Kayseri Oduncular ve Kömürcüler Derneği Başkanı Mehmet Tiryakioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kömür fiyatlarına gelen zamların, vatandaşı da kömür satıcılarını da sıkıntıya düşürdüğünü belirtti.
Dünyada en büyük kömür üreticisinin Rusya olduğunu ve Türkiye'nin de kömürde Rusya'ya bağımlı olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, Mayıs ayından beri kömür fiyatının yaklaşık yüzde 40 arttığını hatırlattı.
Sobalık kömürün 500-540 YTL ve kaloriferlik kömürün 600-640 YTL'den satıldığını bildiren Tiryakioğlu, şunları söyledi:
''Kömür fiyatlarının aşırı zamlanması vatandaşı sıkıntıya düşürdüğü gibi bizleri de rahatsız ediyor. Vatandaşımıza pahalı kömür satmak istemiyoruz, ama aşırı talep nedeniyle kömür fiyatları sürekli artıyor. Avrupa ülkelerinde doğal gaz zamlandığı için kömüre dönüş başladı. Rusya'dan çıkartılan kömürlerin büyük bölümü Avrupa'ya gidince Türkiye'ye gelen kömür fiyatları artmaya başladı. Türkiye'de ise kömür piyasası az sayıdaki ithalatçının elinde. Onlar da kömürün suni olarak zamlanmasına neden olmuş olabilir.''
Kömür fiyatlarındaki artışın durdurulması için ithalatın azaltılması gerektiğini kaydeden Tiryakioğlu, Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtulması ve ithalatın azaltılması için kendi kaynaklarına dönüş yapılması gerektiğini kaydetti.
Özellikle hava kirliliğinin olmadığı bölgelerde yerli kömürlere yönelinmesi gerektiğini anlatan Tiryakioğlu, yerli kömürlerin kullanımının yaygınlaştırılması için önlem alınmasını istedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |