Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ ve Doğan Gazetecilik AŞ'nin zarara uğratılması gerekçesiyle Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve diğer 3 yönetici hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunma kararı almasının ardından söz konusu şirketlerin hisseleri İMKB'de ilk seansta sert oranda düştü.
Hisselerde ilk seanstaki düşüşler şöyle:
Hürriyet Gazetecilik: Yüzde 10.62 kayıpla 1.01 YTL'den
Doğan Gazetecilik: Yüzde 10.6 kayıpla 1.36 YTL'den,
Doğan Holding: Yüzde 6.35 kayıpla 1.14'ten,
Doğan Yayın Holding: Yüzde 8.94 düşüşle 1.12 YTL'den,
Milpa: yüzde 11 kayıpla 0.89 YTL'den kapandı.
Başbakan Tayyip Erdoğan ile Aydın Doğan arasında geçen ay karşılıklı açıklamalara neden olan bir polemikte Erdoğan, Doğan Grubu Medya şirketlerinin bazı yolsuzluk iddialarıyla hükümeti ilişkilendirdiğini söyleyip bu grubun suç işlediğini iddia etmişti.
Finans Yatırım analisti Sezgi Bice yayımladığı notta "Hürriyet ve diğer iştiraklerinde kurumsal yönetim kaygılarıyla bağlantılı olarak yasal sıkıntılar olması bekleniyor" dedi ve ekledi: "Söz konusu davanın sonucu ne olursa olsun, çıkan haberlerin yarattığı olumsuz algılama kısa vadede hisseler üzerinde bir tehdit olabilir" dedi.
EFG İstanbul analisti Toygun Onaran, "Hisselerdeki değer kaybı tamamen suç duyurusu ile bağlantılı. SPK'nın başvurusu sonrası hukuki süreci takip edeceğiz" dedi.
Doğan Grubu kaynakları akşam saatlerinde konuyla ilgili bir açıklama yapılabileceğini söylediler.
SPK, DOĞAN'A 'KÂĞIDI PAHALI ALDIN' DEDİ, HAPİS CEZASI İSTEDİ
SPK, Doğan Grubu'nun vergi cennetlerindeki şirketlerinden Hürriyet ve Doğan Gazetecilik'i zarara uğratarak kâğıt ithal ettiği gerekçesiyle Aydın Doğan için suç duyurusu yaptı.
Doğan Grubu'nun yüksek fiyatla kâğıt satın aldığı iddiaları üzerine inceleme başlatan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hürriyet Gazetecilik ile Doğan Gazetecilik'i zarara uğrattığı iddiasıyla Doğan Grubu'nun patronu Aydın Doğan ve kızı Hanzade Doğan Boyner hakkında suç duyurusunda bulundu. Doğan için SPK'nın suç duyurusu 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Doğan Grubu'nun 1997-2007 arasında yurtdışından kâğıt ithalatını off-shore kurumlar üzerinden yüksek fiyatla yaptığı ve bu yüksek fiyatlar nedeniyle Hürriyet ve Doğan Gazetecilik'in zarar gördüğüne ilişkin olarak başlatılan incelemeden suç duyurusu çıktı. SPK'nın haftalık bülteninde yaptığı açıklamaya göre, Hürriyet Gazetecilik ve Milliyet Gazetecilik'in (yeni unvanı Doğan Gazetecilik) kağıt ve baskı malzemelerinin alımının grup şirketlerinden Doğan Dış Ticaret tarafından yapıldığı belirtildi. 1997-2007 döneminde Doğan Dış Ticaret'in kâğıdı doğrudan üretici firmalardan almadığı bunun yerine vergi cenneti olarak bilinen off-shore ülkelerde kurulu ve Doğan Ailesi'nin sahibi olduğu Eurozone, Sortal ve Shawcliff Trading adlı şirketlerden yapıldığı belirtildi. Kâğıdın, personeli olmayan bu şirketlerden yüzde 30'a varan fiyat farkları ile ithal edildiği kaydedilen bültende, maruz kalınan ek maliyetler nedeniyle hisseleri borsada işlem gören Hürriyet ve Doğan Gazetecilik'in zarara uğratıldığı ifade edildi. SPK, bu konuda Aydın Doğan yanında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili İmre Barmanbek, Doğan Gazetecilik CEO'su Hanzade Doğan ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 155'inci maddesi ve Sermaye Piyasası Kanunu'nun 48'inci maddesi uyarınca suç duyurusunda bulundu. TCK 155, 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası öngörürken SPK 48, cezanın yarı oranında artırılmasını düzenliyor. Bu durumda istenen hapis cezası 1 yıl ile 4 yıl arasına yükseliyor.
CEZA, GÜVENİN KÖTÜYE KULLANILMASIYLA İLGİLİ
TCK 155'te güvenin kötüye kullanılması işleniyor. 2 fıkralık madde şöyle düzenlenmiş: "1- Başkasına ait olup, zilyetliği kendisine devredilen malda, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devri inkâr eden kişi, şikayet üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır. 2- Suçun, meslek, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak teslim edilmiş eşya hakkında işlenirse 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar para cezasına hükmolunur."
(Sabah)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...