E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Boyun fıtığı düzgün teşhis edilmezse... 

Boyun fıtığı tedavisinde başarının ilk şartı doğru teşhistir. Farkına varmazsanız felç olabilirsiniz.

9.04.2015 - 11:43
Boyun fıtığı düzgün teşhis edilmezse...


Boyun fıtığı tedavisinde doğru teşhisin çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan bu konuda ayrıca şunları söyledi:
 
Boyun fıtıkları günlük hekimlik pratiğinde kolaylık olması bakımından ameliyat gerektiren boyun fıtıkları ve ameliyat gerektirmeyen boyun fıtıkları olmak üzere ikiye ayrılabilir. Öncelikle işin başında doğru ayırım yapılırsa boyun fıtığı tedavisinde başarı şansı çok yükselir. Burada doktorun tecrübesi önemli rol oynar.
 
Boyun fıtığı tedavisinde doğru teşhis ve teşhisin detayları o kadar önemlidir ki, şayet ameliyat gerekiyorsa bu ameliyatın şekli bile önden (anterior girişim) veya arkadan (posterior girişim) tarzında tamamen değişecektir.
Hastadaki belirtilere çok dikkat edilmelidir.
      
Boyun fıtığı olan hastada boyun Ağrısı; kollarda ve ellerde ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, çabuk yorulma; kol ve ellerdeki adalelerde erime görülebilir. Adale spazmı, boyun düzleşmesi veya boyunda eğiklik, boyun hareketlerinde kısıtlılık, baş dönmesi, bulantı, kulak çınlaması boyun fıtığında rastlanan belirtilerdendir. Boyun ağrısı kafa arkasına, omuzlara, iki kürek kemiği arasına, göğse ve kalbe doğru yayılabilir. Belirtiler tek veya çift taraflı olabilir. İlerlemiş boyun fıtığı bazen bacaklara giden sinir elemanlarını da sıkıştırarak yürüme bozukluğu yapabilir. Bazen boyun ve kol ağrısı o kadar şiddetlidir ki hastayı uyutmaz.
 
Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir. Tüm vücudu kapsayan duyu kaybı, idrar ve büyük abdestini kaçırma veya yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Boyunda spinal stenoz dediğimiz omurilik kanal darlığı yani dar omurga kanalı da boyun fıtığı ile benzer belirtiler gösterebilir. Bazen boyun bölgesi tümörleri, sırt fıtığı, sırtta dar kanal ve sırt bölgesi tümörünün ağrısı ile boyun fıtığı ağrısı birbirine karışabilir. Teşhiste buna dikkat etmek ve bu hastalıkları birbirinden ayırt etmek çok önemlidir. Çünkü tedavi buna göre değişecektir.
       
Boyun fıtığında doğru teşhis için öncelikle hastanın hikayesi iyi dinlenmelidir.  
     
Muayenede kuvvet kaybı, his kaybı veya refleks değişiklikleri varsa bunlar önemle dikkate alınmalıdır. İyi bir muayeneden sonra manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile teşhis genellikle konur. Kapalı alanlardan korkan hastalar için açık manyetik rezonans cihazları kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi, direkt grafiler, elektromiyografi (EMG)  ve diğer bazı yöntemler ayırıcı teşhiste gerekebilir. Bu tetkikler neticesinde bazı hastalarda boyunda kireçlenme ve boyun bölgesinde omurilik kanal darlığı yani spinal stenoz görülebilir. Boyunda dar kanal veya omurga kanal darlığı tabir edilen bu hastalığı boyun fıtığından ayırt etmek gerekir. Ayrıca boyun bölgesi tümörleri, sırt fıtığı, sırtta dar kanal, sırt bölgesi tümörleri  ve diğer hastalıklar ayırıcı teşhiste göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü tedavileri birbirinden farklıdır.
       
Doğru teşhis konması boyun fıtığı tedavisinde başarı oranını çok yükseltir.
      
Bel ve sırt fıtığı tedavisinde olduğu gibi boyun fıtığı tedavisinde de hastanın durumu uygunsa öncelikle konservatif tedavi dediğimiz ameliyat dışı yöntemler denenmelidir. İstirahat, ilaç, kısa süreli boyunluk kullanılması, fizik tedavi ve benzer tarzdaki uygulamalar öncelikli olarak düşünülmelidir. Ancak uzman doktor ameliyat kararı vermiş ise bunu da geciktirmemek gerekir. Çünkü gecikme neticesinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir.
       
Boyun fıtığı ameliyatı tecrübe ve titizlik gerektiren özel bir ameliyattır şeklinde açıklama yapan Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan,  bazı hususlara dikkat edilirse sonuçların genellikle yüz güldürücü olabileceğini belirtti. Boyun fıtığı hastası ameliyat edilirken yemek borusu, soluk borusu, şah damarı, lenf kanalı, omurilik ve sinir elemanları gibi çok sayıda hassas anatomik yapının çevresinde çalışılmaktadır. Onun için cerrahın tecrübeli olması ve ciltten itibaren mikroteknik ile çalışması çok önemlidir.
 
Boyun fıtığı ameliyatı ön taraftan (anterior girişim) veya arka taraftan (posterior girişim) tarzında yapılabilir. Burada cerrah her hastayı ayrı ayrı değerlendirmeli ve tecrübesini de işin içine katarak kararını vermelidir. Boyun fıtığı ameliyatı sırasında da önemli olan öncelikle hastaya zarar vermemektir. Bunun için ameliyatı yapacak olan doktor her türlü tedbiri almalıdır. Ciltten itibaren mikroteknik ile çalışmak ameliyatın emniyetini artırır. Boyun fıtığı ameliyatında mikroteknik kullanılırken sinir elemanlarını yakınında çok ince ve kibar cerrahi aletlerle işlem yapılmalıdır.
 
Uygun seçilmiş hasta, uygun cerrahi aletler, uygun teknik, uygun ekip ve tecrübeli bir cerrah başarı şansını yükselten faktörlerdir. Bu günün hastaları düne göre daha şanslıdırlar. Mikroteknik ile emniyetli bir şekilde ameliyat ettiğimiz boyun fıtığı hastaları aynı gün ayağa kalkıp yürüyebilmekte ve ertesi gün taburcu olmaktadırlar. Tıp bilimi de,  insanlık gibi sürekli iyiye doğru gidiyor. Gelecekte insanları çok daha güzel günler beklemektedir.
milliyet

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yine Domuz Gribi! Hastalar Karantinada!
Son zamanlarda Türkiye'de bir çok can alan domuz gribi yeniden görüldü.Diyarbakır'da ...
Kan Bağışı Deyip Geçmeyin!
Kan bağışı şüphesiz ki son zamanlarda çok büyük önem arz ediyor.Peki bu ...
Felç Riski Bu Kişilerde Daha Fazla!
Boyun fıtığı olanlar bu habere dikkat! Çok büyük bir risk sizi bekliyor.Peki ...
 
Alerji Mevsimi Başladı, Saman Nezlesine Dikkat
Bu hastalık saman nezlesi (alerjik rinit) hava ile solunum yollarından ...
Temiz Sebze ve meyve için çamaşır suyu!
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner, sebze ve meyvelerin temizliği için ...
Reflüdeki Gizli Tehlike Ne?
Halk arasında mide yanması olarak da bilinen reflü hastalığı hakkında ...
 
TÜBİTAK çalışanı 3 kişi gözaltına alındı!
Sahte diplomayla işe yerleştirme iddiasına yönelik soruşturma kapsamında, ...
Kadın-Erkek Kalbi Deyip Geçme!
Kadın ve erkek kalbi hakkında bilinmeyen gerçekleri öğrenmeye hazır mısınız? ...
'Tütün kontrolü ülkeleri kanserden koruyor'
Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Kutluk, tütün kontrolünün ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
kardeş
Ankara
A) Milli Futbol Takımı
Zlatan Ibrahimoviç
Gürcistan
siyanürlü mektup
Tatbikat
Ramon Motta