Borsa düşüp, kur artınca yabancıların sıcak parası 107 milyar dolardan 50 milyar dolara indi. 15 milyar dolarlık çıkış dikkate alınınca zararları 42 milyar doları aştı
KÜRESEL krizde hedge fonların önderliğinde başlayan gelişmekte olan ülkelerden çıkış, büyük zararları da beraberinde getirdi. Sıcak para olarak da adlandırılan kısa vadeli yabancı finansal sermayenin Türkiye’deki portföyünün büyüklüğü, küresel mali krizin kasırgaya dönüştüğü son haftalarda rekor hızla eridi. 2007 sonunda 107 milyar doların üzerinde bulunan sıcak para 10 Ekim itibariyle 59.5 milyar dolara kadar indi. Sıcak para hacminde en büyük paya sahip olan İMKB’deki yabancı portföyünün 23 Ekim itibariyle 23 milyar dolara kadar indiği dikkate alındığında ise toplam hacmin bu tarihte 50 milyar doların da altına indiği tahmin ediliyor. Yani 57 milyar dolarlık kayıp söz konusu. Bunun da 15 milyar dolarnın Türkiye’den çıktığı göz önüne alındığında yabancılar Türkiye’de 42 milyar dolar zarar etti.
Sıcak para hacmindeki küçülme yabancıların portföylerini çözerek paralarını götürmelerinden çok borsadaki düşüş, faiz ve kurdaki yükselme sonucu kalan portföyün dolar cinsinden değerinin düşmesinden kaynaklandı. Yılbaşından bu yana dalgalı bir seyirle küçülen sıcak para hacmindeki erime, küresel mali krizin adeta kasırgaya dönüştüğü son haftalarda iyice hızlandı. Sıcak para hacmi yılbaşından haziran sonuna kadar olan dönemde 30.9 milyar dolar küçülerek 76.9 milyar dolara inmişti. Temmuz ve ağustos aylarında ise yeniden büyüyerek 89.7 milyar dolara çıkan yabancıların portföyü, eylül ayında yaklaşık 8 milyar dolar, 10 Ekim’e kadar olan süreçte ise 13.8 milyar dolar eridi. Yabancıların İMKB’den sonra en çok yatırım yaptıkları araç olan devlet iç borçlanma senetlerindeki portföyünün değeri de yılbaşından bu yana yüzde 29.9 eriyerek 268 milyar dolara indi.
star