SPK Başkanı Turan Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erken Uyarı Modeli projesi ve bu konuda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
''Erken uyarı'' sistemine yönelik projenin sektöre en önemli katkısının, sektör ve SPK arasında kurulacak işbirliği olduğunu vurgulayan Erol, ''karşılıklı olarak geliştirilecek güven ve işbirliği sayesinde, aracı kuruluşların faaliyet kurallarına uyumuna yönelik doğru bilgiler, uzaktan erişimle temin edilecek. Bu bilgilerin, geliştirilecek model vasıtasıyla değerlendirilmesi sonucu, aracı kurumların riskli ve güçlendirilmesi gereken faaliyet alanları belirlenecek'' diye konuştu.
Erol, elde edilen veriler çerçevesinde düzenlemelere uyum konusunda gerekli önlemleri almaları için aracı kuruluş yönetim kurulu ile SPK arasında görüşmeler yapılacağını ve SPK'nın aracı kuruluşlara tavsiyelerde, uyarılarda bulunacağını da ifade etti.
-KAYNAK AB FONLARINDAN-
Proje çalışmaları hakkında bilgi veren Erol, Erken Uyarı Modeli çalışmalarının AB fonları ile desteklendiğini bildirdi.
Erol, şöyle devam etti:
''AB ile müzakere sürecinde Hollanda hükümeti tarafından sunulan teknik yardımlar çerçevesinde, SPK'nın hazırladığı, sermaye piyasalarında faaliyet gösteren aracı kuruluşlar için daha etkin bir erken uyarı modeli geliştirilmesine yönelik proje önerisi Hollanda Ekonomi Bakanlığı tarafından kabul gördü. Projenin yürütülmesine ilişkin çalışmalar, 2007 yılının son aylarında, Hollanda Finansal Piyasalar Kurumu (AFM) ile SPK arasındaki işbirliğiyle başladı.
Bu yılın sonunda tamamlanacak projenin nihai hedefi; aracı kuruluşlarla birlikte faaliyet kurallarının belirlenerek sektörün mevzuata uyum fonksiyonunun güçlendirilmesi, piyasa gelişmeleri ve trendlerin takibi için gerekli verilerin tespiti ile uluslararası standartlarla uyumlu bir uzaktan gözetim modeli kurmak ve orijinini piyasa ihtiyaçlarından alan düzenlemeler yapmak.''
SPK Başkanı, modelin sadece erken uyarı amaçlı değil aynı zamanda piyasada ortaya çıkan eğilimlerin belirlenmesi, muhtemel risklerin önceden tespit edilerek makro önlemlerin alınmasına da hizmet edecek şekilde oluşturulduğunu söyledi.
Bu ve buna benzer modelleri kullanan sadece birkaç gelişmiş ülke olduğunu belirten Erol, söz konusu çalışmanın sektörün ihtiyaçlarına cevap vermek anlamında kamu kurumu olarak daha doğru bir yaklaşım sergilenmesine imkan vereceğini ve kısa vadede olmasa bile uzun vadede aracılık sektörünün gelişimi, risklerin ve önlemlerin doğru tahmin edilmesine ciddi katkı sağlayacağına inandıklarını anlattı.
Erol, SPK ve Hollanda düzenleyici otoritesi AFM'in ortaklaşa yürüttüğü modelin son aşamasına gelindiğini belirtti. Zamanın kısıtlı olması nedeniyle ilk etapta uygulanacak soru setinin Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği ile doğrudan hazırlandığını ifade eden Erol, ancak modelin tam olarak uygulamaya alınması sonrasında risk algılamalarının ve soru setinin sektörün tüm katılımcılarıyla birlikte hazırlanacağını, böylece sektörün ihtiyaçlarının tespitinin mümkün olacağını söyledi.
Aracı kuruluşların değerlendirilmesinin de aynı soru seti ile yapılacağına işaret eden Erol, bu sayede mevzuatta aranan ancak pratikte uygulanması mümkün olmayan faaliyet koşulları yerine uygulanabilirliği olan düzenlemeler getirilmesine imkan tanınacağını sözlerine ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...