Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), yılın ilk dokuz ayında yurt genelinde yapılan şikayetlerde ilk sırayı kredi kartı kullanımı, kart aidatı, kredi kartı faizlerinin aldığını bildirdi.
ÇETKODER Genel Merkezi Ücretsiz Tüketici Danışma Bürosu, Ocak-Eylül döneminde yurt genelinde kendilerine yapılan 71 bin 2 yüz 43 şikayeti değerlendirdi.
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş yaptığı açıklamada, "2008 yılının ilk dokuz ayında dernek genel merkezimize intikal eden ve tüketici vatandaşlarımızın şikayetlerinde yaptığımız inceleme ve değerlendirmede, 71 bin 2 yüz 43 başvurunun sadece kredi kartı uygulamaları, faiz, kart aidatı, kullanımı hakkında yapıldığını görüyoruz. Bu şu demektir, halen bankalar tüketicileri yolunacak birer kaz gibi görmekte ve yasal yollardan ve yasal boşluklardan faydalanarak tüketiciye büyük maddi ve manevi zarar vermekteler" diye konuştu.
"ASGARİ ÖDEME TÜKETİCİ İÇİN TUZAK"
Tüketicilere haklarını hatırlatan Göktaş, "Tüketicilerin hak ve hukukunu koruyan 4077 sayılı yasaları var. Ayrıca Türk ticaret kanunu, borçlar kanunu ve diğer yasalardan doğan hakları da mevcut bulunuyor" dedi. "Bankalara karşı çok daha dikkatli olmak gerekiyor" uyarısında bulunan Göktaş, "Kredi kartı tuzağına düşmesinler. Kredi kartı ile taksitli alış veriş, nakit avans çekim işinden uzak dursunlar. Nakit avansın faizlendirmesi korkunçtur. Yaptıkları harcamayı ekstre gelince hemen yatırsınlar" dedi. Göktaş, "Sadece asgari limiti ödedikleri zaman, borç katlanıp kendilerine geri dönecektir" diyerek, asgari ödemenin tüketici için kurulmuş bir tuzak olduğunu ifade etti.
KREDİ KARTI KULLANIMINDAN UZAK DURUN ÇAĞRISI
Bankaların her köşe başında kart sunduğunu ve bundan büyük kazanç elde ettiğini belirten Göktaş şöyle devam etti:
"Bankalar peynir ekmek satar gibi, her köşe başında insanlara kart sunuyorlar, çünkü bundan büyük kazanç sağlıyorlar. Tüketicinin kazanması mümkün değil. Kredi kartı sözleşmesinin kopyasını vermek zorunda olmalarına rağmen insanlara vermiyorlar, ancak istenirse veriyorlar. Sözleşmedeki maddeler tamamen tüketicinin aleyhine, lehine olan bir madde yok. Banka, önceden hazırladığı matbu sözleşmeyi insanlara imzalatıyor ve çekmecesine koyuyor. Bazı sözleşmelerin ise, yasa gereği 12 punto harfle olması gerekirken, 7-8-9 punto harfle yazıldığını, karınca duası gibi olduğunu görüyoruz." Göktaş, kredi kartı kullanımından uzak durun çağrısı yaparken, dernek olarak bir ücret talep etmediklerini ve tüketici şikayetlerini beklediklerini söyledi. Göktaş, tüketici hakları için illerde ve ilçelerde tüketici heyetleri, tüketici mahkemeleri olduğunu da belirtti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...