Cadde üzerinde, 29 numaradaki Tuncer Apartmanı’nın birinci katına konuşlanan Tatart’ın kapısından girer girmez karşılaştığınız, tablolarla bezeli çok amaçlı salonu, seminer, toplantı ve söyleşiler için uygun olarak düzenlenmiş. Tatart, bir sergi salonu ya da galeri değil ancak modern ve çağdaş sanat sergilemeleri de merkezin programında yer alıyor. Merkezin gündeminde sanat gezileri de var. Yurtdışı sanat fuarlarına, önemli sanat merkezlerindeki etkinliklere sanat gezileri düzenlemeyi hedefleyen Tatart, böylece Türk sanatının görünürlüğünü de arttırmayı hedefliyor.
Merkezin bünyesindeki kitaplık, 20. yüzyıl başından itibaren Türk sanatı üzerine yaklaşık 850 kaynaktan oluşuyor. Kitaplıkta, Ercüment Kalmık’ın ‘Renklerin Armoni Sistemi’ gibi nadir bulunan kaynak kitaplar, dergiler ve ansiklopediler var ve alımına da devam edilmesi planlanıyor. Tatart’ın internet sitesi üzerinden kaynak taraması yapılabiliyor. Şimdilik dışarıya kaynak verilmiyor ancak kaynakların rahatça kullanılması için gerekli ortam sağlanmış. Sanat kitaplığı projesinin arkasında ünlü Tatlıcı ailesinin bir ferdi olan Gizem Tatlıcı var. Tatlıcı, sanat kitaplığı projesine büyük önem atfediyor. Sohbet esnasında, kendi tezini yazarken ne kadar zorlandığını, kitap almak için Hollanda’ya gittiğini, daha sonra bu kitapları herkes faydalanabilsin diye üniversitenin kitaplığına bağışladığını anlatıyor. Sanat üzerine kaynak bulmanın zorluklarını iyi bildiğinin altını çiziyor ve sanat araştırmacılarını Tatart’a bekliyor.
Fabrika deposundaki milyarlık koleksiyon
Tatlıcı ailesi, Türkiye’nin en önemli sanat koleksiyonlarından birine sahip. Radikal’den Abdullah Kılıç, 15 Nisan 2011 tarihinde Tatlıcı ailesinin bu gizli kalmış koleksiyonunun bir fabrika deposunda istiflenmiş halde bekletildiğini ortaya çıkartmıştı. 2009’da ölen işadamı Salih Tatlıcı’nın 3 milyar dolarlık servetiyle ilgili aile arasında süren dava nedeniyle ortaya çıkan koleksiyonda Süleyman Seyyit, Hüseyin Zekai Paşa, Neşet Günal, İbrahim Çallı, Avni Lifij, Hoca Ali Rıza, Ayvazovski, Fikret Mualla, Cihat Burak, Nurullah Berk gibi ressamların eserlerinin yanı sıra III. Selim, III. Mustafa ve I. Abdülhamit’e ait fermanlar bulunuyor.
radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...