bir bölümü Uluslararası konferanslarda yayınlanıyor.
Toplam 16 araştırmayı bünyesinde barındıran Yazılım Güvenilirliği (Yazılım Güvenilirlik) Grubu, şu anda aktif olarak 6 Projeyi yürütüyor. Türk doktora öğrencisi Ayşe Tosun da bu projelerden birine katılarak stajını tamamladı.
Yazılım kalitesini arttırmak, yazılım hatalarını tahmin etmek, test sürecini etkisini araştırmak gibi konular üzerinde aktif araştırma yapan ESM'nin yürüttüğü proje bir anlamda "etmek, organizasyonun ve sürecin yazılım kalitesine optimize mükemmel yazılım mimarilerini" Hedefliyor.
Mükemmel yazılımlara doğru
Microsoft Araştırma, özellikle bu tip projelerde çalışmak üzere her sene dünyanın birçok üniversitesinden doktorasını sürdüren veya doktorasını tamamlamış öğrencileri / araştırmacıları stajyer olarak çalıştırıyor.
Boğaziçi Üniversitesi doktora öğrencisi Ayşe Tosun Stajı çerçevesinde yapılan çalışmaları şöyle anlattı.
"Yazılım geliştirme projelerinde karşılaşılan hataların ürün sahaya çıkmadan önce büyük ölçüde giderilmiş olması beklenir. Çünkü sahada karşılaşılan hatalar, belki de çözülmesi en zor ve en pahalı sorunlar sınıfındadır. Kimi zaman bu sorunların kaynağı veya ilk kez karşılaşıldığı Senaryo bile bilinmemektedir. Yaptığımız çalışmada, sahada karşılaşılan en kritik üç hatanın nedenlerini araştırdık. Geliştirme sürecine ait sürüm geçmişi, insan faktörü, takım ve Organizasyon etkisi gibi birçok Ölçütü dikkate alarak, bu hatalara sebep olan dosyalardaki ayırt edici özellikleri keşfetmeye çalıştık. Bu çalışmanın çıktılarını Microsoft ürün gruplarıyla paylaştık. Ayrıca bu çalışma sonucunda yazılım geliştirme ekiplerine yol gösteren bir model ortaya çıktı "..
Aktif öğrencilerinden 3 araştırmacının Çalıştığı ESM grubunda 2005 yılından bu yana doktora olarak Sadece 6, Doktora sonrası araştırmacılardan ise 1 kişi çalıştı. Standartları yüksek nedeniyle Türkiye'den Boğaziçi Üniversitesi doktora öğrencisi Ayşe Tosun'un ESM Ekibine kabul edilmesinin önemli bir gelişme olduğu bildiriliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...