‘7’nci Dünya Uyku Kongresi, ‘Sağlık ve Uyku’ temasıyla bu yıl Philips’in sponsorluğunda Türkiye’de gerçekleştirildi. Aralarında Dünya Uyku Federasyonu Başkanı Dr. Clete Anthony Kushida ve Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oya İtil’in de bulunduğu uzmanlar, uyku bozukluklarıyla ilgili yapılan yeni araştırmalar ve tedavi yöntemlerini hakkında bilgi verdi. Kushida’ya uyku sorunları ve beraberinde getirdiği olası riskleri sorduk.
Uyku sorunları dünya genelinde ne sıklıkla görülüyor?
90 çeşit uyku bozukluğu var. Dünya genelinde 30 - 60 yaş aralığındaki erkeklerin yüzde 24’ünün ve kadınların yüzde 9’unun uyku apnesi olduğu biliniyor. Bu sorunlar ve görülme sıklıkları ülkeden ülkeye de farklılıklar gösteriyor. Mesela Kore’de erkeklerin yüzde 27’si ve kadınların yüzde 16’sı uyku apnesi hastası. Hindistan’da 35 - 65 yaş arasında erkekler için bu oran, yüzde 19.5. İsveç gibi refah düzeyi yüksek ülkelerde bile sadece horlama problemiyle karşılaşan 20 - 60 yaş aralığındaki erkeklerin yüzdesi 17.
Uyku sorunlarının ne kadarı fiziksel, ne kadarı psikolojik nedenlerle ortaya çıkıyor?
Uyku bozukluklarının çoğu ya fiziksel ya da psikolojiktir. Örneğin obstrüktif uyku apnesi, solunum yolunun çökmesi nedeniyle fiziksel bir sorun olarak kabul edilir. Insomnia gibi hastalıkların psikolojik olduğu düşünülür.
Genelde uyku sorunları ihmal ediliyor, hangi durumda mutlaka bir uzmana başvurulmalı?
Eğer bir kişi dinlenmeden, gece boyunca uykusu bölünerek veya kısa süreli uyuyorsa; uykusu sırasında normal olmayan davranışları veya ciddi gündüz uyuklaması varsa, bir uzmana başvurmalı. Uyku bozuklukları hayat kalitesini ciddi oranlarda düşürüyor. İyi uyuyamayan kişinin iş ve aile hayatı olumsuz etkileniyor.
‘Çocuklarda da görülüyor’
Kadın ve erkekleri aynı derecede mi etkiliyor?
Bir sorun genellikle bir cinsiyette daha fazla ortaya çıkıyor. Örneğin uyku apnesi erkeklerde kadınlara göre 10 katı daha fazla görülüyor. Insomnia kadınlarda iki kat daha fazla gelişiyor. Aynısı huzursuz bacak sendromunda kadınlar erkeklerden daha eğilimli.
Uyku sorunları çocuklarda da sık ortaya çıkıyor mu?
Kesinlikle. Uyku apnesi çocukların yüzde 2’sinde görülüyor.
Uyku kalitesini artırmak için tavsiyeleriniz neler?
İnsanların yapabileceği birçok şey var: Her gün aynı saatte uyumak ve kalmak, yatmadan önce televizyon izlememek gibi.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...