NATO Genel Sekreteri Aners Fogh Rasmussen'in belirlediği 12 kişilik grup ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. Grubun başkanlığını eski ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright, yardımcılığını ise Shell şirketinin eski CEO'su Jeoren van der Veer yapıyor.
NATO'nun yeni stratejik konseptiyle ilgili açıklama yapan Rasmussen, önceki konseptin 1999'da hazırlandığını hatırlattı. Rasmussen, aradan geçen sürede 11 Eylül saldırısı Afganistan savaşı, elektronik saldırıların meydana geldiğini ve korsanlık faaliyetlerinin yoğunluk kazandığını anlattı. NATO Genel Sekreteri, "Dünya değişirken, tehditler de değişti. Bugünün gerçeklerini ve yarının zorluklarını dikkate alacak bir stratejik konsepte ihtiyacımız var." dedi.
Madeline Albright ise grubun açık ve şeffaf bir çalışma anlayışını benimseyeceğini söyledi.
'Akil adamlar' NATO'nun karar mekanizması Kuzey Atlantik Konseyi'yle bir araya geldi. Toplantılara Ümit Pamir'in yanı sıra Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Tacan İldem de katıldı.
CİHAN