G20 zirvesinin düzenlendiği sırada İran'ın Kum şehrinde gizli bir nükleer merkezin daha bulunduğu ortaya çıkınca tüm dünyanın dikkati bir kaç saat içinde İran'a çevrildi. Yapılan ilk açıklamalarda İran'ın nükleer faalitlerinden endişe duyulduğu belirtilirken ABD Başkanı Barack Obama ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yaptıkları son açıklamalarla adeta niyetlerini ortaya koydular. Obama, İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak 'önceliğin diplomatik çözüm olduğunu ancak askeri seçeneği gözardı etmediklerini" söyledi.
İRAN'IN İKİ SEÇENEĞİ VAR
Obama, 'ABD'nin çıkarları söz konusu olduğu durumda hiçbir seçeneği gözardı etmiyoruz' dedi. Barack Obama, 'Şimdi, İran'ın seçimini yapması gerek. Ya ABD'nin söylediği gibi nükleer silah yapma arzusundan vazgeçmeli ve uluslararası standartlara uymalı, veya çatışmaya doğru olan yoluna devam etmeli' diye konuştu. Konuyla ilgili İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise yeni uranyum zenginleştirme tesisleri hakkında Uluslararası Atom Enerjisi Kururmu'nu (UAEK) bilgilendirdiklerini belirterek, 'tesis, ancak 18 ay sonra devreye girecek ve önceden UAEK tarafından teftiş edilecek' dedi.
OBAMA ÇOK PİŞMAN OLACAK
Tesisin inşaasının ardından İran'ın iyi niyetle erken davranarak kendilerine tanınan 6 ay yerine 18 ay öncesinden UAEK'ye bilgi verdiğini belirten Ahmedinejad, UAEK kurallarının açık olduğunu ve herkes tarafından bilindiğini söyledi. Obama, Sarkozy ve Brown'nun yaptıkları sert açıklamalardan ilerde pişmanlık duyacaklarını söyleyen Ahmedinejad 'Şimdi bir çeşit medya oyunu oynuyorlar. Bu hoş değil. ABD'de birileri statükonun değişmesini istemiyor' dedi.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise , İran'a askeri müdahalenin sadece İran'ın nükleer programını devam ettirmesini 1 ila 3 yıl geciktireceğini' söyledi. Bu arada BM ve Rusya da yeni tesis hakkında endişeli olduklarını belitti.
ABD resmen ikaz etti mi?
Nükleer silah da üretebilecek olan nükleer yakıt üretimiyle ilgili yeni tesis için İran'ın 'uyarıldığını' ifade eden ABD Başkanı Barack Obama, 'Bu konuda uluslararası alanda daha önce hiç olmadığı kadar birlik bulunduğunu, uluslararası toplumun söyleyeceğini söylediğini' kaydetti. Obama, diplomatik çabaların sonuç vermemesi durumunda İran'a yaptırımlar uygulanabileceğini ve bunun etkili olabileceğini söyledi, ancak söz konusu olası yaptırımlarla ilgili detay bilgi vermedi.
İran lideri Ajmedinejad yeni nükleer tesisin daha önce UAEK'ye haber verildiğini ve faaliyete geçmesinin zaman alacağını söylese de ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den farklı bir açıklama geldi. Hamaney'in önde gelen yardımcılarından biri "merkezin çok yakında faaliyete geçeceğini" söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...