E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türkiye'de ilk! ‘Dünya Tıp Literatürü’ne girdiler..! 

Türk hekim dünya tıp literatürüne girdi. Türkiye'de ilk, dünyada 7. kez yapılan uygulamayla ‘Dünya Tıp Literatürü’ne girdiler.

12.11.2015 - 18:36
Türkiye de ilk! ‘Dünya Tıp Literatürü’ne girdiler..!

Hastalığı nedeniyle kemik iliği yeterince sağlıklı kan hücresi üretemeyen ve kalp ameliyatı olması gerektiği halde kanama ve enfeksiyon kontrolü çok zor olduğu için anjiyo bile yapılmaktan kaçınılan Ahmet Aydın’ı Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Fuat Büyükbayrak ameliyat ederek ‘Dünya Tıp Literatürü’ne girdi…  

AÇIK KALP AMELİYATIYLA SAĞLIĞINA KAVUŞTU!

Ayakkabı sanayinden emekli olan 60 yaşındaki Ahmet Aydın, bu yaşına kadar hiçbir sağlık problemi yaşamamış. Ancak geçtiğimiz yıl gittikçe artan yorgunluk ve göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye gitmiş. Kalp rahatsızlığı ile başlayan, MDS (Myeloblastik Displastik Sendrom) tanısıyla devam eden ve açık kalp ameliyatıyla sağlığına kavuşan Ahmet Aydın; MDS hastalığı olup kalp ameliyatı yapılan yedinci hasta olarak dünya tıp literatürüne girdi…

"DOKTORLARIMIZ CESARET ETTİ VE ÇOK ŞÜKÜR BU AMELİYATI SAĞLIKLA ATLATTIK"

Geçtiğimiz yıl yorgunluk ve göğsünde ağrı şikayetleriyle hastaneye başvurduğunu dile getiren Aydın; "Şikayetlerim giderek artıyordu. Kardiyoloji bölümüne gittim. Anjiyo yapılmasına karar verildi ve kan değerlerime bakıldı. Çok düşük olduğu ve bu değerlerle anjiyo yapılamayacağı için dahiliye bölümünde tedavi olmamı istediler. Bir aylık tedaviye rağmen kan değerlerim yükselmedi ve şikayetlerim devam etti. Bilinmeyen bir kan kaybı olabileceği şüphesiyle gastroenteroloji bölümüne yönlendirdiler. Endoskopi ve kolonoskopi yapıldı. Bunların sonucu da temizdi. Bu sefer hematolojiye gönderdiler. Orada kemik iliğimden biyopsi yapıldı. Patoloji sonucuna göre MDS’ye bağlı Refrakter Anemi tanısı konuldu. Kemik iliğim yeterli kan hücresi üretmiyordu. Bu süreçte kalp problemlerim de artarak devam ediyordu. Gittiğim bütün kardiyoloji uzmanları anjiyo yapılması gerektiğini söylüyorlardı; ancak kanama kontrolü zor ve enfeksiyon riski çok yüksek olduğu için anjiyo yapmaktan kaçınıyorlardı. Ama Doç. Dr. Yılmaz Güneş anjiyomu yaptı; 3 damarım tıkalıydı. Doç. Dr. Büyükbayrak’la konuştuk ve kendisi hastalığıma rağmen bu operasyonu yapabileceğini söyledi. Sonrasında ameliyat planım yapıldı. Hematoloğumun kontrolünde gerekli kan transferi yapılarak ertesi gün ameliyata alındım.  1 gün yoğun bakımda kaldım. Doktorlarımız cesaret etti ve çok şükür bu ameliyatı sağlıkla atlattık" dedi.

DÜNYA LİTERATÜRÜNE YEDİNCİ VAKA

MDS hastasına yaptığı operasyonla dünya tıp literatürüne yedinci vakayı kazandıran Doç. Dr. Fuat Büyükbayrak; ‘Hastamız önce göğüs ağrısı şikayeti nedeniyle hastaneye gitmiş; anjiyosunu yapmaktan kan değerlerinin düşüklüğü nedeniyle kaçınılmış. Bu tür vakalardan kaçınılmasının temel nedeni enfeksiyon riskidir. Kanama problemini çözebilirsiniz; ancak bu hastalarda bağışıklık sistemi çok zayıf olduğu için en ufak bir enfeksiyon riski ciddi sonuçlar doğurabilir. MDS hastalarının yoğun bakım sürecinin tek kişilik yoğun bakım odalarında ve çok özel takip edilmesi gerekir. Hastamız bize başvurduğunda anjiyosu yapıldı. 3 damarında ciddi darlıklar olduğunu gördük ve by-pass yapılması gerektiğini kendisiyle de paylaştık. MDS hastalarında daha önce 4 tane koroner by-pass 2 tane de kapak ameliyatı yapılmış. Bizimki beşinci koroner by-pass hastası oldu. Türkiye’de yapılmış ve literatüre girmiş böyle bir vaka yok. Bu nedenle Türkiye’deki ilk vakayı bizim yaptığımızı söyleyebiliriz. Ancak hastamızın MDS hastalığı nedeniyle 100 bin civarında olması gereken trombosit sayısı 18 bin; 7 bin civarında olması gereken lökosit sayısı ise 2 bin civarındaydı. Hastamızı ameliyata hazırlamak için hematoloji uzmanıyla iletişime geçerek tedavi şemasını düzenledik. Trombosit yıkımı söz konusu olduğu için hastamıza gerekli trombosit ve lökosit değerlerini içeren kan transferinin yapılmasının hemen ardından ameliyata aldık. Hastamızın 3 damarına by-pass yaptık. Ameliyat sürecinde ihtiyacı olan taze kan, trombosit gibi hayati destekleri hazır bulundurduk. Gayet başarılı geçen bir operasyon ve 1 günlük yoğun bakım sürecinin ardından hastamızı servis katımıza aldık. Herhangi bir enfeksiyon problemi yaşamadık. Hastamızın çıkıştan sonraki tedavi sürecini de hematoloğuyla birlikte belirledik; birkaç gün içerisinde kontrollerini de tamamlayarak taburcu etmeyi düşünüyoruz’ diye konuştu.  

MDS NEDİR? 

MDS kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesine neden olan kemik iliği hastalığıdır.65 yaş üzerinde görülen hastalık; gençleri de etkileyebilir. Kemik iliğinin fonksiyonu, kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi ve plateletler olarak adlandırılan üç tür kan hücresinin kaynağı olan hücreleri üretmektir, bu olgunlaşmamış hücreler normalde kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi ve platelet olan fonksiyonel matür (olgun) hücrelere dönüşür. MDS’de olgun olmayan kök hücreler kemik iliğinde birikir ve bu hücrelerin ömrü kısalmış olabilir, bu da dolaşımdaki olgun kan hücrelerinin azalmasıyla sonuçlanır. Kan hücreleri sayısındaki azalma sitopeni olarak adlandırılır ve enfeksiyon, anemi, kanama ve kolay çürükler gibi MDS hastalarının yaşadığı belirtilerin sorumlusudur. MDS’de dolaşımdaki kan hücrelerinin sayısının azalmasının yanı sıra dolaşımdaki kan hücreleri hücrelerin görünüm ve morfolojisindeki normal dışı şekillenme nedeniyle uygun fonksiyon gösteremeyebilir. 
akşam

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Felçli hastalar sanal ortamda sağlığına kavuşacak!

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce ...

Ay ay bebek gelişimi hakkında bilinmesi gerekenler!
Ay ay bebek gelişimi takibi yapılırken bebeğin sahip olduğu herhangi bir ...
Görme engelli Şerife'ye annesi ve kuzeni 'ışık' oldu

Sivas'ta, 2,5 yaşında görme yetisini kaybeden 15 yaşındaki Şerife Çakmak, ...

 
Kalp Krizi Geçirenler Ne Yapmalıdır?
Ülkemizde her yıl yaklaşık 250 bin kişi kalp ve damar hastalıklarına yakalanırken ...
Başını çarptı gerçek ortaya çıktı!
Tesadüfün böylesi...Henüz 1 yaşındayken başını duvara çarptığı için hastaneye ...
Ameliyatla 2,5 kiloluk Ur Alındı!
45 yaşındaki ev kadını Dilek Zühre, karnındaki 2 buçuk kiloluk urdan Özel ...
 
G-20 İçin Sağlık Önlemleri En Üst Düzeyde...
Devlet adamları, diğer konuklar ve gazeteciler için ayrı ayrı acil sağlık ...
Diyabet hakkında tüm merak edilenler...
Diyabet hastalığın kader değil önlenebilir bir hastalık olduğunu söyleyen ...
Kalp ve Şeker Hastası Olanlar Zatürreye Dikkat..!
Uzmanlar kalp ve şeker hastası olanların zatürreye dikkat etmesi gerektiğini ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
yunanistan
Ahmet Kural
big ben
Tehdit
uefa
Akhisar Belediyespor
Çaykur Rizespor
hdp