E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

One Minute'ten Sonra İlk Temas:  Gül ve Peres Bugün Görüşüyor

Son bir yılda art arda gerginlik yaşayan Türkiye ve İsrail, en üst düzey teması bugün Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştiriyor.

18.12.2009 - 06:58
One Minute ten Sonra İlk Temas:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi için bulundukları Kopenhag'da bir görüşme gerçekleştirecek. İki ülke arasında yaşanan gerilimin düşürülmesi açısından önem taşıyan buluşma, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yılın ocak ayında Davos toplantıları sırasındaki 'one minute' çıkışı ardından gerçekleşecek en üst düzey görüşme olma özelliğini de taşıyor. Başbakan Erdoğan, Gazze saldırıları nedeniyle aynı oturumda yer aldığı İsrail lideri Peres'i ağır bir dille eleştirmişti. Sonraki aylarda TRT'de yayınlanan 'Ayrılık' dizisi ve Tel Aviv'in Anadolu Kartalı tatbikatının uluslararası bölümünden dışlanması da gerilimi tırmandırmıştı.

Kopenhag'da yapılacak bugünkü görüşmede, iki ülke ilişkilerinin seyri ve bölgesel gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Cumhurbaşkanı'nın, Gazze'de yaşanan insanlık dramını gündeme getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ankara, kapsamlı çözüme katkı için elinden gelen çabayı göstereceğini her fırsatta vurguluyor.

İsrail lideri Peres, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaklaşık bir senedir gerçekleşmeyen İsrail ziyaretinin hayata geçirilmesinde ısrarlı. Gül, bu yılın ocak ayında İsrail ve Filistin'i ziyaret etmeyi planlıyordu. Ancak Cumhurbaşkanı'nın kulak rahatsızlığının nüksetmesi, buna izin vermemişti. Aynı dönemde gerçekleşen Gazze saldırıları ve sonrasında Gazze'ye yönelik İsrail'in tutumunda olumlu bir değişiklik olmaması, söz konusu ziyaretin bugüne kadar gerçekleşmesinin önünde bir engel olarak duruyor. Ancak Peres, geçtiğimiz birkaç ay içinde davetini iki kez yineledi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara'ya gönderdiği mesajda bunu tekrarladı. Geçtiğimiz haftalar içinde Türkiye'ye gelen İsrailli Bakan Binyamin Ben Eliezer de Çankaya Köşkü'nde kendisini kabul eden Cumhurbaşkanı'na, "Sizi İsrail'de görmek istiyoruz." dedi. Ankara'ya sıcak mesajlar veren Eliezer'in ziyareti, Türkiye ile gerilimi düşürmeyi amaçlıyordu. Eliezer, Ankara'nın Suriye ile ülkesi arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yapmasından yana. Ancak İsrail hükümetinde Türkiye'ye karşı olumsuz görüşlerin olduğu da biliniyor.

Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın önümüzdeki ay Ankara'ya gelmesi bekleniyor. AA'nın haberine göre Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün davet mektubu dün Barak'a nezaket ziyaretinde bulunan Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Ahmet Oğuz Çelikkol tarafından iletildi. Barak'ın, daveti memnuniyetle kabul ettiği, bu ziyarete çok önem verdiği kaydedildi. Barak'ın, Türkiye'nin İsrail ile komşuları arasında önemli bir köprü olduğunu vurguladığı belirtildi. Büyükelçi Çelikkol da, Barak'ın Türkiye ziyaretine büyük önem verdiklerini ifade etti. Yine ocak ayında iki ülke dışişleri bakanlığı müsteşarlarının Ankara'da bir araya gelmesi planlanıyor.

İklim Zirvesi sırasında nükleer kriz mesaisi yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kopenhag'daki İklim Değişikliği Zirvesi kapsamında İsrail aleyhtarı çıkışlarıyla bilinen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü. İçeriği açıklanmayan görüşme, İran ile Batı arasında Tahran'ın nükleer programına ilişkin pazarlıkların şiddetlendiği bir döneme denk gelmesi açısından önem taşıyor. Cumhurbaşkanı, zirve öncesi ise Kopenhag'daki Türk büyükelçiliğinde Lübnan Başbakanı Said Hariri ile bir araya geldi. Gül, Ankara'nın yeni kurulan Hariri hükümeti ve Lübnan'a desteğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İklim Değişikliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada ise Türkiye'nin hızlı gelişme içerisinde olan bir ülke olduğuna işaret ederek, "Ancak kişi başına gelir, kişi başına enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları Türkiye'yi orta derecede gelişmekte olan ülke kategorisinde gösteriyor. Türkiye, bu bağlamda uyum ve sera gazı salınımı hedeflerini gerçekleştirebilmek için teknolojik ve mali destek almalıdır." dedi. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele için önemli adımlar attığını belirten Gül, yenilenebilir enerji ve enerji etkinliği yasasını çıkardığını söyledi. Türkiye'nin hedefinin su, rüzgar, güneş ve jeotermal potansiyelini tam olarak kullanmak olduğuna değinen Cumhurbaşkanı, hırslı bir ağaçlandırma kampanyası başlattıklarını ve 2008-13 arasında 2,3 milyon hektarlık alanda ağaçlandırma yapılacağını aktardı. Türkiye'nin düşük karbon ekonomisini geliştirmek amacıyla enerji ve ulaşım sektörlerinde temel altyapısını tamamlamaya çalıştığını ifade eden Gül, "Türkiye, 2012 sonrası adil, eşitlikçi, tarafsız, şeffaf ve başarılabilir iklim rejiminde yer almaya isteklidir." diye ekledi.(zaman)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahmedinejad: Bütün Ülkeler Nükleer Enerji Kullanmalı
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bütün ülkelerin nükleer enerji ...
Bugün, Dünyanın Kader Günü! Fakir Ülkelere Şantaj İşe Yaradı, Dümene Kirlilik Lideri ABD Geçti!
İklim Zirvesi bugün sona eriyor. Ev sahibi Danimarka havlu attı. Dümene, ...
Pakistan'da Hava Saldırısı: 12 Ölü
düzenlendiği sanılan hava saldırısında 12 kişinin öldüğü bildirildi.
 
İsrail, Türkiye'den Randevu Almaya Çalışıyor
Jerusalem Post: İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'in bürosu, Peres ve ...
Medvedev: Devlet Değişmek Zorunda
Rusya'nın liberal yaklaşımları ile dikkat çeken Devlet Başkanı Dmitri ...
Berlusconi Taburcu Edildi
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi; burnunun ve dişinin kırıldığı saldırıdan ...
 
Olmert Abbas'a Toprak Takası Önermiş
Olmert'in Abbas'a, B.Şeria'daki bazı Yahudi yerleşim yerlerinin muhafazası ...
Saddam Sonrasında İran Dış Politikası
Irak'ın devrik lideri Saddam'ın idamından sonra İran'ın dünya politikasında ...
Dünyanın Sonu Geldi: NATO Afganistan İçin Rusya’dan Lojistik Destek ve Silah İstedi!
Soğuk Savaş döneminde Sovyet tehdidine karşı kurulan ve bir dönem Rus ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
Avrupa Ligi
Sağlık
Beyaz Saray
MERSİN
Tehdit
tekne
Gürcistan
çin