“Bitti, bitiyor, çekimleri yarım kaldı, figüranların paraları ödenmedi, Türkiye’nin en büyük bütçeli filmi oldu, böylesi görülmedi” derken yapımı yılan hikâyesine dönen ‘Fetih 1453’, nihayet gösterime girdi.
Film, İslam Peygamberi Muhammed zamanında açılıyor. Peygamber’in İstanbul’u fethedecek komutanın ne kutlu kişi olduğuna dair sözleri hatırlatılıyor ve daha sonra Fatih Sultan Mehmet’in doğumuna geçiyoruz. Aradan geçen yıllar dış sesin anlatımıyla ekrana geldikten sonra ilk kez 12 yaşında tahta geçen, ancak daha sonra tahtı tekrar babasına bırakmak zorunda kalan Mehmet’in ikinci kez devlet yönetimine getirilişini izliyoruz.
Tahta çıktıktan sonra kendisine tek hedef olarak İstanbul’u fethetmeyi koyan Sultan Mehmet, bunun için hazırlıklara başlıyor. Sonrası yıllarda aldığımız eğitimlerde öğrendiğimiz üzere, dünyanın o güne kadar gördüğü en büyük topun yapılması, gemilerin karadan yürütülmesi, Fatih’in askerlerini savaşa hazırlayan meşhur söylevi ve İstanbul’un düştüğü gün Akşemsettin’le birlikte kılınan cuma namazı...
Dijital Yeşilçam ruhu
Bunlar, İstanbul’un fethine dair bize ‘tarih’ diye öğretilenler. Bir de yönetmenin –ki buna hakkı var- kurgusal karakterleri var. Birincisi Sultan Mehmet’e kılıç kullanmayı öğreten Hasan. Filmde hiç anılmıyor ama hem resmi künyede hem de filmin finalinde anlıyoruz ki kastedilen Ulubatlı Hasan. Yine tartışmalardan biliyoruz ki bu tarihi karakterin varlığı bile tartışma konusu, değil ki Sultan Mehmet’in hocası olsun. Ama bir yönetmenin böylesi bir hikâyenin içinde hiç kuşku yok ki hayali karakterler koymaya ve onlara çeşitli meziyetler yüklemeye hakkı var. Bir de Ulubatlı’nın âşık olduğu Era var. En büyük topu yapan usta Urban’ın Bizanslıların elinden kurtardığı kız.
Peki, ‘Fetih 1453’ü nasıl tarif etmeliyiz. Faruk Aksoy’un yıllardır sır gibi sakladığı, tanınmayan oyuncularla çektiği bu film beklentileri karşılayabilecek mi? Gişede nasıl bir başarı yakalayacağını zamanla göreceğiz ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: ‘Fetih 1453’ Yeşilçam’ın Malkoçoğlu vb. bütün serilerinin dijital efektlerle çekilmiş bir versiyonu gibi.
Faruk Aksoy, Yeşilçam döneminde çok tutan bu yorumun bugünde karşılığını bulacağına inanmış olmalı ki, Bizans konusunda o filmlere rahmet okutuyor. Şöyle ki: Finale kadar Bizans sarayında önlerinde meyve tabakları, yarı çıplak güzel kadınların içki servis ettiği kibirli Bizanslılar oturuyor ve bildik kahkahalar eşliğinde Türklerin surlarını aşamayacaklarını sayıklıyorlar. Yeşilçam filmlerinden alışık olduğumuz bu durum, film kendisini çok fazla ciddiye aldığı için çoğu zaman komik bir görüntü ortaya çıkartıyor. Yani bir anlamda kendisi parodi haline gelmiş Yeşilçam’ın tarihi filmlerinin izini sürerek parodinin parodisini yapıyor.
Ulubatlı rol çalıyor
Öte yandan filmin yarısına kadar Sultan Mehmet’in hikâyesiyle ilerlerken ibre bir anda Ulubatlı Hasan ve Era’nın aşkına kayıyor ve filmin esas kahramanı uzunca bir süre ortadan kayboluyor. Bu arada bizim bildiğimiz ‘Fatih’in Fedaisi’ Kara Murat’tır. Ama Faruk Aksoy bu görevi Ulubatlı’ya veriyor.
Hakkını yemeyelim, filmde kullanılan dijital efektlerin Türkiye sineması için şimdiye kadar yapılanın en iyisi olduğunu; genel savaş sahnelerinde olmasa bile, özellikle teke tek dövüş sahnelerindeki koreografinin oldukça başarılı olduğunu teslim edelim. Keza dijital olarak yaratılmış Konstantiniye’nin de (tarihi gerçeklerle uyumlu olup olmadığı bir yana) İstanbul’un o dönemki ‘silueti’ hakkında fikir verdiğini de ekleyelim.
Toparlarsak, ‘Fetih 1453’ seyircinin beklentilerini karşılar mı, bekleyip göreceğiz. Ama sinema olarak beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu söylemek gerek. Yukarıda anılanlar bir yana filmin en büyük sıkıntısının senaryo da olduğunu, filmin böylesi önemli bir tarihi olayı anlatırken dramatik bir yapı kurmak yerine skeç skeç ilerlediğini, bu nedenle oyuncular hakkında söz söylemenin haksızlık olacağını belirmek gerek. Ama Sultan Mehmet’te Devrim Evin, Ulubatlı Hasan’da İbrahim Çelikkol ve Era’da Dilek Serbest’i önümüzdeki sezon önemli dizilerin önemli yerlerinde göreceğimiz kesin.
BAŞBAKAN BEĞENDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da merakla beklenen “Fetih 1453” filmini evine gönderilen kopyasından izledi. Başbakan’ın filmi beğendiği öğrenildi.
SEYİRCİLER: OLDU BU İŞ
Ayşe Sacar (35, turizmci): Ben filmi gerçekten çok beğendim. Bu kadar söylendiğine, konuşulduğuna değer bir yapım olmuş. Herkes izlemeli.
Beliha Özgüç (61, ev hanımı): Güzel bir film, çok etkilendim.
İyi ki gelmişim. Filmi
oyuncularla izlememiz de çok hoş oldu. Onları bizzat tebrik etme olanağımız oldu. Ama
şunu da eklemem lazım film, özellikle savaş sahnelerinde epey ağır.
Ahmet İzden (24, öğrenci): Uzun uzun anlatmaya hiç gerek yok. Mükemmel olmuş.
Recep Aktürk (42, reklamcı): Şu ana kadar yapılmış en iyi prodüksiyon olduğunu düşünüyorum. Ara olmamasına rağmen filmden hiç kopmadım. 2.5 saat nasıl geçti anlamadım. Emeği geçenlerin eline sağlık.
Aşkın Erdem (29, halkla ilişkiler): Filmin uzunluğu beni baştan endişelendirmişti ama haklılarmış. Daha kısa olsaydı belki bu kadar iyi bir iş çıkamazdı. Oyuncular mükemmel, sahnelerin hepsi çok gerçekçi. Bravo diyorum.
TWITTER ALEMİ NE DİYOR?
Dumanlie: Az önce ‘Fetih 1453’u seyrettim. Beğendim. Epik sinema için güzel bir örnek olmuş. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.
Drerolkose: ‘Fetih 1453’ filminde, emek para gitmiş, gereksiz uzun ve cast zayıf. Fatih karizma değil. Yapımcı Faruk Aksoy sevgilisine başrol vermiş, kız zayıf.
pnryrlky: ‘Fetih 1453’ baya iyi bi film olmuş, hele ikinci bölümü herkes gözünü kırpmadan izledi, geç oldu ama kaliteli yapılmış.
burakyldz94: ‘Fetih 1453’de savaş sahneleri ‘Yüzüklerin Efendisi’ndekileri aratmayacak cinstendi. Film harcanan paranın hakkını vermiş.
ozgeusta_: ‘Fetih 1453’ iyi film olmuş beğendim ama herkesin Türkçe konuşuyor olması gerçekçiliği bozmuş.
EKŞİ SÖZLÜK BEĞENMEDİ
x o x: 160 dakikalik uzun bir fragman gibi olmuş. Fetihin ardında en ufak bir zeka faktörü gözükmüyordu filmde. Karadan gemileri yürütme fikri bile o kadar sıradan bir şeymiş gibi anlatılmış ki. Türk sinemasında müzik kullanımı konusundaki genel sorun aynen devam ediyor. Ulubatlı’nın hikayesi nispeten daha ilgi çekiciydi ama o da filmi kurtarmaya yetmiyor. Keşke filmi çekmeden önce bir senaryo da yazsalarmış.
Ogatnefa: Berbat bir film. Kimse kusura bakmasın; ne kadar para yatırıldığı, kaç gece uykusuz kalındığı hiç umurumda değil. En çok güvendiği şey olan bilgisayar efektlerinin hepsinin yapıştırma durduğundan dert yansam o ‘Yüzüklerin Efendisi’nden fırlamış Kıyamet Çatlağı’na ne demem gerektiğini bilemeyeceğim.
15 BİN FİGÜRAN ÇALIŞTI
* 2009 Nisan ayında hazırlıklarına başlanan filmin, ilk etabı eylül ayında, 4 bin metrekarelik kapalı alana sahip stüdyoda çekildi.
* Mayıs 2010 tarihinde başlanan filmin ikinci etap çekimleri Ataköy’deki tarihi Baruthane alanında yapıldı.
* Dönemin Cenova Limanı’nın canlandırılması için 2 bin 500 metrekare gerçek zeminli mavi havuz inşa edildi.
* Üçüncü ve son etapta ise filmin savaş sahneleri çekildi. Alibeyköy’deki baraj havzasınnda 10 ayda kurulan platoda; Sultan Mehmet’in otağı, savaş meydanı, asker çadırları, İstanbul’un surları, Medine şehir sokakları, İstanbul şehir sokakları ve savaş tünelleri inşa edildi.
* Savaş alanı için 15 top bataryası beş adet 20 metre boyunda savaş kulesi imal edildi.
* Filmde toplam 15 bin yardımcı oyuncu rol aldı.
* Filmde 20 terzi görev yaptı ve toplam 44 bin metre kumaş kullanıldı.
* Çekimlerde 40 manda ve 250 at kullanıldı.
* Çekim sırasında yönetmen Faruk Aksoy’un kolu kırıldı. İbrahim Çelikkol’un kılıç eğitimi sırasında topuğu çatladı.
Uzun lafın kısası; dijital efektler, harcandığı söylenen 17 milyon dolar gibi büyük paralarla Hollywood yoluna çıkan ‘Fetih 1453’, ancak Yeşilçam’a kadar gidebilmiş. Belki seyircinin beklediği budur. Bunu Türkiye’deki salonların neredeyse yarısında (2 bin 93 salonun 900’ünde) birden gösterime giren filmin gişe rakamları ortaya çıkmaya başladığında anlayacağız.
Radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |