Antalya’da gerçekleştirilen 17. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde konuşan TİHUD Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, “Grip aşısı 20. yüzyılın en önemli icadıdır. 50 yaş üstü olup altta yatan diyabet hastası, kronik akciğer hastalığı, solunum yetmezliği, kronik böbrek hastalığı olan 17 milyon insan, 7,5 milyon da 65 yaş üstü insan vardır.
KALP KRİZİNDEN KORUR
Türkiye’de 23 milyon grip aşısı yapılması gereken erişkin insan vardır. Grip aşısı yaptırmamış olanlar kalp krizinden daha çok ölmektedir. Çünkü gribin getirdiği fiziksel yük insana enfaktüs geçirtmektedir. Yeni grip aşısı, ölümleri %80 önlemektedir. Dünyada her yıl 1 milyar grip vakası meydana gelmekte, 3 ila 5 milyonu ciddi, hastaneye yatışı gerektirmektedir.
YILDA 500 BİN ÖLÜM
Bunlardan 300 ila 500 bini ölümle sonuçlanmaktadır. Gribin, mutlaka dikkatli takip edilmesi gereklidir. Grip, iş gücü kaybına neden olur, performansı düşürür. Yıllar içerisinde kuş, domuz ve attan insana geçen iki virüs adapte olmuştur. Grip mevsimi Ekim sonu, Kasım başında başlamaktadır. Domuz gribi hamilelerde ağır seyretmesi nedeniyle, DSÖ grip aşısını gebelere de önermektedir” dedi.
Aşı hasta etmez
Toplumda grip aşısı sonrası hastalandığından ya da aşıya rağmen gribe yakalandığından yakınanlar olduğu görülüyor. Ortamda, farklı virüsler de dolaşabiliyor. Eğer bir kişi farklı virüs tipleriyle karşılaşmışsa gribe yakalanabiliyor. Dolayısıyla grip aşısına rağmen bu hastalığı geçiren kişiler, aşının koruduğu virüsler nedeniyle değil, diğer virüslerden dolayı hastalanabilir.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...