Dünyada en sık görülen ikinci ölüm nedeni kanserden korunmak için yaşam alışkanlıklarına dikkat edilmesi, düzenli tetkik yaptırılması tavsiye edildi.
Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı, yaptığı açıklamada, genetik bir hastalık olan kanserin, dünyada ve Türkiye'de görülme sıklığının her geçen gün arttığını belirtti.
Genetik bir hastalık olsa da belirli kurallara uyulduğu takdirde kanserden yüzde 50 korunulabileceğini anlatan Abalı, şöyle devam etti:
''Başta sigara olmak üzere alkol, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam gibi alışkanlıklardan vazgeçmeli. Belirli yaştan sonra düzenli ve detaylı muayene yaptırılmalı. Sigara içmeyin. Sigara içilen ortamlardan da uzak durun. Alkol almayın ya da çok azaltın.
Günde 5 porsiyon sebze meyve tüketin. Tuz, kırmızı et, kızartma ve ızgarayı mümkün olduğunca kısıtlayın. Egzersiz yapın. Haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yeterli. Güneşin çok yoğun olduğu saatlerde ışınlara maruz kalmayın, mutlaka korunun. Bunun için büyük şapka, güneşten koruyucu kremler, kalın giysiler kullanabilirsiniz. Ayrıca, hekimlerin önerdiği tetkikleri de düzenli yaptırmak aynı şekilde yaşamsal önem taşır.''
- ''20 yaşından sonra detaylı muayene yaptırın''
Prof. Dr. Abalı, kanserden korunmak için 20 yaşından sonra her yıl cilt, ağız, boğaz, lenf nodları, testis ve yumurtalık dahil detaylı muayene yaptırılması gerektiğini vurguladı.
Kadınların, 21 yaşından sonra 3-5 yılda bir jinekolojik muayene ve smear testi ile 40 yaşından sonra bir ya da iki yılda bir mamografi ve meme muayenesi yaptırmasını öneren Abalı, şu bilgileri verdi:
''Erkekler 45 yaşından sonra rektal muayene ve PSA testi, 50 yaşında sonra her iki cinsiyette 10 yılda bir kolonoskopi veya yıllık gaytada gizli kan ve 5 yılda bir felksibl sigmoidoskopi yaptırmalı, 30 yıldan fazla süre günde 1 paket ve fazlası sigara içmiş 55 yaşın üzerindeki kişiler 3 yıl üst üste düşük doz akciğer bilgisayarlı tomografi çektirmeli.''
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...