E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

DÜNYA KOMADA... LEHMAN BROTHERS ÇÖKTÜ, PİYASALAR ALLAK BULLAK OLDU! 

ABD'de konut piyasasında başlayan ve küresel krize dönüşen mali krizin yarattığı sarsıntının son kurbanları, Lehman Brothers ile Merrill Lynch oldu.

16.09.2008 - 22:50
DÜNYA KOMADA... LEHMAN BROTHERS ÇÖKTÜ, PİYASALAR ALLAK BULLAK OLDU!

Kurtarılması beklenen Lehman Brothers’ın iflası dün piyasalarda deprem etkisi yarattı. Avrupa borsalarındaki kayıp yüzde 5’i bulurken, ABD borsası  yüzde 4.42 değer kaybıyla 10 bin 917 puandan kapandı.
ABD?borsasındaki kayıp son 21 yılın en büyük düşüşü oldu.  Uzmanlar, New York Borsası’nda şirket değerlerinden 500 milyar doların silindiğini ifade etti. Lehman Brothers hisselerindeki kayıp ise yüzde 95’i buldu. Hisseleri 19 sente geriledi. 

Sırada kim var?
Piyasalardaki tedirginlik  üzerine, FED, ilk defa hisse senedi karşılığında nakit krediye izin verdi. 10 büyük banka da, ihtiyaç duyduklarında başvurabilecekleri 70 milyar dolarlık bir fon kurma kararı aldı.
Öte yandan, Lehman’a teklif vermekten vazgeçen Bank of America sürpriz bir şekilde Merrill Lynch’i 50 milyar dolara satın aldı. Ancak, bu haber piyasadaki tansiyonu düşüremedi. Lehman’ın iflasının, Drexel Burnham Lambert’in 1990’daki iflasından sonraki en büyük iflas olduğu belirtildi.
Lehman’dan sonra piyasada gözler, AIG, Wachovia Bank ve Washington Mutual’a çevrilmiş durumda. FED’den 40 milyar dolarlık kısa vadeli finansman talep eden AIG’nin hisseleri yüzde 70 düştü. Piyasa değeri 14 milyar dolara geriledi.

‘AIG’ye borç verin’
Lehman’ın iflasının türev ürünlerde değer kaybına yol açacağı ve bundan AIG’nin 15 milyar dolarlık kayba uğrayacağı dile getiriliyor. Öte yandan, FED, ‘Morgan Stanley ve Goldman Sachs’a, AIG’ye 75 milyar dolar borç verin’ dedi.
ABD Hazinesi ve FED, cumartesi banka CEO’larından Lehman’ın kurtarılmasını istedi. Ancak, beklenen olmadı. Pazar günü ise Lehman’ın taliplileri Barclays ve Bank of America, Lehman için teklifini çektiğini açıkladı. Bunun ardından Lehman’ın iflası için çalışma başlatıldı. Lehman için devlet parasının kullanılmamasının da iflası hızlandırdığı belirtildi. 

3 banka tarih oldu
Martta JP Morgan’ın Bear Stearns’ü satın almasının ardından Lehman’ın iflası ve Merill Lynch’in satılması nedeniyle 6 ay içinde 3 banka tarihe karıştı.
Euro/dolar paritesi de 1.4479’a çıktı. Ancak, sorunların Avrupa’ya da sıçrayabileceği kaygılarıyla parite 1.42’ye geriledi. Petrol  ise 95 dolara düştü.

25 bin çalışanı var
ABD’nin üçüncü büyük yatırım bankası Lehman Brothers, girdiği zor durumdan kurtulamadı. Bankanın iflas başvurusuna göre, toplam varlıkları 639 milyar dolar.
Lehman’ın iflas başvurusunda, iştiraklerinin yer almayacağı, aracı kurumların ve Neuberger Berman gibi yatırım şirketlerin işlem yapmaya devam edeceği belirtildi. Lehman, yatırım yönetimi biriminin satışı için birkaç alıcıyla görüşüyor. İflas başvurusunda, Citigroup, Bank of New York Mellon, Japonya’dan Aozora Bank ve Mizuho Financial Group’un bankanın kreditörleri arasında olduğu belirtildi.
1850 yılında üç kardeşin kurduğu Lehman Brothers’ta, 5 bini İngiltere’de olmak üzere 25 bin kişi çalışıyordu. Bankanın Türkiye’de 2007 yılından bu yana temsilciliği var.

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ... 

TL/dolar kuru etkilenir

Ekinciler Menkul Değerler Genel Müdürü Alp Tekince: “ABD’deki krizin ortalarına geldik. Bundan sonra da batan kurumlar olabilir. Öte yandan Fannie Mae ve Freddie Mac en önemli konu olmayı sürdürüyor. ?Yurtdışında yaşanan bu krizin Türkiye’ye etkisi şöyle olabilir:
Batan büyük bankaları sadece ABD değil, Avrupa’da da görebiliriz. Bu bankaların Türkiye’den  çıkma durumu kurda dengesizlikler yaratır. Ayrıca, ekonomilerin durgunluğa girmeleri de esas problemler arasında.” 

En önemli problem büyüme

Hak Menkul Değerler Genel Müdür Yard. Ömer Dilber: “Piyasalarda uzun süredir devam eden olumsuzluk Lehman’ın iflası ile yeni bir boyut kazandı. Krizin sona ermediğini ve 2009’un ilk yarısına kadar yüksek volatilitenin devam edeceğini düşünüyorum. Türkiye de bu dalgalanmadan olumsuz etkileniyor. Önümüzdeki dönemde bizim için en önemli problem büyüme olacak. Bu konuda gelecek dataların olumsuz olması durumunda global krizin etkileri daha kötü olabilir.”


Ekonomiye odaklanmalı

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar: “Dışarıdaki risklerin ne kadarlık bir hasar yaratacağı belli değil. Bizim ise bu dönemi daha az hasarla atlatmamız için siyasi ve ekonomik reformlara odaklanılmalı. AB tekrar gündeme alınmalı. Yerel seçimler nedeniyle ekonomi yerine siyaset ön planda. Bu süreç özel yönetilmeli. Yurtdışından yeni iflas haberleri gelebilir, bu durum kurlara baskı yapar diye düşünüyorum.” 

Bush ve Paulson, hâlâ ‘sistem sağlam’ diyor 
ABD Başkanı George Bush ve Hazine Bakanı Henry Paulson’un yaptıkları açıklamalar da piyasalara ilaç olmadı. “Lehman’ı kurtarmayı hiç düşünmedik. Bu ev ve gayrimenkul piyasasında yaşanan bir düzeltmedir ve devam edecek” diyen Paulson, bankacılık sisteminin sağlıklı olduğu iddiasını yineledi.

FED faiz indirebilir
Bush da, “Biz sistemin bütününün sağlığı ile ilgiliyiz. Kısa vadede yaşanacak düzeltmeler, yatırımcılar ve batan şirketlerde çalışanlar için can acıtıcı olabilir. Uzun vadede, sisteme olan güvenim tamdır, bu sıkıntıları aşabiliriz” diye konuştu.
Bu arada, FED, piyasada borç alma faizlerinin düşmesi için 11 Eylül’den bu yana yaptığı en büyük atakla piyasadaki rezerv miktarını 70 milyar dolar arttırdı. FED’in bu manevrasının ardından bugün başlayacak toplantısında faiz indirimine gideceği ihtimali de güçlendi.

AIG para arıyor
Sektörün en sıkıntıdaki kurumlarından olan ve bir dönem GS Sportif AŞ’nin de hissedarları arasında da bulunan sigorta fonu AIG’ye çarşamba gününe kadar piyasadan 40 milyar dolar bulması istendi. FED’in New York şubesi ve yatırımcılar, dün akşam saatlerine kadar AIG’nin ‘Köprü kredi’ kullanım talebini tartıştı. Köprü krediler 2001 krizi sırasında Türk piyasasında da gündeme gelmişti.
Yatırım bankacılığının son gelinen aşamayla ‘yok olduğunu’ iddia eden bazı finans uzmanları, 2009’un ilk altı ayı içinde Wall Street’de faaliyet gösteren bağımsız yatırım bankasının kalmayacağını, hepsinin bir büyük ticari bankanın içinde eriyeceğini ya da batacağını belirtiyor.

Greenspan: Böylesini ömrümde görmedim
FED’in efsanevi eski Başkanı Alan Greenspan, “Kriz ABD’deki ev fiyatları istikrara kavuşmadan bitmeyecek. Önümüzdeki yüzyılda yaşanabilecek bir durum var. Ben meslek hayatımda böyle bir krizle karşılaşmadım. Muhtemelen başka büyük bankaların da battığını göreceğiz” diye konuştu.
Bu arada, Deutsche Bank, Credit Suisse, JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Merrill Lynch ve Bank of America, Barclays ve Citibank piyasayı ayakta tutmak için 70 milyar dolarlık bir kredi havuzu kurdu.

MİLLİYET

YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
ereğli güncel haber 9 Eylül 2008 Salı 

NEDEN SUSUYORSUNUZ HANI BİYAT ETMIYORDUNUZ YAPMA YAA SEN SUS BAŞBAKAN DA SUSSUN OH BE NE ALA NE GÜZEL DEMOKRASI SEN BENİM CENNET SATANLARI DENİZLERI BULANDIRMA SENDE BENİM KAÇAK GÖÇEK HİLTON MİLTONU KARIŞTIRMA EEE SEVSINLER SİZİN DEMOKRASINIZI HADİ BEEE ORADAN SAYIN BAŞBAKAN DOĞAN SUSAR İNAN SESİZ ÇOĞUNLUK BUNUN HESABINI SORAR

Yorumu oyla      18      10  
NECMETTİN DÖNMEZ 9 Eylül 2008 Salı 

DOĞAN MALI GÖTÜRECEK..DOĞAN HİSSELERİ TABAN YAPTI..2.5 MİLYARI VAR.UCUZA ALACAK.GELSİN MİLYON DOLARLAR.İŞTE DANIŞIKLI DÖĞÜŞ..KAYIKÇI KAVGASI.UYAN EY HALKIM UYAN

Yorumu oyla      18      10  
SABRİYE 9 Eylül 2008 Salı 

BAŞBAKANA ANCAK ALLAH DOKUNUR,ŞU DURUMDA.AMA ALLAH DOKUNDUĞUNDA DA BAŞBAKAN KENDİNİ ASLA VE ASLA KURTARAMAYACAKTIR.ALLAHIN CEZASI ÇOK AĞIR OLACAK ÇÜNKÜ.ÖZKÖK DE NE ZAMAN DÜRÜST OLMUŞKİ,BİRDE PAZARLIĞINI GÜYA HALKA AKTARIP,ŞEHİTLER ÜZERİNDEN PRİM YAPMAYA ÇALIŞIYOR.BİRŞEYİ İYİ ANLAYIN.HERGÜN DUYDUĞUMUZ O ASKER ÖLÜMLERİNİDE ERGENEKON DÜZENLEMİYOR.SİZİN BAŞBAKANINIZIN AB YASALARI GEREĞİ,TERÖR ALDI BAŞINI GİDİYOR.ÜSTELİK KENDİ ÇIKARLARI YÜZÜNDEN BU ŞEHİTLER GÖRMEZDEN GELİNMEYE DEVAM EDİLİYOR.

Yorumu oyla      18      10  
durmuş 9 Eylül 2008 Salı 

vay ertuğrul bey vay nedense bizim size hiç inancımız yok.samimiyetsizliğinizi yine ortaya koyuyorsunuz şehit evlatlarımız üzerinden güya başbakanımıza bindirecek yemezler.madem teröristlerle işbirliği yapıp onları kullanan yönlendiren ergenekoncular hakında tek kelime etmiyorsun utanmadan şehitlerimizi kanı üzerinden çıkar elde etmeye çalışıyorsun.milleti o kadar kandırdınız milletin mallarını o kadar çk söğüşledinizki size kimse inanmıyor kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Medvedev: Bize Yaptırım Uygulamak Ters Teper
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Batı’nın Gürcistan savaşı yüzünden ...
Barzani: Kerkük’ün Kimliği Kürt’tür
Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, “Kerkük kenti, lrak’ın bir ...
Gates'ten Irak'a Süpriz Ziyaret
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ABD'nin Irak'taki askeri komutanının ...
 
AB Gürcistan’a 500 Milyon Avro Yardım Planlıyor
AB Komisyonu’nun dış ilişkilerden sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner, ...
İran Hava Tatbikatı Başlattı
İran Silahlı Kuvvetleri ve Devrim Muhafızları, ortaklaşa hava tatbikatı ...
ABD DİKEN ÜSTÜNDE...
ABD merkez bankası konumundaki FED'in eski başkanı Alan Greenspan, ABD'nin ...
 
Barzani'den Şok Sözler!
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani, ABD güçlerinin ...
Ahmedinejad Reformcuların Hedefinde
İran'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğru reformistler Ahmedinejad'a ...
Gürcistan 3 Bin Askerini Kaybetti
Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya'ya 8 Ağustos gecesi düzenlediği ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
bist
yangın
Netanyahu
Mesut Bakkal
Ankara
Ayşe Ersöz
Brezilya
Yeni Zelanda