Serkan Şahin'in haberi
Amerika'da patlak veren, oradan da Avrupa'ya sıçrayan küresel kriz finanstan sonra en çok otomotiv sektörünü etkiliyor. Türk otomotiv ihracatının ana pazarı Avrupa'da araç satışları bıçak gibi kesildi.
Bu da büyük umut bağlanan yerli otomotiv sanayiini derinden etkiliyor. Otomotiv üreticileri, pazardaki daralmayı en az zararla atlatabilmek için bir dizi tedbir arayışına girdi. Sanayiciler, 7 maddelik bir önlem paketi hazırladı. Pakette, otomotivcilere SSK primleri ve liman vergileri ile enerji maliyetlerinde toplam yüzde 25'lik indirim sağlanması öneriliyor. Ayrıca ihracat için yeni pazarların bulunması amacıyla destek isteniyor. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri İhracatçıları Birliği'nin (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli, sorunun çözümü için Dış Ticaret Müsteşarlığı ile ortaklaşa bir komisyon kurmak istediklerini söyledi. Süneli, hazırladıkları önlemler paketini de bu komisyonun hayata geçirebileceğini aktardı.
Otomotiv sektörü, 2008'in ilk 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37'lik artışla 20,7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştı. Bu dönemde taşıt aracı üretimi de 900 bin adede yaklaştı. Bunun 700 bini ihraç edildi. Gelişimini ihracat odaklı sürdüren otomotiv sektörü, ihracatının yüzde 70'inden fazlasını Avrupa Birliği'ne gerçekleştiriyor. Ferit Sünneli, küresel kriz sebebiyle ihracatta çok önemli bir yere sahip olan Avrupa Birliği'nde sert bir daralma gözlemlendiğini dile getirdi. Bu daralmanın etkilerini en az hasarla atlatabilmek için acilen tedbir alınması gerektiğini ifade eden Birlik Başkanı, bu tedbirlerin iki ayrı sınıfta olabileceğini belirtti. Birinci grup tedbirleri, ithalatı tetiklemeden ve maliye için gelir kaybına yol açmayacak biçimde ve iç piyasayı canlandırma noktasında geliştirmek biçiminde ifade eden Sünneli, ikinci grup tedbirleri ise kamuyu stratejik seviyede, sektörü desteklemek için harekete geçirmek olarak özetledi.
Bir dizi küresel gelişmenin, gelecek dönemde özellikle Ar-Ge ve tasarım konularında Türkiye'yi işaret ettiğini söyleyen Ferit Sünneli, "ABD ve AB'de ürün geliştirme maliyetlerindeki olağanüstü artış, stratejik olmayan Ar-Ge ve Ür-Ge'nin bizim gibi ülkelere ihale edilmesini mecburi hale getirecektir. Ancak, tek mesele bu noktaya hazırlıklı olabilmektir." dedi. Sünneli, hazırlıklı olunduğu takdirde 2023 yılında Ar-Ge ve Ür-Ge ihracatından da büyük kazançlar sağlanabileceğini ifade etti.
(Zaman)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...