367 şartını öne sürenleri 'okuma-yazma bilmemek'le suçlayan Erdoğan, "Anayasa çok açık, net ortada. Cumhurbaşkanının nasıl seçileceği, parlamentonun nasıl toplanacağı, hepsi yazılı." dedi. Lübnan gezisinden dönerken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, yaptığı temaslar ve iç politikadaki gelişmeleri değerlendirdi. 'Kürt sorunu' tabirine karşı çıkan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu'ya 4,5 katrilyon liralık yatırım yaptıklarını anlattı. Bölgedeki yaşam şartlarının düzelmeye başladığını söyleyen Erdoğan, "Türkiye'nin Kürt değil, terör sorunu var." ifadesini kullandı. Dış politikayla ilgili konulara da değinen Erdoğan, Lübnan ve bölge sorunlarının çözümünde aktif rol üstlendiklerinin altını çizdi.
Dış politikayla ilgili konularına değinirken de Lübnan ve bölge sorunlarının çözümünde aktif rol üstlendiklerinin altını çizdi. Lübnan temasları sırasında ilgili taraflarla görüşen Erdoğan, çözüm için yeni bir plan sundu. Başbakan'ın sorulara verdiği cevaplar şöyle:
Kürt meselesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kürt meselesi değil, terör.
Kürt grupların talepleri var...
Ona bakarsak Türkiye'deki tüm etnik unsurların veya bölgelerin kendilerine ait az veya çok sorunları var. Biz her noktada Güneydoğu'da, Doğu'da çok büyük atılımlar yaptık. Bakın insaflı davranacaksınız, şimdi nereden nereye geldik. Makas daralmaya başladı. Yoksullukla zenginlik arasındaki oranları açıklayalım, nerelerden nerelere geliyoruz. Şimdi bizim göreve geldiğimizde o bölgelerdeki yaşam koşulları ile bugünkü yaşam koşullarına, işsizliğe baktığımızda az da olsa azalmalar olduğunu, yaşam koşullarının daha iyiye gittiğini görüyoruz.
Siz daha önce Kürt meselesi var demiştiniz?
Bunu dediğim anda orada sosyo ekonomik noktada yaptırdığım bir çalışma var. Bu çalışmalardan hareketle bölgeye yönelik olarak yatırımları hızlandırdık. Bizim altyapı üstyapı yatırımları olarak sadece o dönemle ilgili attığımız adımlarda 4,5 katrilyon gibi rakamı oralarda yatırım olarak gerçekleştirdik ve bunlar devam ediyor. Durmak yok; çünkü bu dengeyi bizim sağlamamız lazım. Doğu ve Güneydoğu'da doğalgaz kullanımı başladı. Bu noktaya geliyor. Peki biz bunları yeterli görüyor muyuz? Değil. Yeterli görmüyoruz. Açık çok büyüktü, her geçen gün kapanıyor. Ağrı'da, Ardahan'da, Kars'ta açtığımız okullar, hastaneler.. Oralarda eskiden cerrahi müdahale gerektiği zaman Erzurum'a götürürlerdi. Şimdi illerinde yapılıyor, fevkalâde olaylarda Erzurum'a, Van'a gidiyorlar. Bu ne anlama geliyor? Oradaki Kürt veya farklı etnik vatandaşlarımızın sorunları artık azalmaya başladı.
2007'nin öncelikli sorunu olarak neyi görüyorsunuz?
Kamuoyu araştırmalarına baktığınız zaman en önemli sorun işsizlik çıkıyor. Fakat işsizlik bugün bıçak keser gibi kesilecek olay değil. Şu dönem içinde bizim yaklaşık olarak 2 milyon işsiz insanımız iş sahibi oldu, bu mevcut memur sayısı kadar insan demektir.
Bunları bakanlar gerektiği gibi anlatamıyor mu?
İletişimde sıkıntımız olabilir. Belki farklı enstrümanlar kullanmak gerekecek. Son 3 aydaki oranlara baktığımız zaman 8,7-8,3. İşsizlik biraz da mevsimsel yani hizmet sektörü hareketlendiği zaman düşüyor, ölü mevsime girdiği zaman yükselmeye başlıyor. Devraldığımız zamanda işsizlik oranı çift haneliydi şimdi tek haneli rakamlara düştü. Bu bir avantaj. Tabii bizim bu yılki en önemli adımlarımızdan biri enerji olacak. Şu anda enerji projeleri hazır. Art arda ihaleler ve temel atma programları var. Özellikle seçimden sonrası için hazırlanan projelerimiz, eylem planımız çok farklı. Enerji özelleştirmesini şu anda düşünmüyoruz. Biraz erteleyeceğiz.
2007'de cumhurbaşkanlığı seçimi var. Kıyamet kopacak deniyor?
Kıyametin ne zaman kopacağını Allah bilir, ben kıyameti bilemem ki...
Cumhurbaşkanı adayınız yok mu, neden şimdiden açıklamıyorsunuz?
Olmaz olur mu, var tabii. Şimdi kendi partimizin stratejisi bu. CHP açıklasın, kendi adaylarını diğerleri açıklasın. Yani biz kendi stratejimizi böyle belirledik. Nisandan önce adayımızı açıklamayacağız.
DYP kadın aday önerdi, ne diyorsunuz?
Şimdi parlamentonun havası çok önemli. Bazıları bu noktada istismara gidiyor, ben önereceğim diyor. Tabii şimdi önerdiği kişi tutmayacağı için öneriyor. Ben bir söz verdim dedim ki bu Parlamento'nun içinden çıkacak.
Parlamento'da kadın milletvekilleri var.
Hayır, canım olmaz diye bir iddiamız olmadı, haşa. Önümüzdeki seçimde en çok kadın milletvekilinin hangi partiden olduğunu göreceksiniz.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 tartışması yaşandı?
Okuma yazma biliyorsak Anayasa çok açık, net ortada, yani okuma yazma bilenler için cumhurbaşkanının nasıl seçileceği, parlamentonun nasıl toplanacağı hepsi Anayasa'da var. Ama okuma yazma bilmeyenler için bir şey diyemeyeceğim.
Seçimden sonra AK Parti'nin DYP ile koalisyon yapacağı konuşuluyor?
Niye kuralım ki?.. Şu anda partimiz gümbür gümbür gidiyor. Öyle bir sıkıntımız yok. Şu anda kamuoyu araştırmaları iyi bir noktada. Şu anda bunları konuşmanın hiçbir anlamı yok.
Kaynak: Zaman-Yeni Şafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...