Sağlık Bakanı Recep Akdağ dün yaptığı açıklamada bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada konunun taraflarına ve muhalefete seslenerek "Gelin bun işi çözelim" dedi.
Akdağ, yabancı uyruklu doktorların Türkiye'de çalışması konusunda sadece Türk Tabipler Birliği ile aynı fikirde olmadıklarını belirten Akdağ, uygulamanın kısa vadede doktor açığını kapatmak için zorunlu olduğunu söyledi.
Açıklamanın ardından görüştüğümüz İstanbul Tabipler Odası Genel Sekreteri Dr Ali Çerkezoğlu, bakanlığın sağlık hizmetine ve sorunların çözümüne bakışının farklı olduğunu ve daha önce de olduğu gibi bu kez de halk sağlığını gözeterek bu uygulamaya karşı çıkacaklarını açıkladı.
Çerkezoğlu, bakanlığın ısrarla bu konunun üzerinde durduğunu ve asıl amacı hekimlik mesliğinin ucuzlatılması olduğunu söyledi.
Çerkezoğlu, uygulamanın başlaması ile halkın sağlığının tehlikeye atılacağını belirterek" Elinde doktorluk diploması olan, yeterliliği şüpheli doktorların çalışmasına karşı koymaya devam edeceğiz.Biz ülkede tıp eğitimimin yeterli olmadığı özellikler son yıllarda tıp fakültelerinde verilen eğitimin yeterliliğinden kuşku duyarken nasıl bir eğitim aldığı belli olmayan doktorların sağlık hizmeti vermesini doğru bulmuyoruz" dedi.
Oda olarak Türkiye'de ciddi bir doktor açığı bulunmadığını ve varolan eksiğin ise kademeli olarak kapatılabileceğini ifade eden Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz sağlığı devlet eliyle yapılan kamu hizmeti olarak görüyoruz. Ancak, bakanlık sağlığı özelleştirerek vatandaşı kıştırtıcı bir talebe,daha çok ilaca, daha çok teşhise yönlendiriyor. Sağlığı özel sektöre pas ederek Türkiye'nin sağlık sorununu çözmeye çalışıyor. Yabancı doktorlara Türkiye'de çalışma izniin verilmesinin ardından bu mesleği ucuzlatmak, doktoru daha az ücretle çalışmaya zorlamaktır.Bakanlık iyi bir uygulama ile 115 bin doktoru çok daha etkin ve verimli kullanabilir.Ancak, bu yolu denemek yerine yurtdışında bir üniversiteden mezun olmuş, denkliği olmayan,işsiz doktorları getirmeyi tercih ediyor."
Bakanlığın sağlık hizmetinin niteliğini önemsemediğini dile getiren Çerkezoğlu, Türkiye'nin hala kaçak çalışan doktor sorununa çözüm bulamadığını ve özel sektörde doktor kaşeleri ile çalışan kaçak doktorlara da kapı açılacağını da dikkat çekti.
Türkiye'de doktora olan talebin gelişmiş ülkelerle karşılaştırarak bakanlığın "yabancı doktora ihtiyaç var" tespitinde bulunduğuna da değinen Ali Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:" Türkiye'de yetişmiş bir doktor ile bir yabancı doktor arasında eşitliğin sağlanmaması da sıkıntı yaratacak. Kendi üniversitelerimizden mezun olan doktorlarımız kadrosuzluk nedeniyle göreve başlayamıyor. TUS'lu pek çok doktor kadrosuzluk nedeniyle özelde çalışmak zorunda kalıyor. Bakanlık bu konuyu görmezden geliyor ve yabancı doktora kapı açıyor".
"Türkiye'nin yabancı uyruklu doktora ihtiyacı yok yeni bir sağlık bakanına ihtiyacı var" diyen Ali Çerkezoğlu, bakanlığın sağlık hizmetini pas ettiği özel sektörün ihtiyacı olan doktorun karşılanmasınında uygulamanın bir gerekçesi olduğu belirtti.
Vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...