Çağın vebası çocuk hayalinize engel değil. Kemoterapi ve radyoterapiye başlamadan önce yumurta ya da embriyonuzu dondurarak tedavi sonrası bebek sahibi olabilirsiniz.
Kanser tedavisi görenler sonrasında çocuk sahibi olmak için ciddi sıkıntılar yaşıyor. Günümüz teknolojileriyle artık bu bir hayal olmaktan çıktı. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aynur Erşahin, “Çocukluk dönemi ve kadın doğurganlık dönemi kanserlerinde, kullanılan kemoterapi ve radyoterapi üremeye zarar vermektedir. Kadın doğurganlık döneminde en sık karşılaştığımız kanser türleri arasında; meme, rahim ağzı (serviks), rahim, yumurtalık ve tiroit kanserleri yer almaktadır. Çocukluk çağında kemik iliği nakli gerektiren lösemi gibi kanser ve kan hastalıklarında, çok yoğun kemoterapi gereksinimi olduğundan, doğurganlığın korunması bu yaşlardan itibaren önem kazanmaktadır” dedi.
KISIRLIK TEDAVİSİ UYGULANIYOR
Hastanın evli olup olmadığına göre yöntemler değişiyor. Hasta eğer evli değilse, yumurta veya yumurtalık dokusu dondurması tercih ediliyor. Yumurta dondurmada, kemoterapiye başlamadan yaklaşık 15 gün öncesinden ilaçlarla, embriyo dondurmada olduğu gibi, yumurtalar büyütülüp toplanmakta, döllenmeden önce dondurulmaktadır. Yumurtalık dokusu dondurmayı ise ilaç tedavisi için bekleyecek zamanı olmayan hastalarda ve daha çok çocuklarda tercih ediliyor. Laparaskopi ile yumurta dokusunun bir kısmı alınarak saklanıyor.
EMBRİYO DONDURMA
Hasta eğer evli ise ilk planda embriyo dondurma tercih ediliyor. Embriyo dondurmada hızlı dondurma (vitrifikasyon) yöntemi ile embriyolar çözüldükten sonra yüksek oranda canlılığını devam ettiriyor. İlk zamanlar yavaş dondurma tekniği kullanılsa da son yıllarda hızlı dondurma (Vitrifikasyon) ile başarılı canlılık oranları elde edilmiştir. Şu anda hızlı dondurma (Vitrifikasyon) yöntemiyle embriyolarda yüzde 100’e yakın çözüldükten sonra canlılık oranı elde edilebiliyor. Kısa süreliğine, yüksek konsantrasyonda dondurma solüsyonlarıyla ani ısı düşüşü sağlanarak, dondurulacak hücrenin etrafında cam yüzey oluşturma esasına dayanan vitrifikasyon işlemi (camlaştırma) ile hücre korunuyor.
Tam iyileşme döneminde
- Kanser tedavisi sonrası ne zaman gebelik gerçekleşeceği; kanser türüne, evresine ve kür süresine göre değişmektedir. Yeterli kür (şifa) sağlandıktan sonra, tam iyileşme döneminde, yani kanser taramalarında röntgen, MR ve kan testlerinde kansere ait bir belirti yoksa, gebelik için izin verilir.
- Sağlık Bakanlığı'nın üremeye yardımcı teknikler yönetmenliğine göre; embriyo ve yumurta saklama süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir ve özel durumlarda uzatılma şartı taşımaktadır.
Kemoterapi öncesi önlem alın
Her geçen gün kanser tedavilerindeki gelişmelerle, sağ kalım oranlarının artması; fertilitenin (doğurma yeteneği) korunmasını da beraberinde getirmektedir. Kanser tedavisine yardımcı amaçlı kullanılan Kemoterapi ve radyoterapi, kadınlarda yumurtalık fonksiyonlarını etkileyerek, erken yumurta yetmezliği dediğimiz erken menopoza yol açmaktadır. Bu nedenle onkologlar tedaviye başlamadan önce, hastalarının ileride çocuk arzusunu da dikkate almaları önemlidir. Tüp bebek uzmanı, radyasyon ve medikal onkolog tarafından tedavi öncesi hastaların birlikte değerlendirilip, fertilite koruyucu yöntemler hakkında bilgilendirilmesi sağlanmalıdır. Kemoterapi sonrası adetler en az 6 aydan 12 aya kadar değişen bir sürede geri gelebilir.
Akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...