Obama, The New York Times için yazdığı başyazıda, tüm dünyanın Güney Sudan’daki bağımsızlık referandumunu izleyeceğini ve uluslararası toplumun, oylamanın düzgün ve şiddetsiz yapılmasında kararlı olduğunu ifade etti.
Barack Obama, seçmenlerin gözü korkutulmadan oy kullanmasına izin verilmesi, tüm tarafların provokasyondan kaçınması, seçim görevlilerine baskı yapılmaması, güney ve kuzeyin liderlerinin şiddeti önlemek için birlikte çalışması gerektiğini de yazdı.
Amerikan Başkanı, Beyaz Saray'ın açıkladığı yazısında, Sudanlı liderlere önerisini tekrar ettiğini belirterek, liderlerin yükümlülüklerini yerine getirmesi ve barışı seçmesi halinde ABD ile ilişkileri normalleştirme yolunun açılabileceğini kaydetti.
Obama, ilişkilerin normalleşmesinin ekonomik yaptırımların kaldırılmasını sağlayabileceğini ve ABD yasalarına uygun olarak Sudan'ın terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarılması sürecini başlatabileceğini, bunun tersinin olması, Sudanlı liderlerin uluslararası yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda ise daha çok baskı ve tecritle yüz yüze kalacaklarını bildirdi.
Barack Obama, Darfur bölgesinde kalıcı barış sağlanmadıkça Sudan’da sürdürülebilir barış olamayacağını belirtti.
MISIR’DAKİ MÜLTECİLER DE OY KULLANIYOR
Sudan'ın kuzey ve güney olarak ikiye bölünüp bölünmeyeceğini belirleyecek referandumun sonuçlarını Mısır'da mülteci statüsünde ya da kaçak olarak yaşayan Güney Sudanlılar da merakla bekliyor.
Mısır'da yaşayan Güney Sudanlı göçmen ve mültecilerden yaklaşık 4 bini, Kahire'nin çeşitli bölgelerinde kurulan üç sandıkta kullanmak için başvuruda bulundu.
Ülkede yaşayan Sudanlı göçmen, mülteci ve kaçakların sayısının 500 bin civarında olduğu, bunların 100 binini Güney Sudan'dan gelenlerin oluşturduğu tahmin ediliyor.
Kahire'de 2005 yılında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği temsilciliği önünde başvuruları kabul edilmediği için gösteri yapan 1200 Sudanlıya Mısır polisi müdahale etmiş, çıkan olaylarda 15 mülteci hayatını kaybetmişti.
A.A
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...