Kirli Deniz ve Havuz Suyuna DİKKAT!
Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Erdoğan, yaz aylarında yüzme sezonunun açılmasıyla birlikte, yeterince temiz olmayan deniz ve havuz sularının kulağa kaçmasıyla oluşabilecek dış kulak yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiğini ve tedavi edilmediği taktirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Havuza ve denize girilmesi nedeniyle yaz aylarında kulak sağlığına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Erdoğan, özellikle yaz aylarında artan dış kulak enfeksiyonları hakkında bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi:
“Suda aşırı kalmak, özellikle kirli denizlerde ve bakımı düzenli yapılmayan havuzlarda yüzmek, kulak çubuğu gibi aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışmak kulağın koruyucu yağlı tabakasına zarar verir. Dolayısıyla dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur. Dış kulak yolu enfeksiyonlarında kulak tıkanıklığı ve işitme kaybının yanı sıra şiddetli ağrı şikayeti de vardır. Bazen ağrı ağzı açıp kapamaya engel olabilecek şekilde şiddetli olabilir. Kulakta kötü kokulu bir akıntı da olabilir. Kulak kepçesine ve kulak kanalı girişine dokunma ile oluşan şiddetli ağrı tipik bulgusudur. Kulakta başlayan ve kısa zamanda artan ağrı, kimi zaman kişinin günlük aktiviteleri yapmasına engel olabilir. Ayrıca kulakta dolgunluk, kaşıntı bu şikayetlerin beraberinde olabilir.”
“KULAK TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ”
Özellikle yaz aylarında dış kulak yolu iltihabı riskini en aza indirmek için alınabilecek ilk önlemin yüzülecek deniz ve havuzların temizliğine dikkat etmek olduğunu ifade eden Op. Dr. Ahmet Erdoğan, şöyle devam etti:
“Kulak geçmişte herhangi bir enfeksiyona maruz kalmışsa veya kulağın kendisinde bir hasar tespit edilmişse, denize ya da havuza girerken dış kulak yolu enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkaçları kullanılabilir. Ayrıca önemli bir konu da temizlik amacıyla, kulak temizleme pamuklarının dış kulak yoluna sokulmamasına özen gösterilmesidir. Çok derine sokmadan ve nazikçe kulaktaki nemi almak için pamuklu çubuklar kullanılabilir. Bu uygulama küçük çocuklarda çok önerilen bir yöntem değildir.
Dış kulak yolu iltihaplarının tedavisinde uzman bir doktora başvurmadan ilaç alınmamalıdır. Çünkü bilinçsiz ilaç kullanımı sorunun daha da şiddetlenmesine ve ileri dönemde işitme kaybına kadar varan durumlara neden olabilir. Bu nedenle; kişide kulakta tıkanıklık hissi, ağrı, akıntı vb. şikayetler varsa en kısa zamanda bir kulan burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde kronik kulak problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Dış kulak enfeksiyonlarının tekrarlamaması için temizlik son derece önemlidir. Dış kulak yolunun nemli kalmamasına özen gösterilmelidir.”
Giresungazeteışık
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...