Dünya üzerinde cilt hastalıklarından muzdarip bir çok insan var elbette.Peki bu hastalıkların altında yatan gizli nedenler ne?Cilt hastalıkları başka hastalıkların işareti olabilir mi? Bu enfeksiyonlar en çok kimlerde görülür? İşte tüm bu soruları Dermatolog Funda Ataman cevaplayacak... Zona Çok hassas ciltlerde görülmüş olan Zona, yanma ve karıncalanma ile başlar. Genellikle gövde ve kalçalarda görülmüş olan nokta halindeki döküntüler yaklaşık olarak iki hafta sürecek ağrılı kabarcıklara dönüşür. Antiviral ilaçlar, steroidler, antidepresanlar ve topikal ajanlar ile tedavi edilebilir.
Kurdeşen (Ürtiker)
İlaçlar, gıdalar, gıda katkı maddeleri, aşırı sıcaklıklar ve boğaz ağrısı gibi enfeksiyonlar sebebiyle ortaya çıkabilen ürtiker; genellikle kaşıntılı, bazen batma ve yanma hissiyle belirtilerini gösteren alerjik bir reaksiyondur. Antihistaminikler rahatlama sağlayabilir.
Sedef hastalığı
Genellikle dirsek, diz, kafa derisi gibi alanlarda beyaz ya da gümüş pullarla kaplı kalın kırmızı plaklar halinde olan bulaşıcı olmayan döküntülerle seyreden ve sebebi bilinmeyen sedef hastalığı iyileşse dahi yaşam boyunca tekrarlayabilir. Cilde uygulanan ilaçlar, ışık terapisi, ağız, enjeksiyon veya enfüzyon yolu ile alınan ilaçlarla tedavi edilebilir.
Egzama
Kesin sebebi tam olarak bilinemese de stres, sabun gibi tahriş edici alerjenler ve iklim koşullarının tetiklediği egzama, deride görülmüş olan iltihaplı, kırmızı, kuru, kaşıntılı ve bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Yetişkinlerde, egzama genellikle dirsek ve ellerin eklem bölgelerinde oluşur. Topikal ya da oral ilaçlar ile tedavi edilir.
Soğuk yaralar (Uçuk)
Herpes Simplex virüsü sebebiyle ağız ya da burun üzerinde küçük, acı veren, sıvı dolu kabarcıklar oluşur. Yaklaşık 10 gün devam eden , uçuk çok fazla bulaşıcıdır. Ateş, çok fazla çok güneş, stres, veya adet kanamaları gibi hormonal değişiklikler uçuğu tetikler. Tedavisinde antiviral haplar ya da kremler kullanılır. Şayet yaralar irin içeriyorsa kesinlikle hekiminize başvurun.
Et benleri
Kadınlarda ve yaşlılarda daha çok görülmüş olan et benleri genellikle meme, kasık, sırt, boyun, göğüs ve koltukaltında çıkar. Tehlikeli olmayan bu benler, giysi veya sürtünmeyle tahriş olmadığı sürece ağrıya sebep olmaz. Hekiminiz yakma veya dondurma işlemiyle et benlerinizden kurtulmanızı sağlayabilir. Rozasea (Gülleme) Hastalığı
Burun, çene, yanaklar, alın ve hatta gözde kızarıklığa sebep olan gülleme hastalığında kızarıklık görünür kan damarlarının iyice belirginleşmesiyle şiddetlenebilir. İlaç tedavisinin yanında lazer tedavisi, dermabrazyon ve etkilenen bölgeleri tekrardan şekillendirmek için elektrokoter gibi cerrahi işlemleri içeren bir tedavi uygulanması gerekebilir.
Akne
Genellikle yüz, göğüs ve sırt bölgesinde görülmüş olan akneler hormonlar ve bakteriler tarafından tetiklenebilir. Bu bölgeleri temiz tutmak çok fazla önemlidir. Kendiniz aknelerinizi sıkmaya çalışmayın; enfeksiyon veya yara izine sebep olabilirsiniz.
Ayak mantarı
Mantar, soyulma, kızarıklık, kaşıntı, yanma; bazen kabarcıklar ve yaralara sebep olabilen bir deri enfeksiyonudur. Ayak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyon taşıyan kişi tarafından giyilen ayakkabı, ortak kullanılan soyunma odaları gibi alanlarda çıplak ayakla dolaşılmasıyla bulaşır. Genellikle ciddi vakalarda topikal antifungal losyonlar, kremler ya da oral ilaçlar ile tedavi edilir. Ayak mantarı problemi yaşıyorsanız ayaklarınızı temiz ve kuru tutmaya çalışın.
Benler
Kahverengi ya da siyah benler yanlız başına ya da gruplar halinde, vücudun herhangi bir yerinde olabilir ve genellikle 20 yaşından önce ortaya çıkar. Kimi benlerde kanser olma riski yüksektir. Bu sebepten ötürü benlerinizdeki düzensiz sınırlar, renk değişiklikleri, kanama, kaşıntı gibi farklılıkları dikkate alın ve kesinlikle bir dermatoloğa danışın.
Kahverengi cilt lekeleri
Yaşlandıkça yaygın hale gelen kahverengi ya da gri lekeler gerçekten yaşlanmanın belirtilerinden biri değildir. Bu lekelerin temel sebebi güneşe çok fazla uzun zaman maruz kalmaktır. Beyazlatma kremleri, asit peeling ve ışık tabanlı tedaviler lekelerin görünümünü azaltabilir. Şayet doğru tanılama ve öncelikle Melanoma gibi ciddi cilt hastalıklarını ekarte etmek için dermatoloğunuza başvurun.
Melazma (Hamilelik Maskesi)
Yanaklar, burun, alın ve çene üzerinde kahverengi ya da kahverengi yamalar olacak şekilde görülmüş olan Melazma hamilelik döneminde daha sık görüldüğü için Hamilelik Maskesi olarak bilinse de erkeklerde de görülebilir. Melazma gebelik esnasında kadınların yarısında ortaya çıkar ve genellikle doğumdan akabinde geçer. Doğumdan akabinde geçmeyen lekeler için kesinlikle dermatoloğunuza başvurun.
Siğiller
Yaygın olarak parmak ve ellerde görülmüş olan siğiller temas suretiyle yayılabilir. Çoğu durumda zararsız olan siğiller, kendi kendine yok olabilir. Şayet devam ederse topikal ilaçlar, lazer, kimyasal dondurma ve yakma yöntemleriyle tedavi edilebilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...