Tüm gelişmekte olan ülke para birimlerinden kaçış başlarken en fazla değer kaybı YTL’de yaşandı. Dolar bankalararası piyasada 1.5969 YTL’ye kadar yükseldi
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere ilişkin kaygılar doları 27 ayın zirvesi olan 1.5969 YTL’ye yükseltti. Hem yerli hem de yabancı yatırımcıların dolar aldığını söyleyen bankacılar, “Kimse daha da yükselecek beklentisiyle dolar satmıyor. Böyle olunca da döviz piyasasında likidite iyice azalmış durumda. 400-500 milyon dolarlık alımlar dolarda hızlı yükselişlere neden oluyor” diyor. Türkiye’de günü bankalararası piyasada 1.57 YTL’den kapatan dolar, Londra’da çıkışını sürdürerek 1.60 YTL’ye dayandı.
Doların uluslararası piyasalarda da değer kazanması ve euro karşısında son 1.5 yılın zirvesine çıkması da iç piyasada kurun yükselişini destekledi. Kamu kuruluşlarından da dün bir miktar döviz talebi geldiği ifade edilirken bono piyasasındaki yabancı satışının sürdüğü söyleniyor.
Önceki gün yüzde 21.01 seviyesinden kapanan 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi dün yüzde 21.89 ile son 3.5 ayın zirvesine çıktı. Faiz ve dövizdeki artışa bir de yurtdışındaki kayıplar eklenince bir ara önceki günün yüzde 4 üzerine çıkan İMKB günü 40 puanlık düşüşle tamamladı.
Dolarda çıkış sürecek mi?
Dolar sadece Türkiye’de değil diğer gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında da değer kazanıyor. Güney Afrika para birimi Rand dün yüzde 4.25 değer yitirirken Macar Forint’i euro karşısında yüzde 2’nin üzerinde değer kaybederek 276.50 seviyesine geriledi. Uzmanlar Macaristan’da da likidite olmadığını, Forint tarafında alıcı bulunmadığını ifade ediyor. Avrupa’da YTL ile birlikte Macaristan, Polonya , Norveç, İsveç, Çek Cumhuriyeti para birimleri gerilemeye devam ediyor. Dolar karşısında Macar Fronti yüzde 4.48, Rus para birimi Ruble ise yüzde 1 değer yitirdi. Yılbaşından bu yana yüzde 35, son 3 haftada ise yüzde 27.8 değer kazanan doların daha ne kadar yükseleceği ise merakla bekleniyor. Yükselişin nereye kadar süreceği sorusuna ise bankacılar, “Hiçkimse bilmiyor” yanıtını veriyor.
Dün günün ikinci yarısında kazançlarını geri veren Avrupa borsalarının yeniden düşüşe geçmesinin dolarda 1.54 YTL seviyesinin aşılmasına neden olduğunu söyleyen yabancı bir bankanın döviz masası şefi, “Yeni açılan pozisyonlar da var. Yeni açılan pozisyonların 1.70 YTL’ye doğru hareketin devam etmesini bekleyenler tarafından açıldığını tahmin ediyorum. Önümüzdeki dönemde yukarı doğru, belki de 1.70 seviyesine doğru hareket yaşanacak gibi görünüyor. Piyasanın negatif psikolojisi devam ettiği sürece yukarı yönlü seyir devam edebilir. Sürpriz bir beklenti oluşmadıkça kötümserlik sürebilir. IMF ile yapılabilecek potansiyel bir anlaşma veya Merkez Bankası’ndan gelebilecek bir döviz müdahalesi dışındaki bir alternatifin dövizdeki likidete bozulmasını çözemez diye düşünüyorum” dedi.
Arjantin ülkenin emeklilik sistemine el koyuyor
Arjantİn Hükümeti ülkedeki tüm emeklilik fonu sistemine el koyma kararı aldı. Kararın ardından hisse senetleri yüzde 13’ün üzerinde değer kaybederken bono faizleri yükseldi. Peso dolar karşısında tarihin rekor düşüşlerinden birini yaşadı. Aralarında uluslararası dev bankaların emeklilik sistemlerinin de bulunduğu 30 fona el koyulmaya hazırlanılırken, bunların yatırım tutarı toplamı 29.5 milyar dolar. 1994’te özelleştirilen sistem böylece 25 yıl sonra tekrar hükümet kontrolüne geçiyor.
IMF: ABD ekonomisi 2009 yılında büyümez
UluslararasI Para Fonu (IMF), ABD ekonomisinin, 2008 yılında yüzde 1.6, 2009 yılında ise yüzde 0.1 büyüyeceğini tahmin ediyor. IMF’nin “Küresel Ekonomik Görünüm Raporu”na göre, 2007’de yüzde 2 olan ABD ekonomisinin büyümesi 2009’da ise yüzde 0.1 olacak. Raporda, ABD’de işsizliğin de artacağı öngörülüyor.
Euro Bölgesi’nde büyüme tahmini, gelecek yıl için yüzde 0.2 olarak belirledi.
Vatan