Rusya lideri Putin, İran’a S-300 füze sistemlerini, Batılı ülkelerle yürüttüğü nükleer müzakerelerde ilerleme sağlanmasına karşılık göndereceklerini söyledi.
Kremlin yönetimi, İran’a S-300 hava savunma sistemlerinin teslimatını askıya alan kararı iptal etmesine gerekçe olarak, Tahran’la Batılı ülkeler arasında yürütülen nükleer müzakerelerde ilerleme sağlanmasını gösterdi.
Rusya lideri Vladimir Putin’in hafta başında imzaladığı kararnameyle, S-300’lerin İran’a teslimatı, Rusya topraklarından bu ülkeye transit geçişi, Rus gemi ve hava araçlarıyla taşınmasına yönelik yasak iptal olmuştu.
Rusya ve İran, 2007’de S-300 satışı konusunda anlaşma imzalamıştı. Ancak Rusya Batı’dan gelen yoğun tepkiler sonucunda 2010’da anlaşmayı askıya almıştı. Putin, her yıl gerçekleştirdiği ‘Putin’le Direkt Hat’ adlı televizyon programında yaptığı açıklamada, füzelerin gönderilmesine, İran’la P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer uzlaşı nedeniyle izin verdiğini belirtti.
‘Savunma amaçlı’
Putin, kararının İran’a uygulanan uluslararası yaptırımlarla da çelişmediğini öne sürdü. Rusya lideri, “İran müzakerelerde büyük bir esneklik ve sonuca varma isteği gösterdi. Bu nedenle böyle bir karar aldım” dedi.
İran’a gönderilecek
S-300’lerin İsrail için bir tehdit oluşturmadığını, bunların sadece savunma amaçlı silahlar olduğunu vurgulayan Putin, “Daha da önemlisi bölgede oluşan koşullarda başta Yemen’de yaşananlar olmak üzere bu tür bir silahın sevkiyatı olayların önüne geçecek faktör haline gelecektir” diye konuştu. İran Savunma Bakanlığı, Moskova ile yakın zamanda imzalanacak anlaşmanın ardından S-300’lerin bu yıl içinde kendilerine teslim edilmesini beklediklerini açıklamıştı.
Uçaklara karşı savunma amacıyla tasarlanan S-300 füze sistemleri 150 kilometre menzile sahip. Sistem aynı anda 6 farklı hedefe kilitlenip her hedefe ikişer füze gönderebiliyor.
‘Satacak füzesi yok’
İsrail medyası, Moskova’nın İran’a gönderecek S-300’ü bulunmadığını öne sürdü. İddiaya göre Rus silah sanayi, Moskova’nın ordusu için talep ettiği füze sistemlerini yetiştirmeye çalışıyor. Son krizin ardından mevcut S-300’lerin büyük bölümünü Ukrayna sınırına ve Kırım Yarımadası’na yerleştiren Rusya, kalan füzelerini de Baltık kıyılarındaki Rus toprağı Kaliningrad’a gönderdi.
Atina da talip
Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, ülkesinin Rusya’dan yeni S-300 sistemleri satın alacağını duyurdu. Küresel güvenlik konulu bir konferans için başkent Moskova’da bulunan Kammenos, Atina’nın mevcut silah tedariki ve bakımı anlaşmaları çerçevesinde Rusya ile işbirliğini sürdüreceğini kaydetti.
İsrail hazırlık yapıyor
İran’a gönderilecek S-300’lerin kendisine yönelik tehdit oluşturacağını düşünen İsrail, füzelere karşı hazırlıklarını hızlandırdı. Nevatim Hava Üssü’nde gazetecileri ağırlayan Tuğgeneral Lihu HaCohen, S-300’lere karşı pilotlarına eğitim verdiklerini söyledi. HaCohen, “Bize engel oluşturabilirler, ama üstesinden gelebiliriz” diye konuştu. İsrailli bazı komutanlar, S-300’lerinin, Tahran’ın nükleer tesislerine yönelik olası hava saldırılarının imkansız hale geleceğini iddia etmişlerdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...