E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

İLLER BAZINDA BÜYÜK ANKET 

Seçimler yaklaşırken pek çok anket yayınlandı. Bu ankette ise hangi ilde hangi partinin kaç milletvekli çıkaracağı var. İşte tablo halinde o anket ve yorumu...

20.07.2007 - 09:04
İLLER BAZINDA BÜYÜK ANKET

Şamil Tayyar/Star

Hangi parti hangi ilde kaç vekil çıkarır?

AK Parti"nin kamuoyu yoklaması yaptırdığı üç şirket var: ANAR, Denge ve PollMark. Bu üç şirketin 21 Haziran- 4 Temmuz tarihleri arasında 60 ilde 64 seçim bölgesini kapsayan geniş bir araştırması oldu. Ortalama sonuçlar şöyle: AK Parti % 40.0, CHP 22.6, MHP %13.7, DP 7.7, GP 6.5, bağımsızlar %6.5 civarında.

Bu tablo, üç aşağı beş yukarı tüm anketlerde görünen bir sonuç. Anket tarihleri ile seçim tarihi arasında en az 18 gün var. Bu süreçte CHP ve MHP"deki durgunluk, DP oylarındaki hareketlilik dikkate alınmalı. Bu gelişmelerin sandığa nasıl yansıyacağını kestirmek ise oldukça güç.

Isparta"da muhalefete " Tek başına iktidar olamazsam siyasetten çekilirim, siz de çekilir misiniz?" diye rest çeken ve Kanal 24"de " En az 300 milletvekili çıkarırız" diyen Erdoğan"ın hesabı da büyük ölçüde bu anketlere dayanıyor.

Sonuçlar yukarıda. Peki, bu sonuçlara göre hangi parti kaç milletvekili çıkarır? Dağılım şöyle: AK Parti 300, CHP 130, MHP 90, Bağımsızlar 30. Bağımsızların içinde Mesut Yılmaz ve Muhsin Yazıcıoğlu da var. Diğerleri DTP"li. Ankara"da bağımsız aday Hulki Cevizoğlu ise sandıktan çıkamıyor.

AK Parti Ağar memleketi Elazığ"da tulum çıkarırken, MHP"nin birinci parti çıktığı tek yer Bahçeli"nin seçim bölgesi Osmaniye. DTP"nin en güçlü olduğu Diyarbakır"da 10 milletvekili AK Parti ile paylaşması ise dikkat çekici.

Hangi parti, hangi partiden seçmen koparıyor?

Masamda bir başka anket sonucu var. 8-12 Temmuz tarihleri arasında 14 ilde 2137 denekle yapılmış. Burada dağılım ise şöyle: AK Parti % 37.2, CHP %23.4, MHP 12.2, DP 9.4, Bağımsızlar 7.1, GP 6.0, SP 3.8.

Bu çalışmada diğerlerinden farklı olarak partiler arasındaki seçmen geçişleri de mercek altına alınmış. Deneklere 22 Temmuz"daki parti tercihlerine ilave olarak 3 Kasım 2002"deki oylarının rengi de sorulmuş.

Ortada ilginç bir tablo var. AK Parti kendi seçmeninin yüzde 74.2"sini yeniden kazanırken, CHP"den 1.6, DYP"den 2.6, MHP"den 3.7, ANAP"tan 1.6, GP"den 1.3, DEHAP"tan 1.0, yeni seçmenlerden 6.3, oy kullanmayan eski seçmenlerden 6.2 oranında destek buluyor. Bu durumda AK Parti"nin kan kaybını kararsızlar ve yeni seçmenlerle telafi ettiği, en fazla MHP tabanından seçmen kopardığı anlaşılıyor.

CHP mevcut oylarının yüzde 75.2"sini koruyor. AK Parti"den 1.8, DYP"den 2.0, MHP"den 0.4, ANAP"tan 0.9, GP"den 2.9, SP"den 0.2, DSP"den 4.6, yeni seçmenlerden 7.3, kararsızlardan 4.0 oranında CHP"ye katılım sözkonusu. CHP"nin seçim işbirliği yaptığı DSP"den umduğu desteği bulamadığı görülüyor.

Eski oylarının yarıya yakınını kaybeden MHP, yeni seçmenler ve diğer partilerden kopardığı oylarla güç tazeliyor. Eski oylarının sadece yüzde 53.4"ünü alabilen MHP, AK Parti oylarının yüzde 14.2"sini saflarına katarken, yeni seçmenin yüzde 16"sının oylarını alıyor. MHP"ye CHP"den 0.7, DYP"den 2.8, ANAP"tan 2.1, GP"den 3.2, DSP"den 0.7 oranında takviye var.

DP ise AK Parti"den kopan oyların en fazla gittiği parti. Oylarının 16.2"sini AK Parti"den koparan DYP, eski oylarının sadece yüzde 62"sini koruyor. DP"ye ANAP"tan 4.9, GP"den 5.6, CHP"den 3.5, yen seçmenden 4.2, kararsızlardan 1.4 oranında destek buluyor.

Genç Parti"nin eski oylarının yüzde 58.7"si yerinde sayıyor. Yeni oyların yüzde 7.6"sı AK Parti, 4.3"ü CHP, 4.3"ü DYP, 3.3"ü MHP, 7.6"sı ANAP, 9.8"i yeni seçmenlerden geliyor.

Sağda CHP koalisyonu istenmiyor

Seçmenlere yöneltilen kritik soru: "Eğer partiniz tek başına iktidara gelemezse hangi partiyle koalisyon kurmasını istersiniz?" Böyle bir sorunun cevabına yönelik ilginin ana nedeni ise CHP-MHP koalisyonu beklentisi.

Sonuçlar, hem MHP hem AK Parti ve DP tabanında CHP ortaklığına pek sıcak bakılmadığını ortaya koyuyor. Ancak burada dikkati çeken asıl nokta, koalisyon fikrine sıcak bakmayıp "hiç biri" diyenlerin yüzde 35 gibi yüksek oranla ilk sırada olması. Geriye kalan yüzde 65"lik dilim içinde ortaklığı istenen partilerin yüzdelik sıralaması şöyle: MHP 14.2, DP 12.5, AK Parti 8.9, CHP 6.7.

Bir başka çarpıcı sonuç ise şöyle: AK Partililer MHP veya DP, MHP"liler DP, DP"liler CHP, MHP ve AK Parti, CHP"liler ise MHP veya DP ile koalisyonu istiyor.

Ya AK Parti ya MHP

Kararsız seçmenler arasında yapılan çalışmanın sonuçları da iktidar hesaplarını yakından ilgilendiren önemli ipuçları veriyor. Seçmenin en fazla AK Parti ile MHP arasında tercih zorluğu yaşadığı ortaya çıkıyor. AK Parti"nin tek başına iktidar çoğunluğu, MHP"nin de baraj engelini rahat aşabilmesinin yolu, bir nevi bu kararsızlardan geçiyor.

Kararsızların tercih zorluğu yaşadığı partiler şunlar (Yüzdelik): AK Parti-MHP 16.8, AK Parti- CHP 7.7, MHP-DP 7.0, AK Parti-DP 4.2, CHP-GP 4.2, AK Parti-Bağımsızlar 2.8, MHP-CHP 2.8, MHP-CHP 2.8, MHP-GP 2.8, AK Parti-SP 2.1.

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
osman turan 21 Haziran 2007 Perşembe 

hem müteahhit olan mücahitler, hem badem bıyıklı bu memurlar, hemde devletin kesesinden seçim mitingi yapan gömleğini çıkarmış adil düzenciler kazansınlar..bu cukkaları birgün kursağınızın en derin yerinden söke söke çıkaran olacaktır elbette..hemde çok yakın..sizi gidi katranı süt diye yutturanlar sizi..kadayıfın kızarmayan yeri kalmadı..anladın sen onu..

Yorumu oyla      18      10  
sevgi 20 Haziran 2007 Çarşamba 

başbakanın memurumusun. öyleyse aldığınız eğitime yazık. aldığınız maaş haram olur inşallah. halkın vergileriyle verilen maaşlar size haram olsun. başbakanın memuru onunla gidecek. yeter yaptıklarınızzzzzzzzz!!!!!!

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
MİLLİ YAZAR ERTUĞRUL ÖZKÖK
Hürriyet genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'ün partileri değerlendiren ...
 
DERİN DEVLET NEDEN BİR ŞEY YAPMIYOR?
27 Nisan muhtırası sanki hiç olmamış gibi... Seçimler geliyor ama ortam ...
UZAN BARAJ TANIMIYOR
Seçimlerle ilgili iddiasını “Barajın çok üzerinde oy alacağız” sözleriyle ...
'BEN YAPSAM İPE ÇEKİLİRDİM'
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Necmettin Erbakan'ın kendilerine yönelik sert ...
 
MALİYE'DEKİ KÖSTEBEK SKANDALI VEKİLLERE UZANDI
Maliye'de deprem etkisi oluşturan usulsüz sorgulamaya ilişkin her geçen ...
RADİKAL'DEN SONRA ZAMAN DA AK PARTİ'Yİ UÇURDU
Zaman anketlerinin sonuncusuna göre AK Parti yüzde 48,7'yle birinci. Onu ...
DTP'DEN ERDOĞAN'A İMALI YANIT
Erdoğan'ın "PKK'yı reddetmedikleri sürece randevu vermem" sözüne yanıt geldi...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
ÖSYM
Ak Parti
İstihdam
Chloe Loughnan
Mehmet Şimşek
Akhisar Belediyespor
Carlos Arroyo
Anayasa
Galaxy A