Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından, "Opdivo 10 mg/ml 10 ml 1 vial (Nivolumab)" isimli ilacın, kurum tarafından karşılanmaması nedeniyle hasta mağduriyetleri oluştuğu yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
SGK'dan yapılan açıklamada, sağlık giderleri SGK tarafından karşılanan sigortalı ve hak sahiplerinin tedavileri için gerekli görülen ancak Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olduğu halde çeşitli nedenlerle üretilmeyen, ithalatı yapılmayan ilaçların, yurt dışından temin edildiği anımsatıldı.
"Opdivo 10 mg/ml 10 ml 1 vial (Nivolumab)" isimli ilacın, kurum tarafından karşılanmaması nedeniyle hasta mağduriyetleri oluştuğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı" ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"TEB tarafından fiyat araştırması yapılarak yurt dışı ilaç listesine girme talebiyle başvurusu yapılan ilaç-ilaçlar, Yurt dışı İlaç Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonunca (YİTEDK) değerlendirildikten sonra nihai kararı verecek olan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonuna (SHFK) sunulur. YİTEDK ve SHFK tarafından yapılan değerlendirmeler ise ilaçların yalnızca mali yönü değil, klinik etkililik ve güvenlik profilleri de göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. 'Opdivo 10 mg/ml 10 ml Vial' isimli ilaç, Bristol Myers Squibb firmasına ait 'nivolumab' etkin maddeli ilaçtır. İlacın malign melanoma tedavisinde kullanımı için FDA onayı bulunmaktadır ve bu tanıda kullanımı halinde bahsi geçen firma tarafından uygulanan insani amaçlı erken erişim programı kapsamında ücretsiz olarak temin etmektedir."
Söz konusu ilacın hodkin lenfoma hastalığında kullanımı amacıyla Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi'ne eklenmesi talebinin, TEB tarafından 9 Şubat 2015'te SGK'ya ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, ilacın, melanoma ve akciğer kanseri tanısında FDA onayı bulunmasına rağmen, lenfoma tanısında kullanımı ile ilgili bir onayının bulunmadığı vurgulandı.
Opdivo (Nivolumab) isimli ilacın hodkin lenfoma tanısında etkili olacağı yönünde kesin bilgi ile klinik etkililik ve güvenliği konusunda yeterli çalışma bulunmaması nedeniyle yapılan başvurunun, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından uygun bulunmadığı kaydedildi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...