E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yalçındağ'dan Yükseköğretimle İlgili Eleştiri 

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, TÜSİAD'ın ''Türkiye'de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar'' raporunun tanıtım toplantısında konuştu. Yalçındağ'ın eleştirileri vardı.

27.10.2008 - 13:15
Yalçındağ dan Yükseköğretimle İlgili Eleştiri

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ''her kuruma tek tip elbise öngören mevcut yasama korsesinin, üniversitelerin kendi kurum profillerini inşa etmeleri ve sektörde çeşitliliğin gelişmesi önünde ciddi bir engel'' olduğunu söyledi.

Yalçındağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla Sheraton Otelinde düzenlenen TÜSİAD'ın ''Türkiye'de Yükseköğretim: Eğilimler, Sorunlar ve Fırsatlar'' raporunun tanıtım toplantısında konuştu.

Yalçındağ, sistemin kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi gerektiği konusunda eğitim alanındaki karar vericilerde ve üniversitelerle etkileşimde bulunan paydaşlarda ve kamuoyunda ciddi bir ''farkındalık'' olduğunu ancak, bu farkındalığa henüz ne yükseköğretime ayrılan kaynaklar ne de gerekli yapısal değişikliklerin eşlik edebildiğini kaydetti.

Yükseköğretim Kanununun merkeziyetçi bir anlayışa sahip ve zaman zaman değişikliklere uğramış olsa da çeyrek asrı aşkın süredir uygulandığını hatırlatan Yalçındağ, mevcut düzenlemelerin, yükseköğretim hayatının gelişen dinamiklerine ayak uydurmakta uzun zamandır zorlandığını anlattı.

Dünyada yükseköğretimin gelişme çizgisine uyum sağlamak için çeşitlilik ve esnekliğin iki önemli özellik olarak ortaya çıktığına dikkati çeken Yalçındağ, yükseköğretim sisteminde çeşitliliği vurgulayan, kurumların yaratıcılığını ve kimliklerini ön plana çıkaran, sorunlara ve gelişmelere esnek tepkiler verebilen, üniversiteleri birbirleriyle rekabet edebilmelerine fırsat tanıyan bir sistemin tasarlanması gerektiğini vurguladı.

Yalçındağ böyle bir sisteme ulaşmak için özerklik kavramının öneminin gündeme geldiğine işaret ederek, özerklik düzeyinin ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte Türkiye'nin yükseköğretimde kısmi özerklik derecesi ile uluslararası karşılaştırmalarda en alt sıralarda kaldığını söyledi. Yalçındağ, şöyle devam etti:

''Her kuruma tek tip elbise öngören mevcut yasama korsesi, üniversitelerin kendi kurum profillerini inşa etmeleri ve sektörde çeşitliliğin gelişmesi önünde ciddi bir engel. Özerklik, üniversite liderlerinin, misyon ve amaçlarını, ulusal stratejiye uygun olarak tanımlamalarını ve stratejik planlarındaki hedeflere ulaşmak için sorumluluk almalarını gerektiriyor. Bunun için ise ulusal düzeydeki düzenlemelerin çok fazla müdahalesi olmaksızın üniversite liderlerinin yetkilendirilmesi zorunlu.

Son dönemde getirilen üniversitelerin kurumsal stratejik plan hazırlamaları yönündeki düzenleme, olumlu olmakla birlikte bir sonraki adım olarak mevcut ayrıntılı mevzuat yükü azaltılmalı, idari ve bütçe yönetimi sorumlulukları da üniversite liderlerine aktarılmalıdır.

Yükseköğretimde reformun temel tercihlerinden biri üniversitelerin özerkliğini artırmak ve karar alanlarını genişletmek olmalıdır. Özerkliğe, hesap verebilirlik kavramının eşlik etmesi de önem taşımaktadır.''

-BÜTÇELEME-

Yalçındağ, yönetim özerkliği ile uyumlu olacak şekilde üniversitelerin kullanabilecekleri bir diğer yönetim aracının da ''bütçeleme'' olduğunu ifade ederek, bütçelemenin üniversite yönetiminin kurumsal hedeflere ulaşmak için kaynakları öncelik sırasına göre düzenlemesine olanak sağlayabileceğini söyledi.

Torba bütçe tahsisinin ve fon bulma kapasitesinin kurumsal özerkliğin kilit unsurları olarak görülmesi gerektiğini belirten Yalçındağ, daha özerk bir yönetim yapısının devlet dışı fon kaynaklarında daha esnek ve yoğun bir şekilde yararlanılmasını da kolaylaştıracağını söyledi.

Yeniden yapılanacak bir sistemde yükseköğretimin siyasi etkilerden bağımsız olmasını sağlayacak yükseköğretim ve sistemin geleceğine ilişkin konular üzerine hükümete politika önerilerinde bulunacak bir eş güdüm organına ihtiyacın sürdüğüne dikkati çeken Yalçındağ, ''Yükseköğretim Kurulunun, yükseköğretim kurumlarının ulusal düzeydeki temsilcisi sıfatıyla bu rolü yerine getirmesi önem taşımaktadır'' dedi.

-''RAPOR, YÜKSEKÖĞRETİMDE DEĞİŞİMİ SAVUNANLARI DESTEKLİYOR''-

Yalçındağ, TÜSİAD'ın konuya ilişkin hazırladığı raporun, 1998-2007 yılları arasında değerlendirilen 17 Türk üniversitesinin inceleme raporlarını analiz ettiğini, diğer 4 üniversitenin değerlendirme raporlarının, bu raporun yazımı sırasında tamamlanmadığı için çalışmaya dahil edilemediğini anlattı.

Yalçındağ, raporun, Avrupa'daki üniversitelerde liderlik yapmış ya da yapmakta olan akademisyenler tarafından yazıldığını ve hem üniversite içi camiayı hem de üniversitenin dış dünyadaki konumunu dikkate alarak hazırlandığını söyledi.

Raporun, özerklik ve hesap verebilirliğin yanı sıra üniversite içi yapılar ve karar alma mekanizmalarını, insan kaynakları yönetimini, araştırma stratejilerini, kurum dışı paydaşlarla ilişkileri, öğrenci merkezli öğretim gibi çok geniş bir çerçevede üniversitelerin durumunu ele aldığını ve öneriler getirdiğini kaydeden Yalçındağ, bu raporun, yükseköğretimde değişimi savunanları desteklediğini söyledi.

Yalçındağ mevcut sistemin, Türkiye'ye, bilim, teknoloji ve rekabette öne geçirecek yaşamsal bir aktör olarak üniversitelerin potansiyelinden tam olarak yararlanmaya imkan vermediğini belirtti.

Avrupa'da yaşanan gelişmelerin ve üniversitelere yansımalarının önümüzde ciddi bir tecrübe olarak durduğunu ifade eden Yalçındağ, ''Bu tecrübeden yararlanmak, üzerine kendi sistemimizin kazanımlarını koyarak ilerlemek artık bir zorunluluk haline geldi. Daha fazla vakit kaybetmeden geniş katılımlı bir süreç çerçevesinde harekete geçilmesi gerekiyor'' dedi.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MB: IMF'nin Parasına İhtiyacımız Yok
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bu aşamada, Türkiye Cumhuriyeti ...
Piyango Özellestirmesine Önkoşulsuz İzin
Rekabet Kurulu, Özelleştirme İdaresi’nin Milli Piyango özelleştirme ihalesi ...
Elektrikte 2009 Zammı
Doğalgaz fiyatlarına gelen zamların elektrik üretim maliyetlerini artırması ...
 
Borsa Düşüşte Dolar Tutulamıyor
Kur yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar 1,7180 YTL’ye kadar yükseldi. ...
Kira Ödemede Yeni Dönem Başlıyor
İşyeri kiraları ile konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kiralar, 1 Kasım'dan ...
Soğan Bu Defa Fiyatıyla Göz Yaşarttı
Yozgat'ta en fazla kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği Aydıncık ve ...
 
Güler'den Elektrik Üretimi Rakamı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''80 yılda üretilen elektrik ...
Elektrik Üretiminde Güneş Atağı
Rüzgar enerjisine dönük yapılan yatırım atağının ardından, güneş enerjisinden ...
OPEC, Üretimi Daha Fazla Kısabilir
İran'ın OPEC Temsilcisi Muhammed Ali Hatibi, organizasyonun, petrol üretim ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ygs
TCMB
passolig
CEV Şampiyonlar Ligi
premier lig
saldırı
Melo
GAZİANTEP
Ramon Motta