Halk arasında genel bir ifade ile hazımsızlık da denen dispepsi karnın üst kesimlerinde sıklıkla orta hatta hissedilen sürekli veya tekrarlayan rahatsızlık hissi olarak tanımlanıyor. Avrasya Hospital'dan Dr. Mikail Kabak hazımsızlığın pek çok nedeni olduğunu bunların arasında ülser, demir eksikliği ve ilaçların ilk sırada yer aldığını vurguladı.
Karnın üst kesimlerinde hissedilen rahatsızlık hissi ile kendini gösteren hazımsızlık günümüzde her 15 kişiden birinin sorunu olarak öne çıkıyor. Ağrı, şişkinlik, erken doyma, yemek sonrası dolgunluk, bulantı, iştahsızlık, göğüste yanma ve ağrı hissi, geğirme ve ağza acı-ekşi su gelmesi gibi belirtiler olarak ele alınıyor. Dr. Mikail Kabak, "Ancak doğaldır ki hastalar acıma, yanma, hazımsızlık gibi farklı terimler de kullanılır. Gerçekte dispepsi tek bir belirti değil bir belirtiler topluluğudur. Dispepsi'de süre önemli değildir. Bu yakınmalar sürekli de olabilir, dönem dönem de olabilir. Dispepsi belirti ve bulguları yemekle ilgili de olabilir veya olmayabilir. Dispepsi de ağrı veya rahatsızlık karnın üst kısımlarında orta hat çevresinde hissedilir. Eğer ağrı sağ üst tarafta yada sol üst tarafta hissediliyor ise bu dispepsi olarak adlandırılmaktadır" dedi.
HAZIMSIZLIĞIN NEDENLERİ
Hazımsızlığın çok sayıda nedeni olduğunu belirten Dr. Kabak "Bu nedenlerin bir kısmı ölümcül dahi olabilir" uyarısında bulundu. İşte hazımsızlık nedenleri:
Peptikülser hastalığı: Bazen hiçbir şikayet olmayan hastalıklarda da peptik ülser olabilir.
Hastroözefajinal rejlin : Göğüste yanma gazı acı-ekşi gelmesi hastalığın tipik belirtileridir.
Mide kanseri
İlaca bağlı hazımsızlık: Aspirin ve ağrı kesiciler yüzde 25 olguda dispepsi oluşturabilir. Ayrıca bazı hastalıklar demir ilaçları, doğum kontrol hapları hazımsızlığa yol açabilir.
Pankreas ve safra yolu hastalıkları: Safra kesesi ile ilgili ağrılar karın üst orta hattı yada sağ üst kısmında şiddetli,aniden başlayan, birbirinden ayrı ataklar tarzında oluşan oldulça dramatik karın ağrısı ataklarıdır.Kürek kemiği üzerine ve sırta yayılabilir. Safra kesesi ile ilgili tipik özellikleri ile dispepsiden kolayca ayırabiliriz.
Gıda İnteloransı: Gıda alımı ile ilgili alışkanlıklar veya baharatlar, asitli içecekler, kahve hazımsızlığa neden olabiliyor.
Bazı paraziter hastalıklar: Sıklıkla şeker hastalığı ya da bazı kronik hastalıklardan kaynaklanan sindirim sistemi hareketinin yavaşlaması crohn hastalığı,tüberkiloz gibi pek çok sindirim sistemi ile ilgili hastalığın yanında koroner arter hastalığı, gebelik, akut ve kronik böbrek yetmezliği ve sistemik hastalıklarda da hazımsızlık görülebilir.
ÖNE ÇIKAN BELİRTİLER
Kemik değerlendirmede öncelikle ciddi klinik hastalıkları düşündüren saptamlar mutlaka araştırılmalıdır. Bunlar; kilo kaybı, ağrılı yutma, devamlı ve şiddetli (gece hastayı uyandırabilen) ağrı ,sırta yayılan ağrı, tekrarlayan kusmalar, kanlı kusma ya da kanlı dışlama, karında kitle, karında sıvı toplanması olarak sayılabilir. Tanı koymak için gizli kan, tam kan sayımının elektorlit ölçümleri, kalsiyum tayini, biyokimyasal karaciğer testinin yapılması gibi laboratuar testler yapılabilir. Eğer gerek görülürse tiroid testleri, parazit gebelik testi istenir.
Dispeptik hastaların değerlendirmesinde yapılacak en önemli tetkit kuşkusuz üst gastrointestinal endoskopidir. Pekçok avantajı vardır.Ülser, özefosit, mide kanseri gibi pek çok hastalığın direkt olarak gözle görülmesini sağlar. Biopsi alınmasına imkan sağlar. Hazımsızlık tanısı için test yapılmasına olanak sağlar.
Vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...