Tarihinin en ağır felaketlerinden biriyle karşı karşıya kalan Haiti'de, dramın boyutları istatistiklerin çok ötesinde... Kamyonetler ambulans, kapılar sedye oldu ülkede... 2 milyon nüfuslu başkent Port-au-Prince yakınlarında meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremin ardından bu fakir ülkede yol kenarlarındaki cesetler şimdiden sıradan bir görüntü haline geldi.
GÜNEY Amerika’daki ada ülkesi Haiti, üç gün önce meydana gelen deprem felaketi nedeniyle kelimenin tam anlamıyla muhtaç duruma düştü. Başta ABD olmak üzere dünyadaki tüm ülkelerin yardım elini uzattığı Haiti’ye henüz kısıtlı yardım ulaştı. Enkaz altında kalanlar yardım çığlıkları sokakları inletirken, kaldırımlar ve hastane önleri de açık hava morga çevrildi. Başkent Port Au Prince’te hayatta kalabilenler, geceyi stadlar ve parklar gibi açık alanlarda geçirdi. Ülkedeki Kızılhaç yardım ve ilaç stoklarının tükendiğini söyledi. Batı yarımkürenin en fakir ülkesinde yaşanan felaketin yarattığı kaosta, henüz organize yardım ve kurtarma operasyonları düzenlenemiyor. Bunun üstüne, elektrik kesintisi ve yolların molozlarla kapanması da eklenince, Haitililer doğanın insafına kalmış durumda. Çaresiz insanlar sokaklarda toplu ayinler düzenleyerek yardım için Tanrı’ya haykırıyor.
Bütün bu olumsuzlukların üstüne, “Tsunami geliyor” söylentileri de panik yarattı. Binlerce insan dün sabah saatlerinden itibaren yüksek yerlere akın etti. Bu sırada yerle bir olan başkent Port Au Prince’te yer yer yağma olayları da görüldü.
3 milyon insan yardıma muhtaç
Bir elektronik mağazasından onlarca ürünü alanların yanında, bir grup da devrilmiş tankerden litrelerce benzini kovalarla boşalttı. Ölü sayısı henüz kesinleşmezken, Devlet Başkanı Rene Peval, ölü sayısının 30 bin ila 50 bin arasında olduğunu söyledi. Kızılhaç da ölenlerin sayısının 45-50 bin civarında olduğunu, 3 milyon insanın ise yardıma muhtaç olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler de başkentteki 5 katlı merkez binasının yıkılmasından sonra hala 200 çalışanının kayıp olduğunu, 50 ila 100 personelin enkaz altında olduğunu düşündüklerini söyledi.
TWİTTER, TELEFONUN YERİNİ ALDI
Halk elektrik olmadığı için karanlığa mahkûm. Su olmadığı için de hastalık ve hatta susuzluktan ölümler kapıda... 35 dereceyi bulan sıcaklık da cabası. Cesetler sokaklara yığılı halde. Yaralıları sedye yerine kapılarda taşınıyor, kamyonlarla hastanelere götürülüyor. Cep telefonuyla iletişim neredeyse yok. Ancak tıpkı İran'daki olaylarda olduğu gibi, en önemli iletişim aracı internet, özellikle de twitter... İlk görüntülerin ajanslardan ziyade internetten gelmesi de bunun kanıtı. Öte yandan, ülkeye ilk yardımlar da gitmeye başladı. Çin kurtarma ekipleri köpekleriyle Haiti'ye varırken, Dünya Gıda Programı 100 ton yiyecek gönderdi. BM, acil ihtiyaç olarak 10 milyon dolar gönderdiğini açıklarken, Avrupa Birliği de 4.4 milyon dolar sözü verdi. ABD, Fransa ve Küba da yardımlarını gönderiyor. Eski ABD Başkanı ve BM Haiti Özel Temsilcisi Bill Clinton da Haiti'ye acil yardım çağrısı yaptı. Türkiye Haiti'ye göndereceği mobil hastane, sağlık tarama aracı, sağlık ekibi, tıbbı malzeme ve ilacın yanı sıra çadır, battaniye ve gıda yardımını Genelkurmay Başkanlığı'na ait uçakla ulaştıracak. İHH İnsani Yardım Vakfı da depremle sarsılan Haiti'ye Amerika üzerinden iki kargo uçağı yardım gönderdi.
ÜNLÜLERİN YARDIM YARIŞI
Depremin ardından, ünlüler de yardım için sıraya girdi. Talk-show yapımcısı Oprah Winfrey, Paris Hilton, oyuncu Angelina Jolie, Brad Pitt ve Ben Stiller'ın bulunduğu bir grup ünlü de yardım kervanına katıldı. Haiti asıllı ABD'li R&B şarkıcısı Wycleaf Jean da tüm dünyaya yardım çağrısı yaptı. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Angelina Jolie-Brad Pitt çiftinin kurumlarına 1 milyon dolar yardım yaptığını bildirdi. (vatan/sabah)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |