Motor nöron hastalığı yada diğer bir ismiyle ALS teşhisi konulan Amerikalı emekli üniversite öğretim görevlisi Craig Ewert gerçekleşen ötanazi anları saniye saniye kameralara kaydedildi.
FENERBAHÇELİ SEDAT BALKANLI'NIN HASTALIĞI |
Motor Nöron hastalığı, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalık. Bu hücrelerin kaybı, kaslarda düşüklük ve erimeye yol açıyor. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmuyor. Fenerbahçeli Sedat Balkanlı’nın hastalanmasıyla Türkiye'de daha fazla bilinir hale gelen ALS, Steven Hawking’in de uzun yıllardır mücadele ettiği bir hastalık.
|
Belgeseli çeken Oscarlı, Kanadalı yönetmen John Zaritsky ve TV kanalı, “Ölüm Hakkı?” adlı yapımın ötanazi tartışmalarına önemli bir katkıda bulunacağını savunuyor.
Belgeselde, emekli bir profesör olan 59 yaşındaki motor nöron hastası Craig Ewert'in ölüme gidişi konu ediliyor.
ZEHİRİ ELLERİYLE İÇİYOR
Belgeselde, vücudunun neredeyse tamamı tedavi edilemez bir biçimde felç olan Ewert, yaşamının geri kalan kısmını “yaşayan bir türbe” olarak geçirmek istemediği için İsviçre Zürih’te ötanaziyi gerçekleştiren "Dignitas" adlı kuruma gidiyor.
Burada Ewert’e içinde sıvı madde olan bir bardak veriliyor ve içtiği takdirde öleceği kendisine söyleniyor. Bu sıvıyı içen Ewert, daha sonra elma suyu ve müzik istiyor.
EŞİ DE YANINDA
Ölüm yaklaştığında eşi Mary, Ewert'a "Seni öpebilir miyim?" diye soruyor.
Craig Ewert, eşine “Seni seviyorum canım, çok seviyorum” diyor. Eşi Mary ise, “İyi yolculuklar. Zamanı gelince görüşeceğiz” diyor.
Ölüm gelmeden birkaç dakika önce Ewert, "Teşekkür ederim" diyor.
Belgesel yayınlanmadan önce gerek basın gerekse televizyon kanalları bu olaya genişçe yer ayırıp konuyu etik, kişisel özgürlük ve dini açıdan tartıştı. Belgesel bu akşam Sky Real Lives Televizyonunda yayınlandı.
İŞTE SANİYE SANİYE ÖLÜM ANI