Katsu, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) başkanları ve bir grup iş adamının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 86 ülkenin iştirakiyle kurulan Dünya Bankası’nın dünyada 6 operasyonel bölge oluşturduğunu söyledi.
Oluşturulan operasyonel bölgelerin ağırlıkla Asya ve Afrika kıtalarındaki ülkelere hizmet verdiğini belirten Katsu, finansal destek verdikleri ülkelerin genellikle yoksul ve geri kalmış ülkeler olduğunu belirtti.
Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu’nun bir sorusu üzerine Katsu, dünyada son yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı yeni şube açmayı düşünmediklerini belirterek, ’’İlginç bir soru, bana kalsa ben Dünya Bankası’nın Gaziantep’te bir şube açmasını isterim. Ancak, içinde bulunduğumuz sıkı ekonomik koşullar ile kurumun iç yapısından dolayı Gaziantep’e şube açmamız imkansız. Kaynak aktardığımız ülke sıralamasında Türkiye 4. sırada. Biz Türkiye’ye çok önem veriyoruz’’ diye konuştu.
Katsu, Dünya Bankası olarak Gaziantep’e bir bilgi paylaşım bürosu açabileceklerini, bu büro sayesinde Gaziantepli iş adamları ve üniversite öğrencileriyle bilgi alışverişinde bulunabileceklerini ifade etti.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, Türkiye’nin Dünya Bankası’nın iştirakçileri arasında yer aldığını, Dünya Bankası ile yoğun ve olumlu bir işbirliği içerisinde olduğunu belirtti.
Şimşek, Avrupa Kalkınma Bankasının da bu yıl Türkiye’ye 2 milyon 800 bin avroluk bir kredi sağladığını, gelecek yıl sağlanacak yeni kredilerle Marmaray gibi önemli projelere destek verileceğini söyledi.
GSO Başkanı Nejat Koçer de, Gaziantep’in Türkiye’de ihracat yapan il sıralamasında 7. sırada yer aldığını, ihracatının yüzde 91’nin sanayi ürünü olduğunu ve bu ürünleri 154 ülkeye ihraç ettiğini belirtti.
Koçer, şunları kaydetti:
’’Gıdadan kimyaya tekstilden plastik makineden, inşaatta kadar her türlü ihtiyacın tek noktadan karşılanabilme imkanı ve büyük süper marketlerin bölge ülkelerine olan yakınlığı düşünüldüğünde, Gaziantep’in Avrupa için ne anlama geldiği aslında daha iyi anlaşılacaktır. Gaziantep ayrıca ulusal ve uluslararası önemli fuar ve organizasyonlara da ev sahipliği yapmaktadır. Bu fuarlardan biri de Irak fuarıdır. 3 yıldır bu fuara ev sahipliği yapıyoruz.’’
GTO Başkanı Mehmet Aslan ise Gaziantep’in sanayi yönünden Türkiye’de alt yapısı en iyi olan bir kaç il arasında yer aldığını, ulaşımda, otoyol, demir yolu ve hava yollarıyla bölgede önemli bir lojistik merkez haline geldiğini söyledi.
Bu alt yapıyla Gaziantep’in bölgesinde büyüyen ve gelişmeye müsait il konumunu koruduğuna değinen Aslan, ’’Türkiye’nin komşularıyla ihracatı bundan 4-5 yıl önce genel ihracat arasında yüzde 4’ü oluşturuyordu. Şu anda ise bu oran yüzde 40’a çıkmış durumda. Bu başarıda Gaziantep’in çok büyük payı vardır’’ dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |