Çelik, Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğini ziyaretinde, son yıllarda sosyal güvenlikte önemli reformlar yaptıklarını, bunun ekonomiye, istihdama, iş dünyasına yansımalarının görüldüğünü söyledi.
ABD'de konut kredilerinin geri dönmemesinden kaynaklanan krizin tüm dünyayı olumsuz etkilediğini belirten Çelik, ''ABD yılda 14 trilyon dolar gelir topluyor. Bunun 10 trilyon dolarını konut kredisi olarak dağıtınca ve toplayamayınca hastalık kendini hissettirdi ve tüm dünyaya yayıldı. Dünyada yaşanan kriz uzun sürerse 'biz etkilenmeyiz' diyemeyiz. Ancak, 2001 yılında ülkemizde yaşanan krizde alınan önlemlerle korunuyoruz'' dedi.
ABD'de 11 bankanın kapatıldığını, Türkiye'de bu krizde banka kapatılmadığını belirten Çelik, şöyle devam etti:
''Dileğimiz krizin uzun sürmemesidir. Finans sektörünün konumu, maliyetlerin yükselmesi, talep daralması, üretimdeki aksamalar krizin yansımalarıdır. Bu zor günlerde işverenlere gerekli desteği sağlıyoruz. İşçilerin sigortasını ödemekte zorlanan kuruluşlara 'Ücret Garanti Fonu' adı altında katkı sağlıyoruz. Bazı işverenlerin bu yasadan bile haberi yok. Bu fondan hem işveren hem de işçiler yararlanıyor. Bu yılın nisan ayından ağustos ayına kadar sigortalı çalışanların sayısı 20 bin arttı. Bu durum ücret garanti fonunun devreye girmesinden kaynaklandı.''
-''KARGAŞAYI ÖNLEDİK''-
Geçmiş hükümetler döneminde çıkarılan yasalarla, çalışanların 38-40 yaşında emekli olduğuna, günümüzde bunun sıkıntılarının gözlendiğine dikkati çeken Çelik, ''Sonra gelip aynı vatandaş bir de çocuğuna iş istiyor. Sistem bu nedenle tıkanmıştı'' dedi.
Sosyal güvenliği tek çatı altında toplayarak önemli kargaşayı önlediklerini ifade eden Çelik, eski sistemle 38-40 yaşında emekli olan kişinin şimdi çalışmayı sürdürdüğünü, bu durumun işverenin de işine geldiğini söyledi.
Çelik, ''Şu anda 2 milyon 300 bin kişi bizden iş istiyor. Sosyal güvenlikten 42 katrilyon prim toplanıyor. Sadece emeklilere 53 katrilyon ödeme yapılıyor. 20 katrilyon da bunların sağlık harcamaları oluyor. Sistem bu nedenle tıkanıyor. 2000 yılından sonra sigortalı olanlar yine 60 yaşında emekli olacaklar. Ama yeni sistemle 65 yaşında emekli olunacak'' diye konuştu.
Çelik, 81 ilde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumlarının hizmet binalarını fiziki olarak daha çağdaş hale getirdiklerini, yakın gelecekte bin 700 büyük ilçede kurumun merkezlerini açarak vatandaşlara yerinde hizmet vereceklerini sözlerine ekledi.
Hatay Esnaf Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Abdulkadir Teksöz de Hatay'da SSK ve BAĞ-KUR binalarının günün koşullarına uygun olmadığını ve birbirinden uzak mekanda bulunduğunu, bunların tek çatı altında hizmet etmesini istediklerini söyledi.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ise Türkiye'nin en büyük sorununun terör ve işsizlik olduğunu, Akdeniz bölgesinde işsizliğin yüzde 12'nin üzerine çıktığını, bunun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti.
Çelik'in HESOB ziyaretine Vali Nusret Miroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu ve oda temsilcileri katıldı.
Bakan Çelik daha sonra CHP ile MHP il başkanlığını ziyaret etti. Çelik, ''Sosyal Güvenlik ve diğer çalışmalarımızda CHP ve tüm partilerden büyük destek gördük. Ben Türkiye'nin bakanıyım. Şu ana kadar gittiğim 24 ilde diğer siyasi partilere de uğrayarak çalışmalarımı anlatıyorum'' dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...