Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, şeriata uygun araçlar konusunda ülke bazlı farklılıkları çözmek için küresel olarak kabul gören likidite yönetimi regülasyonları ve altyapısı üzerinde çalışmanın, uygulanabilir bir seçenek olabileceğini belirterek, “Dikkatle tasarlanmış ve yapılandırılmış bir Şeriat Denetleme Kurulu’nun oluşturulması, doğru yönde bir adım olabilir” dedi.
Yılmaz, Merkez Bankası’nın, İslami Finansal Hizmetler Kurulu ile ortaklaşa düzenlediği, “İslami Finansal Hizmetler Sanayinde Likidite Yönetimi” başlıklı uluslararası seminerin açılışında yaptığı konuşmada, son global krizin derinleşmesinde likidite konusundaki endişelerin önemli rol oynadığına işaret etti. Yılmaz, bu bağlamda İslami finansal hizmetlerde likidite yönetiminin özel bir ilgiyi hak ettiğini söyledi.
Ülke bazlı farklılıklar var
Sektörde sürdürülebilir hızlı büyüme için sağlam bir likidite yönetimi sisteminin başarıyla uygulanmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Yılmaz, katılım bankalarının faizsiz iş modelinin, bu bankaları faiz riskinden koruyarak geleneksel bankalara göre daha istikrarlı olmasını sağladığını ancak bu durumun likidite riski yönetimini zorlaştırdığını ifade etti.
Yılmaz, “Yeni ve gelişen bir bankacılık modeli olarak İslami bankacılığın, geleneksel bankalara göre bazı eksiklikleri bulunmaktadır. İyi gelişmiş bankalararası para piyasasına sahip geleneksel bankacılık sisteminde bankalar için mevcut çeşitli enstrümanlar bulunmaktadır” dedi. Yılmaz, bankalararası piyasa, ikincil pazarlardaki finansal enstrümanlar gibi bu araçların faize dayalı olması nedeniyle İslami bankalar için geçerli olmadığının altını çizdi.
Likidite yönetimine ek olarak denetleme ve regülasyona ilişkin konularda da zorluklar bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Şeriata uygun araçlar konusunda ülke bazlı farklılıkları çözmek için küresel olarak kabul gören likidite yönetimi regülasyonları ve altyapısı üzerinde çalışmak, uygulanabilir bir seçenek olabilir. Dikkatle tasarlanmış ve yapılandırılmış bir Şeriat Denetleme Kurulu’nun oluşturulması, doğru yönde bir adım olabilir” diye konuştu.
İslami finansal hizmetler sunan kuruluşlara likidite yönetimi meselelerini etkin bir şekilde çözmelerinde destek olmak üzere İslami Likidite Yönetimi Birliğinin (IILM) kurulduğunu kaydeden Yılmaz, uluslararası düzeyde bir nihai kredi mercinin bulunmasının, İslami finansal hizmetlerin artan bir güvenle gerçekleştirilmesini sağlayacağını dile getirdi.
Yılmaz, IILM’in, hem ulusal hem sınır ötesi düzeyde kaliteli, likit, ticareti yapılabilir ve düşük riskli şeriata uygun finansal enstrümanların piyasaya sürmesinin beklendiğini, bunun da İslami finansal piyasaların sağlamlığını ve istikrarını artıracağını söyledi.
Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası olarak katılım bankalarına likidite sunabilecekleri bir mekanizma bulunmadığını, ancak kurucu üyesi oldukları IILM’e 10 milyon dolar kaynak sağladıklarını ifade ederek, Türkiye’de katılım bankalarının likidite yönetimini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli kuruluşların yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.
GAZETEVATAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...