ABD'nin önde gelen eğitim kurumlarından Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan çalışma, bilim dünyasının gündemine oturmuş durumda.
Üniversitenin 'Bloomberg School of Public Health' departmanı çalışanlarının imzasını taşıyan araştırma sonucu mini insan beyinleri oluşturuldu. 350 mikrometre (1 mikrometre, milimetrenin binde birine denk geliyor) boyutunda olan mini beyinler, pek çok yönüyle doğal pluripotent kök hücrelerere benzeyen indüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPSCs) ile oluşturuldu.
NELERİ DEĞİŞTİRECEK?
Peki ABD'nin başkenti Washington'daki American Association for the Advancement of Science (AAAS) konferansında açıklanan bu çalışma nelere gebe?
Araştırmanın lideri Thomas Hartung'e göre, mini beyinler kısa vadede yeni ilaçların denenmesinde kilit rol oynayacak.
Hayvanlar üzerinden denenen her 100 yeni ilaçtan 95'inin geçer not aldıktan sonra insanlara uygun olmadığının altını çizen Hartung, geliştirdikleri mini beyinlerin söz konusu testlerin insanlar üzerinde etkisinin saptanmasında daha iyi bir orana sahip olacağı görüşünde.
Hartung, mini beyinler sayesinde uzun vadede Alzheimer ve parkinson hastalarının da yakından incelenebileceğinin altını çiziyor.
Laboratuvarda oluşturulan mini beyinler oldukça küçük. Örnek vermek gerekirse büyüklüğü bir karasineğin gözü ile hemen hemen aynı boyuta sahip. Hartung'e göre, laboratuvarda aynı anda yüz tane üretilebilen mini beyinler üretilen ilk beyin değil, ama kesinlikle en fazla standartlaştırılmış olanı.
haberturk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |