İngiliz siyaset ve ekonomi dergisi The Economist, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecindeki pürüzleri değerlendirdiği bir makalede, Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun 7 Eylül’de yayımlayacağı ilerleme raporuyla, Türkiye’nin üyeliğine karşı görüş bildiren Avrupalı liderleri “susmaya” davet edeceğini belirtti.
Economist, “Türkiye’nin döngüsel endişeleri” başlıklı makalede şu ifadelere yer verdi:
“2005’te üyelik müzakereleri başladığında olumlu bir döngüden söz ediliyordu. Türk reformcular, AB sürecini Türkiye’de dönüşüm yaratacak değişiklikler için kullanacak, bu Avrupalıları rahatlatacak, AB üyeliğini yakınlaştıracak ve reformcuların elini güçlendirecekti. Bu döngü böyle sürüp gidecekti. Diplomatların çok sevdiği o deyim söyleniyordu: “Varılacak yer kadar yolculuğun kendisi de önemlidir.” Ancak şimdi anlaşılıyor ki, yolculuğun devam edebilmesi için yolcuların gidilecek yere inanmaları da gerekiyor.”
Türklerin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gibi Avrupalı liderlerin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı açıklamalarını duydukça AB’nin samimiyetinden şüphe ettiğini belirten dergi, ilk başta olumlu olacağı düşünülen döngünün yerini bir kısırdöngüye bıraktığını yazdı.
Makalede, Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari başkanlığındaki Bağımsız Türkiye Komisyonu’nun, Türkiye’nin AB üyeliği süreciyle ilgili olarak 7 Eylül’de bir ilerleme raporu yayımlayacağı hatırlatıldı ve raporun içeriğine yer verildi. Dergiye göre, raporda, bazı Avrupalı liderlerinin eylemlerinin, süreci hemen hemen raydan çıkarttığı belirtiliyor. Aynı zamanda Türkiye’de reformların üzüntü verici şekilde yavaşladığı vurgulanıyor.
Habere göre, Komisyon, Avrupalı liderlere, “susmaları” çağrısı yapıyor ve Türkiye’nin üyelik adaylığının AB kuralları ve değerlerine ne kadar uyum sağladığıyla değerlendirilmesi gerektiğini kaydediyor.
Economist’e konuşan Ahtisaari, ülke liderlerinin bir süre sonra koltuklarından kalkmak zorunda kalacağına ve Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin yıllarca süreceğine dikkat çekerek, esas önemli noktanın Avrupa’nın verdiği sözleri tutması ve müzakerelerin sürmesine izin vermesi olduğunu belirtti.
Dergi, “İyi haber, Türk elitlerinin hâlâ üyelik müzakerelerine inanıyor olması... Kötü haberse Sarkozy’nin sözlerinde ciddi olması. Bazı kaynaklar, Fransa’nın, üyeliğe alternatif olabilecek seçenekleri tartışmak üzere gelecek sene Türkiye’yle bir görüşme başlatmak için ciddi adımlar attığını söylüyor” diye yazdı.
Makalenin sonunda, “AB açısından bakıldığında, zaman geçtikçe Türkiye’nin üyeliğini isteyenlerin eli güçlenebilir. Ancak Türkiye açısından, müzakerelerin yavaş ilerlemesi başarı şansını azaltıyor. Avrupalılar ve Türkler ortada bir yerde buluşabilirse tarih yazabilirler” denildi.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...