Avrupa Birliği, sigarasız yaşam konusunda Türkiye kriterlerini ithal edecek.
AB’nin resmi gazetesi niteliğindeki ‘Official Journal of European Union’da 5 Aralık’ta yayımlanan tavsiye kararında, “İkinci el sigara dumanına maruz kalmak AB ülkelerinde yaygın bir sağlık sorunudur” denildi. Ve bu sorunun çözümü için halen Türkiye’de uygulanmakta olan sigara düzenlemesinin neredeyse bire bir aynısı önerildi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder’in verdiği bilgiye göre:
Avrupa Konseyi’nin tavsiye kararında pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak bir halk sağlığı, iş güvenliği ve işçi sağlığı problemi olarak ele alındı. AB üyesi ülkeler, WHO’nun 2003 tarihli Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda bu konuda gerekli önlemleri almaya çağırıldı.
Öneriler arasında tüm kapalı ortamların mutlaka yüzde 100 dumansız hale getirilmesi, tamamen izole edilmiş ve kendi havalandırma sistemi olsa bile kapalı mekânlarda sigara içilen bölümlere izin verilmemesi de yer aldı.
Konsey üye ülkelerden ‘kapalı alan’ tanımlarını yeniden yapmalarını ve hangi materyalden yapılmış olursa olsun, kalıcı ve geçici olarak inşa edildiğine bakılmaksızın, bir çatısı ve bir veya birden fazla yan duvarı veya kenarı olan her yeri ‘kapalı alan’ olarak kabul etmelerini istedi.
Tavsiye kararında “İnsanları sigara dumanından maruz kalmak için yasama önemlidir. Gönüllük esasına dayanan uygulamaların yeterince koruyucu olmadığı defalarca görülmüştür.(Bu konudaki yasalar) basit, açık ve zorlayıcı olmalı” ifadesi dikkat çekti. (aa)
Beş yılın en düşük tüketimi
Sigara yasağının ardından pek çok işletmeci kapanacak hale geldiklerini söyleyerek şikayetçi olmuştu. Ancak, istatistikler, bu tür işletmelerde toplam gelirin azalmak yerine arttığını gösteriyor. En azından yaz ve sonbalarda!
Türkiye, Avrupa Konseyi’nin söz ettiği türden sigara düzenlemesine sahip 17 dünya ülkesinden biri. Uygulama, Temmuz’da yürürlüğe girdi. WHO Türkiye Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Ergüder bar ve restoran işletmecilerinin şikâyetlerinin aksine, uygulamadan tek kaybedenin ‘sigara endüstrisi’ olduğunu savundu: “Düzenlemenin ardından Temmuz-Kasım arasında Türkiye’de son beş yılın en düşük sigara tüketimi gerçekleşti. 2007’in aynı dönemine göre 233 milyon, 2008 yılının aynı dönemine göre ise 185 milyon paket daha az sigara içildi. Vatandaş sigaraya 2007’nin aynı dönemine göre 1 milyar 165 milyon TL, 2008’in aynı dönemine göre de 922 milyon TL daha az para harcadı. Aynı dönemde Türkiye’nin GSYİH yüzde 3.3 düşerken, restoran ve kahvehanelerin içinde olduğu ikram sektöründe yüzde 5.2’lik gelir artışı oldu. Ülkemiz sigara ile mücadele de küresel liderlerden biri haline geldi.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |