Dünyanın etkili ekonomi gazetelerinden Financial Times, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinde kaydedilen ilerlemenin ve Kürtlerin kültürel hakları konusunda atılan adımların, Türkiye'nin yavaş ilerleyen AB üyelik müzakerelerini hızlandırması gerektiğini savundu.
Gazete'de "Türkiye daha fazla ilgiyi hak ediyor" başlığıyla yayımlanan analizde, kısırdöngüye saplanıp kalan AB ile ilişkiler konusunda Avrupa ülkelerinin adım atması istendi.
Müzakerelere başlama kararının beş yıl önce oybirliğiyle alınmasına rağmen, Fransa, Almanya ve Avusturya'nın ağız değiştirerek tam üyelik yerine 'özel ortaklık' alternatifini destekledikleri kaydedilen analizde, "Fransa bazı müzakere başlıklarını engelliyor. Kıbrıs da öyle. Bu tür hareketler tehlikeli bir şekilde ters tepebilir" yorumu yapıldı.
Kıbrıs'ın birleşmesi konusundaki uzlaşmazlığın "süreci zehirlediği" öne sürülen analizde "AB üyeleri birleşmemiş bir adayı üyeliğe kabul ederek çok temel bir hata işlemekle" suçlandı.
Türkiye'de de AB'ye karşı isteksizliğin ve demokrasiyle bağdaşmayan uygulamaların arttığı iddia edilen FT analizinde, şu ifadeler yer aldı:
"Hem AB hem de Türkiye bir an önce dikkatlerini Kıbrıs görüşmelerine ve üyelik müzakerelerine çevirmeli. Bunların hükmen başarısız olmasına izin verilmesi, bir trajedi olacaktır. Ve AB ile işbirliği yapması Avrupa'nın gelecekteki güvenliği, refahı ve dinamizmi için hayati önem taşıyan bir ortakla ilişkilere gölge düşürecektir."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...