ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Washington politikalarının kişiye göre değişmeyeceğini belirterek, Obama’yla “Amerika değişecek, dünyaya barış ve adalet gelecek” tartışmalarına noktayı koydu. Cumhuriyet gazetesinden Leyla Tavşanoğlu’na konuşan Wilson, Barack Obama’nın yeni başkan olmasını değerlendirdi. Görev süresi dolan ve yerine Jim Jeffrey’in atandığı Wilson, “Washington’da başkan değişir politika kalır” dedi. Ülkesine dönmesine 10 gün kalan Wilson, “ABD’de iktidardaki partiler değişebilir. Ama geriye dönüp baktığınızda var olan politikaların yüzde 95’inin değişmeden sürdürüldüğünü görürsünüz” ifadesini kullandı.
Öncelik ulusal çıkarımız
Önceliklerin zaman zaman değişebileceğini dile getiren Wilson, şunları kaydetti: “Yani gündemin bir numaralı konusu o günün koşullarına göre ikinci sıraya düşebilir. Hedeflerde yeni düzenlemeler yapılabilir. Ama genelde fazla bir sapma olmaz. Çünkü ülkelerin dış politikaları ulusal çıkarlara dayanır. Bazen seçim kampanyalarında söylemler kullanılabilir. Ama dediğim gibi pek çok konu konsensusa dayanır.” Yeni başkanın Türkiye’ye hiç gelmediğini belirten Wilson, Türk-ABD ilişkilerinde özellikle üzerinde çalışılan konulardan Obama’nın haberi olup olmadığı konusunda da bilgisinin bulunmadığına işaret etti. Büyükelçi Wilson, “Obama’nın kendisinin ve çevresinin bu bölgenin ABD’nin çıkarları için ne kadar önemli olduğuna dair güçlü inançları olduğunu biliyorum” diye konuştu.
Söylemlerine bakmayın
Türkiye’den 10 gün sonra ayrılması beklenen Wilson, Obama’nın seçim sürecinde kullandığı yumuşak üslupla ilgili, “Bazen seçim kampanyalarında söylemler kullanılabilir. Pek çok konu konsensusa dayanır” ifadesini kullandı.
Ross Wilson Yeniçağ’ı onayladı
Yeniçağ, 6-8 Kasım tarihli nüshalarında Obama’nın başkan seçilmesini birinci sayfadan vererek, emperyalist ABD politikalarının kişiye göre değişmeyeceğini yazmıştı. Büyük bir halkla ilişkiler çalışması sonucu seçtirilen Obama’nın sömürge ülkelerinin gözünü boyamak için muhteşem bir figür olduğunu vurgulayan Yeniçağ, ’ilk siyah başkan’ imajıyla Ortadoğu’da yapılan katliamların üstünün örtülmek istendiğine dikkat çekmişti.
Yeniçağ