Eğer Vitamin takviyesi kullanmak istiyorsanız, öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına başvurmalısınız. Doktor muayene eder ve hastanın şikâyetlerine uygun kan testleri ister." İşte o haberimizin geniş açıklaması...
Vitamin takviyesi kullanmak isteyenler, öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına başvurmalı. Doktor hastayı muayene eder ve hastanın şikâyetlerine uygun kan testleri ister. Bu kan testlerinde; vitaminlerin dengesine, folik asite, B 12, C vitamini, D vitamini ve A vitamini düzeyine bakılır. Örneğin; saç dökülmesi halsizlik ve yorgunluk varsa Demir, Çinko ve H vitamini (biotin) düzeyi incelenir. Kısacası; hastanın şikayetine göre, vücudunda eksik olan vitamini kan tahlilleriyle tespit edilip, eksik olanı yerine koymak gerekir.
Halk arasında yanlış bir alışkanlık var; insanlar kendilerini halsiz ve yorgun hissettiği zaman, hemen gidip vitamin alıyor. Oysa vitaminler çok da masum değildir! Vitaminle beraber birtakım mineral kombinasyonları olan ilaçları almak zararlı olabiliyor. Bunlar vücuda girdiği zaman, önce emilip karaciğere gidiyor, karaciğer de bu vitaminleri alıp, saflaştırıp vücuda sunuyor. Hedef organlarda vitaminler etkilerini gösteriyor.
Örneğin; bırakın vitamin ihtiyacını, vitamin fazlası olan hastaya bile bazen vitamin veriliyor.
Bu durumda hastada, yüksek miktarda vitaminden ciddi zehirlenmeler olabiliyor. Zaten bu vitaminlerin içerisinde sadece bir tanesi yok, kombinasyon halinde hepsi var. Hatta bu yeni çıkan ürünlerin dozuna ‘fil dozu’ diyoruz; aşırı miktarda yüksek dozda vitamin katıyorlar. Bunlar yetmiyormuş gibi bir de mineraller katıyorlar; demir, magnezyum, kalsiyum, selenyum, bakır, çinko hepsini katıyorlar. İhtiyacınız yokken kullanırsanız, aşırı miktardaki bu vitamin ve mineral kombinasyonları vücudunuza zarar verir.
İnsanlar kafalarına göre gidip eczaneden çok yüksek dozlu vitaminler kullanmamalı. Amerika’dan gelen ithal vitaminlerin oranları Türkiye’dekinin 3 katı 4 katı ve parmağım kadar vitamin kapsülü içerisinde inanılmaz dozda vitaminler bulunuyor. Sporcular için hazırlanmış bu vitaminlerin bilinçsizce kullanılması sağlığımızı bozabilir.
Yanlış vitaminden kilo almayın
Vitamin takviyesinde en önemli nokta; eksik olan neyse onu vermektir. Hastaya eksik olan maddeyi verdiğiniz zaman ciddi fayda görüyor. Örneğin; saç dökülmesi duruyor. Ancak hastanın halsizliği demir eksikliğine bağlıysa, siz hastaya istediği kadar vitamin verin geçmez; bu hastaya demir vermeniz lazım. Ya da kansızlığı olan hasta vitamin kullanırsa, hem hastalığı geçmez hem de kilo alır. Yapılan hatalardan en önemlisi bu; dolayısıyla kişinin öncelikle bir dâhiliye uzmanına görünüp, vücutta hangisi eksikse ona göre vitamin vermek lazım.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...